Mimozemské záblesky: Co našlo Sauronovo vesmírné oko?

Mimozemské záblesky: Co našlo Sauronovo vesmírné oko?
Sdílej
 
Uprostřed australské buše leží supermoderní observatoř ASKAP. Rozluští její vědci záhadu radiových záblesků, které možná pochází od mimozemšťanů?

 

Víte, co jsou to rychlé radiové záblesky známé také pod anglickou zkratkou FRB? Pokud ne, nic se neděje. Hlavu si s nimi lámou i přední světoví vědci. S jistotou o nich můžeme říci pouze pár základních faktů. Jednoduše řečeno se jedná o impulzy na radiových vlnách, které trvají jen několik milisekund, zato mají obrovskou intenzitu. Přicházejí z dalekého vesmíru, lze je zachytit na obřích astronomických teleskopech a vlastně jediné, čím jsme si stoprocentně jistí, je to, že nikdo nemá tušení, jak vznikají a co znamenají.

Sauron protinožec

První takový záblesk odhalili astronomové teprve v roce 2007, a to pouhou náhodou při procházení starých záznamů. Objev způsobil velké pozdvižení. Jenže ani po této senzaci nebyli vědci v hledání dalších radiových záblesků o moc úspěšnější. Za deset let jich zachytili na celém světě pouze sedmnáct. Až nyní se podařilo v australské radiové observatoři ASKAP učinit první krok k odhalení radiové záhady. Pouhé čtyři dny poté, co se pustila do pátrání po nich, zachytila první záblesk. Vědecký tým vedený Keithem Bannisterem věří, že rychlé radiové záblesky se jim brzy podaří nacházet zhruba každý druhý den. Doslova říká, že teleskopy v observatoři proměnili na galaktické Sauronovo oko, které bude sledovat dění ve všech koutech vesmíru.

Rozluští vědci záhadu možná mimozemských radiových záblesků? •  © Copyright CSIRO Australia

Ohromná vesmírná šleha

Častější záchyty signálů nám umožní je podrobněji studovat a snad i rozluštit. V čem jsou ale rychlé radiové záblesky tak výjimečné? Jisté je, že se k nám dostávají z dalekého vesmíru jako ozvěny silného energetického impulzu. Například záblesk, který objevili australští vědci, pochází od objektu vzdáleného zhruba sedm milionů světelných let na kraji galaxie Lva. Jeho síla musela být obrovská. Během jedné milisekundy uvolnil tolik energie jako naše Slunce za dva a půl roku!

Stopa mimozemských lodí

Kdo dovede pracovat s takovým objemem energie? Někteří odborníci popisují záblesky jako ozvěny zániku neutronových hvězd. Vědci z Harvardské univerzity naopak naznačují, že to může být důkaz mimozemského života. Pokud existují pokročilé mimozemské civilizace, které cestují mezi galaxiemi, je jistá šance, že jako plavidla využívají obří solární plachetnice poháněné extrémně silným paprskem. Ve chvíli, kdy se zkříží dráha paprsku a naší země, můžeme zachytit právě ony tajemné radiové záblesky. Ať už je ale pravda jakákoli, je jasné, že až ji odhalíme, bude to ohromná senzace.


Evropský hledač mimozemského života

Rozluští vědci záhadu radiových záblesků, které možná pochází od mimozemšťanů? •  ESO – L. Calçada

Možná si vzpomínáte, že jsme v ábíčku rozebírali plán na výstavbu největšího teleskopu na světě. Pokud ano, máme pro vás milou novinku – před pár týdny položili stavaři základní kámen a dalekohled začíná skutečně růst. Nebo jste o něm neslyšeli? Pak prozradíme, že jde o unikátní projekt evropských a jihoamerických zemí včetně té naší, který bude dokončen v roce 2024. Astronomům umožní pátrat po vzdálených planetách o velikosti Země. Řada odborníků proto věří, že právě tento dalekohled, pojmenovaný příznačně ELT z anglické zkratky pro Extrémně velký teleskop, bude klíčem k nalezení života mimo naši planetu.

 

Zábava astronomů? Střílet laserem do oblohy!

Zábava astronomů? Střílet laserem do oblohy!

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Astronomové odhadují vysokou pravděpodobnost zombie ve vesmíru!

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

Opravdové hvězdné války: Jak naložíme s vesmírnými padouchy?

 

Články odjinud