CIMON: Neúnavný kosmonaut

CIMON: Neúnavný kosmonaut
Sdílej
 
Společnosti IBM, Airbus a vesmírná agentura DLR spojily síly a vytvořily inteligentního asistenta kosmonautů.

 

Ovládání telefonu hlasem se stává skutečností. Domácí virtuální asistenti jako Alexa, Siri nebo Cortana rozpoznají a vykonají hlasový příkaz, aniž byste se museli něčeho dotýkat. Naplňují tak vize autorů sci-fi, ve kterých lidé komunikují s umělou inteligencí jako se skutečným člověkem. Ve filmech je taková UI často umístěna na vesmírnou loď. Takovým snímkům nyní šlape na paty agentura DLR se CIMONem – prvním UI asistentem pro kosmonauty.

Kulatý parťák CIMON

S průměrem 32 centimetrů a váhou kolem pěti kilogramů vypadá CIMON jako basketbalový míč. Nikdo s ním ale házet nebude. Inženýři ze společnosti Airbus ho navrhli tak, aby se vznášel v koridorech Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a pohyboval se s pomocí 14 větráků. Jednou za dvě hodiny musí zaparkovat v nabíječce pro doplnění energie, ale jinak bude kdykoliv k dispozici.

CIMONův obal je vytištěn na 3D tiskárně •  Airbus

Mám to v hlavě!

V základu je CIMON především počítač naložený informacemi o stanici. Na obrazovce, kterou většinu času zdobí smajlík, dokáže na vyžádání zobrazit technické výkresy, ukázat video z jiné části stanice anebo provést kosmonauta krok za krokem opravou rozbitého systému. Přispěje tím ke snížení stresu ve vypjatých situacích a tím pádem potlačí možnost lidské chyby.

Stálý obyvatel

S pomocí kamery a mikrofonu rozpozná usměvavá koule jednotlivé kosmonauty a sleduje jejich práci. Nové poznatky ukládá si do paměti, aby je příště dokázala aplikovat v podobné situaci. Zatímco lidská posádka se na stanici neustále střídá, CIMON na ISS zůstane a jeho zkušenosti přijdou nováčkům vhod. A ano, dokáže ukázat i smutný nebo naštvaný smajlík, když se věci nedaří.

Robot dokáže zobrazovat situaci v ostatních částech stanice •  Airbus

Nikdy nespí

Pakliže CIMON zrovna nebude asistovat anebo se dobíjet, na nudu nebude mít čas. K jeho volnočasovým aktivitám patří kontrolní výpravy, při kterých obhlédne, zda je vše v pořádku. Třeba takový únik čpavku z chladicího okruhu okamžitě nahlásí a navrhne i řešení. Zapamatuje si i polohu nástrojů, takže kosmonautovi připomene, kde si zapomněl kladivo na opravu.

Prosté, milý Watsone!

Za schopnostmi CIMONa stojí umělá inteligence Watson od společnosti IBM. Jde o univerzální UI se schopností získávat a využívat informace skrz strojové učení. Uvažuje se o jejím začlenění do diagnostiky a prevenci nemocí anebo do vzdělávání, kdy z velkého množství dat sestaví učební plán pro každého studenta.

Je nahoře!

V současnosti je CIMON s Watsonem testován na ISS v rámci mise Horizons pod vedením kosmonauta Alexandera Gersta. CIMON mu pomáhá s jednoduchými úkoly a "očuchává" si terén. Společně s Gerstem se vrátí zpět na Zemi, kde na základě získaných zkušeností budou probíhat jeho další úpravy. Než se tedy trvale usadí na ISS, ještě to několik let potrvá.


Robot Justin

Během mise Horizons proběhlo i testování dalšího robota – Justina. •  DLR

Během mise Horizons proběhlo i testování dalšího robota – Justina. Ten ale nebyl ve vesmíru, nýbrž na Zemi. Kosmonaut Alexander Gerst s ním pohyboval pomocí speciálních ovladačů. Cílem experimentu bylo dokázat, že i lidský operátor ve stavu beztíže dokáže manipulovat s dálkově ovládanými roboty na povrchu vesmírných těles.


Valkýra: Tohle není Iron Man od NASA

Valkýra: Tohle není Iron Man od NASA

Vesmírní tuláci: Pojízdné laboratoře na Měsíci a Marsu

Vesmírní tuláci: Pojízdné laboratoře na Měsíci a Marsu

Captain Marvel: Všechno o druhém nejočekávanějším filmu roku

Captain Marvel: Všechno o druhém nejočekávanějším filmu roku

Mělké moře: Kolébka prvních ryb

Mělké moře: Kolébka prvních ryb

 

 

Články odjinud