BBC Micro:bit - Nadšení pro programování: Mikropočítač pro začínající programátory

BBC Micro:bit - Nadšení pro programování: Mikropočítač pro začínající programátory
Sdílej
 
Chcete vědět, jak věci fungují a naučit se základy programování? Naprogramovat svoji vlastní hru nebo ovládat věci? Třeba naučit robota kreslit nebo rozpohybovat robotickou ruku? S mikropočítačem BBC micro:bit poznáte, že programování může být hračka.

 

BBC Micro:bit je jednoduše programovatelný mikropočítač – malá destička (4 x 5 cm) se vám v pohodě vejde do kapsy. Je vhodný pro úplné začátečníky i zkušenější bastlíře. I bez předchozích znalostí zvládnete jednoduše rozsvítit LED nebo zobrazit vybraný vzor.  A po zvládnutí základů třeba i naprogramovat chytrou domácnost.  

Co micro:bit umí

Meze digitální kreativitě se tady nekladou. S deskou můžete kromě programování třeba měřit fyzikální veličiny, sbírat data či ovládat elektromotorky. Nebo po připojení sluchátek experimentovat se zvuky. S rozhraním Bluetooth micro:bit snadno komunikuje s telefonem, tabletem i počítačem.

BBC Micro:bit je vhodný i pro úplné začátečníky v programování •  RPISHOP

Komunikace chytré destičky

BBC micro:bit má 32bitové procesorové jádro, paměť 256 kB, jednoduchý displej, dvě tlačítka, senzory zrychlení, magnetického pole, teploty i osvětlení a konektor umožňující připojení mnoha dalších prvků. Programovat můžete ve čtyřech různých úrovních: Od jednoduchého Javascript, přes microPython až po C++. Software pro ovládání najdete v Google Play nebo AppStore.

Ovládněte robota

BBC micro:bit pořídíte za rozumnou cenu kolem 500 Kč. Se samotnou destičkou si můžete vystačit dlouho. Mikropočítač se dokáže jednoduše připojit k dalším přístrojům, senzorům, stavebnicím a objektům. Do robotiky proniknete třeba s Kitronik :MOVE mini buggy kit. Malého robota si musíte vlastnoručně sestavit. Jeho základem jsou dva servomotory s nepřetržitou rotací – pomocí mikropočítače mu pak můžete naprogramovat různé úkoly. Třeba řídit rychlost, otočky nebo svícení. A naučit můžete malého robota i kreslit.

S micro:bit se dá také připojit k dalším přístrojům, senzorům a stavebnicím. S Kitronik :MOVE mini buggy kit si můžete sestrojit a ovládat robota •  RPISHOP

Cesta k umělé inteligenci

Velmi jednoduchou cestou se s BBC micro:bit dostanete také do světa umělé inteligence. Třeba s robotickou rukou Waveshare. Chytrou mechanickou konstrukci si musíte nejdříve postavit, pak už jen vložíte šikovnou destičku do konektoru a propojíte přes Bluetooth. Ruka se umí pohybovat všemi směry, ovládat můžete i kovové robotické rameno a mechanický uchopovač.

Chytrý svět s BBC Micro:bit

Možností, jak si vyhrát a proniknout do světa programování s micro:bit je spousta a na trhu se objevují další komponenty. Využít ho pak můžete třeba jako chytrý náramek, naprogramovat si autíčko nebo chytrou domácnost s chytrým větrákem a automatickým ovládáním oken. 

S micro:bit můžete ovládat robotickou rukou Waveshare a proniknout tak do světa umělé inteligence •  RPISHOP

Zajímavost:

Asi milion britských školáků ve věku kolem 11 let dostalo v roce 2016 BBC micro:bit zdarma. Používají ho mimo jiné ve školách při výuce programování. Ambiciózní projet má v žácích podpořit digitální kreativitu a zájem o techniku a programování. Stojí za ním rozhlasová a televizní veřejnoprávní společnost BBC ve Velké Británii. Postupně se jednoduchý mikropočítač rozšířil do světa.

Fantastické Arduino: Vše o otevřeném hardwaru

Fantastické Arduino: Vše o otevřeném hardwaru

Hobby Robot: V týmu nejlepších mladých robotiků

Hobby Robot: V týmu nejlepších mladých robotiků

Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™

Velitel droidů: Programování ve světě Star Wars™

 

 

Články odjinud