Rok ve vesmíru: Tvrdá práce kosmonauta

Rok ve vesmíru: Tvrdá práce kosmonauta
Sdílej
 
Scott Kelly zjišťuje, jak se žije ve vesmíru

 

 

Ve svých 52 letech bude kosmonaut Scott Kelly americkým hrdinou. Ovšem pouze v případě, že dovede ke konci husarský kousek: Stráví téměř celý rok (342 dní) na palubě Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Zatím se mu to daří, na ISS je již přes půl roku. Vzhledem k rychlosti pohybu stanice po oběžné dráze uvidí kolem 10 944 západů a východů Slunce. Nebude to ale moc romantické.

Zdravotní rizika

I krátkodobý pobyt ve vesmíru se na lidském těle projevuje. Vlivem nízké gravitace dochází k povolování svalů, řídnutí kostí, bolestem hlavy a zad, nekvalitnímu spánku a návalům. Kelly navíc dostane mnohonásobně vyšší dávku radiace do těla – podle odhadů tolik, jako kdyby letěl v letadle ve výšce 10 kilometrů na vzdálenost 23,5 milionů kilometrů. Čím výš totiž jsme, tím slaběji nás zemská atmosféra chrání před radioaktivními částicemi.

 

Scott musí podstoupit i řadu psychologických testů na samotce •  NASA

Posilovna na ISS

Pro zachování Kellyho zdraví sestavili odborníci z NASA speciální denní program a jídelníček. Kelly se každý den ukotvuje do speciálního běžeckého pásu, na kterém za rok uběhne přes tisíc kilometrů. Dále na přizpůsobených strojích zvedá závaží pro posílení zádových svalů, bicepsů a lýtkových svalů – dohromady stráví cvičením 700 hodin. Nesmí při tom zapomínat pít a celých 730 litrů vody, kterou vypije, získá z recyklované moči a potu.

Mars čeká

Kelly je neustále pod dohledem lékařských přístrojů. Ty samé budou sledovat tělo jeho jednovaječného dvojčete Marka, který zůstává na Zemi. Porovnáním údajů vědci zjistí, jak lidské tělo i psychika reaguje na dlouhodobý pobyt ve vesmíru. A co z toho? Inu, až poletíme na Mars, tak je dobré vědět, s čím máme počítat. I to je jedním z klíčových důvodů, proč Scott Kelly odletěl na rok na oběžnou dráhu. Jeho Twitter najdete na @StationCDRKelly.

 

Více o pobytu ve vesmíru:


Namakanci ve vesmíru

Namakanci ve vesmíru

Člověk v beztíži: Ve vesmíru vyrostete a dostanete rýmu

Člověk v beztíži: Ve vesmíru vyrostete a dostanete rýmu

Klíčová slova:
vesmir, ISS, pobyt, Scott Kelly
 

Články odjinud