Exoskelety: Obleky pro supersílu

Exoskelety: Obleky pro supersílu
Sdílej
 
Vojáci, dělníci i sportovci – ti všichni budou brzy nosit speciální robotické obleky!

 

Exoskelety patřily dlouho do žánru sci-fi. Nosili je vojáci z budoucnosti a těžaři drahých kovů na vzdálených planetách. Dnes už je můžete vidět i doopravdy. Třeba v automobilce Ford. Ta letos testovala jejich použití ve dvou továrnách na výrobu vozů, a jelikož měly úspěch, zavedla je do dalších patnácti výrobních závodů. Pomáhají dělníkům, kteří montují auta a musí manipulovat s těžkými díly. To je vyčerpávající práce, při níž neustále hrozí nebezpečí úrazu. Kromě toho lidé, kteří takto od rána do večera pracují, mohou mít později kvůli náročné práci vleklé zdravotní problémy s klouby a páteří.

Supersíla navíc

Exoskelet EksoVest jim pomáhá zvládat náročnou práci s lehkostí a bez zbytečného přepínání. Vznikl v dílně Ekso Bionics, která sídlí v San Francisku. Je lehký, přizpůsobí se jakékoli tělesné výšce od 150 do 190 cm a dokáže zvednout na každé ruce váhu až sedm kilogramů. Pokud s takovým exoskeletem vezmete do rukou desetikilové závaží, budete mít pocit, že držíte jenom tři kila. Podobné obleky pro ulehčení namáhavé práce využívají také automobilky BMW, Hyundai, Honda nebo Mitsubishi.

Skutečný oblek pro superhrdiny zvedá desítky kil jako peříčko

Skutečný oblek pro superhrdiny zvedá desítky kil jako peříčko

Pevný postoj

Zajímavý robotický oblek představila letos v létě také korejská korporace LG. Exoskelet jménem CLOi SuitBot ale na rozdíl od modelu EksoVest nepodporuje ruce, nýbrž nohy. Když si ho oblečete, přizpůsobí se velikost boty rozměrům vašeho chodidla. V kolenou a na stehnech vaše nohy obemknou kovové popruhy. SuitBot bude pomáhat lidem na stavbě, ve skladu nebo při stěhování – zkrátka tam, kde člověk nachodí denně desítky kilometrů s těžkým nákladem.

Ford letos začal používat exoskelety v patnácti montovnách •  Ford

Chytré nohy

Kromě toho LG slibuje, že jeho systém bude obsahovat i umělou inteligenci. Ta bude sledovat vaše pohyby a podle nich se vám přizpůsobovat ve správnou chvíli. Pokud tedy budete celý den zvedat těžké krabice ve skladu, zapojí se exoskelet nejvíce právě při zvedání. Budete-li stěhovat po schodech nábytek, pomůže vám maximálně právě během šlapání nahoru.

Budoucnost je jistá

Říkáte si, že jsou to třeba jen technologické výkřiky do tmy? Podle všeho se zdá, že nikoli. Přední světoví experti na robotiku se shodují, že v příštím desetiletí se exoskelety stanou běžnou součástí pracovní výbavy. Společnost ABI Research odhaduje, že jen během příštích pěti let se jich prodá bezmála sto tisíc. Za deset let by to mělo být už tři sta tisíc. V současnosti se exoskelety vyvíjejí hlavně ve Spojených státech a v asijských zemích – zejména v Japonsku a Jižní Koreji. V posledních měsících ale začal na vlastních exoskeletech pracovat i starý kontinent. Mezi evropské průkopníky patří Francie, Španělsko, Německo a Nizozemsko.

Náročnou práci ve skladu má usnadnit 3 exoskelet od LG •  LG

Oblek pro zdraví

Když mohou exoskelety asistovat při náročné práci, proč by nemohly pomoci i nemocným lidem? Ve skutečnosti už pomáhají. Důkazem je třeba izraelská společnost ReWalk Robotics. Ta nabízí robotickou podporu pro chůzi, kterou mohou využít lidé na vozíčku. Připevní si ji na nohy, kolem beder a ovládají ji pomocí speciálního náramku na zápěstí. ReWalk se vyrábí už v šesté generaci a opravdu za vás umí chodit. Nohy i trup fixuje ve správné pozici a pomocí soustavy elektromotorů a senzorů vykonává chůzi, i když člověk své dolní končetiny nedokáže ovládat.

I v Česku

Zdravotní exoskelet naleznete také v České republice. V Rehabilitačním ústavu Kladruby používají pacienti po úrazech pohybového aparátu a nervového systému přístroj EksoGT. Funguje na obdobném principu jako výše zmíněný ReWalk. Kromě toho je to také první exoskelet, který ve Spojených státech schválily úřady jako léčebný prostředek pro rekonvalescenci po mrtvici.

Armádní exoskelety

Příležitost dát člověku nadpřirozenou sílu pochopitelně neunikla ani armádě. Rusko letos na vojenském veletrhu v Moskvě představilo prototyp exoskeletu Ratnik-3. Při ukázce jeho schopností dokázal voják například ovládat kulomet jednou rukou. Ten je přitom tak těžký, že se z něj za normálních okolností střílí jen na zemi. Kromě toho unese voják v exoskeletu bez námahy až padesát kilo nákladu, a ještě bude chráněn před kulkami a šrapnely. Stejně tak americká armáda vyvíjí vlastní exoskelet TALOS.

Armádní exoskelet Talos umožní vojákům unést bez únavy více zásob •  Profimedia.cz

Sloní choboty

Co budou umět exoskelety příští generace? Předpokládá se ještě hlubší propojení s umělou inteligencí. Ovládání tak bude co nejjednodušší a oblek bude schopen už dopředu předpovídat většinu vašich pohybů. Kromě toho vědci pracují na materiálech, které budou pevné a zároveň pružné – nejčastěji je přirovnávají ke slonímu chobotu. Takový exoskelet může poskytovat úžasnou oporu a ještě simulovat přirozeně plynulou chůzi.


Zdravé robolyžování

Lyžování je krásný sport. Dovede být ale překvapivě náročný na kolena – a to zvlášť ve chvíli, kdy vyrazíte třeba na freeride mimo značené sjezdovky. Americká dílna Roam Robotics proto vyvinula speciální exoskelet určený právě pro lyžaře. Připevníte si ho k nohám, zapnete na zádech a na botách a vyrazíte. Senzory neustále monitorují váš pohyb a snižují námahu. Budete tak moci bezpečně zvládnout i náročnou trasu, aniž byste se museli přepínat.


Oblek pro superhrdiny: Těžkotonážní exoskelet Guardian XO

Oblek pro superhrdiny: Těžkotonážní exoskelet Guardian XO

ATS Boeing: Robot pilotem stíhačky

ATS Boeing: Robot pilotem stíhačky

Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?

Jetpack na obzoru: Splní se dávný sci-fi sen?

Captain Marvel: Všechno o druhém nejočekávanějším filmu roku

Captain Marvel: Všechno o druhém nejočekávanějším filmu roku

 

Články odjinud