Nový obyvatel Marsu: Laboratoř InSight bezpečně přistála na Rudé planetě!

Nový obyvatel Marsu: Laboratoř InSight bezpečně přistála na Rudé planetě!
Sdílej
 
Laboratoř InSight od NASA a jejích evropských partnerů se přidala k robotickým obyvatelům planety Mars. Na konci listopadu bezpečně zaparkovala v načervenalém prachu.

 

Potlesk, úsměvy, nadšení – tak to vypadalo ve velíně NASA několikrát během kritické finální fáze mise InSight. Cílem bylo bezpečně umístit na povrch Marsu vědeckou laboratoř. A to se podařilo! Konstrukce odolala při přistávání přetížení 8 G a s pomocí tepelného štítu, padáku a trysek zpomalila z rychlosti 20 000 kilometrů v hodině na pouhých 8.

Parkování na Marsu

26. listopadu v 20:54 InSight dosedla do rudého prachu rovníkové pláně Elysium Planitia. Dokonce se jí to podařilo pouhých 600 kilometrů od předchozího návštěvníka Marsu, rovera Curiosity. Ten přistál roku 2012 a oproti všem očekáváním stále funguje (nedávno musel být kvůli poruše aktivován jeho sekundární počítač). Rychlost Curiosity je ale natolik nízká a terén neprostupný, že se na nového kolegu nedokáže zajet podívat.

První fotografie Marsu z kamery se zaprášeným ochranným krytem •  NASA/JPL

InSight má zaprášený objektiv

Několik minut po přistání už laboratoř poslala první fotografii. Vlastně na ní není nic zajímavého vidět, protože kryt objektivu je zaprášený a obraz červeného povrchu neostrý. Šlo ale o potvrzení, že stroj je v pořádku. Laboratoř v tu dobu již připravovala rozvinutí dvou solárních panelů s průměrem 2,2 metru, které dokáží nabíjet přístroje na palubě i v případě zaprášenosti.

Sonda InSight: Co bude dělat na Marsu? •  NASA/JPL-CALTECH

Bezpečně čistý obraz

Další fotka od InSight už je čistá a ostrá. Ukazuje Mars z kamery umístěné na robotické paži. Právě tato paže s kamerou bude zásadní během následujících dvou až tří měsíců. Inženýři s ní budou vzdáleně pohybovat a hledat místa, na která umístí citlivé měřící přístroje.

InSight přistála na rovníkové planině Elysium Planitia, 600 kilometrů od rovera Curiosity •  NASA/JPL

Velkolepá mise na Rudé planetě

InSight má zkoumat planetární jádro Marsu, detekovat marsotřesení nebo otřesy po dopadu meteoritů. Podrobné informace o práci laboratoře najdete v našem článku, který celou misi detailně shrnuje.


Přečtěte si také:

Problémy na Marsu: Rudá planeta zůstane neobyvatelná

Problémy na Marsu: Rudá planeta zůstane neobyvatelná

Řidičák na Marsu: Projeďte se v simulátoru od NASA

Řidičák na Marsu: Projeďte se v simulátoru od NASA

Terraformace Marsu: Poptávka po CO2

Terraformace Marsu: Poptávka po CO2

Kerbal Space Program: Ředitelem vesmírné agentury

Kerbal Space Program: Ředitelem vesmírné agentury

 

Články odjinud