Lovec exoplanet Kepler skončil

Lovec exoplanet Kepler skončil
Sdílej
 
Lovec exoplanet kosmický dalekohled Kepler na konci října po více než 9 letech ukončil svou misi. Došlo mu palivo, které bylo důležité pro udržování stability dalekohledu v kosmickém prostoru.

 

Kepler objevil během své mise přes 2600 exoplanet, což je většina z celkového počtu planet mimo sluneční soustavu. Ve skutečnosti nikdy žádnou planetu přímo neviděl. Jsou moc malé, přezářené světlem svých hvězd a především neuvěřitelně daleko. Kepler objevoval planety nepřímou metodou.

Některé exoplanety z našeho pohledu přecházejí (tranzitují) před svou hvězdou, což způsobuje nepatrné poklesy její jasnosti, které Kepler dokázal pozorovat. Z těchto poklesů lze určit velikost planety i její oběžnou dobu.

Kepler objevil mnoho hvězd 

Kepler objevil mnoho hvězd, okolo kterých obíhá více než jedna planeta. Původně se neočekávalo, že najde mnoho systémů se třemi, čtyřmi nebo dokonce větším počtem planet. Pokud Kepler našel více planet u jedné hvězdy, znamená to, že se všechny pohybují téměř ve stejné rovině.

Vícenásobné planetární systémy zachycuje video. Je na něm vidět 1815 planet u 726 hvězd. Na základě velikosti tečky v animaci lze určit velikost planety od té podobné Merkuru až po obří světy jako je Jupiter. Barva od světlé modré po červenou pak udává přibližnou teplotu planety, ale bez vlivu atmosféry. O složení atmosféry planet nic nevíme. Například u Venuše atmosféra z oxidu uhličitého zvyšuje teplotu na povrchu planety asi o 500 stupňů Celsia.


Druhá Země? Kepler objevil zajímavou planetu

Druhá Země? Kepler objevil zajímavou planetu

Kepler 36: Přeneseme život na jinou planetu?

Kepler 36: Přeneseme život na jinou planetu?

Robotický teleskop: 10 hledačů exoplanet

Robotický teleskop: 10 hledačů exoplanet

 

Články odjinud