Vesmír, roboti a sex: Návštěva IQlandie

Vesmír, roboti a sex: Návštěva IQlandie
Sdílej
 
V Liberci vedle IQparku otevřeli zbrusu nové science centrum IQlandia. Větší. Modernější. Zábavnější. Bez nadsázky zde uvidíte věci, jaké jinde v republice nenajdete.

 

 

 

 

Nové vědecké zábavní centrum vyrostlo bezprostředně vedle areálu Babylonu, v němž se nachází IQpark. A jestli vás IQpark bavil, tak v IQlandii budete doslova u vytržení. V pěti podlažích včetně sklepa je tu rozmístěno deset expozic. Patra propojuje vysoké prosklené atrium se spirálově stočeným chodníčkem, odkud je krásný výhled na programovatelnou vodní stěnu Flash Wall, první a jedinou v Česku, která pomocí trysek a barevných světel dokáže z padající vody vytvářet různé obrazce. Stěna je součástí expozice Vodní svět. Ta zabírá část přízemí a částí zasahuje i na venkovní dvůr. Jsou tu bazény s různými čerpadly, tryskami, modely přehrad a hydrokinetickými hříčkami. Celé je to mokré, interaktivní a zábavné.

Člověk jako exponát

My ale po točitém chodníčku vyběhneme vzhůru do expozice Člověk a otestujeme si sluch, zrak a další smysly. Je možné si zde vyzkoušet třeba i laparoskopickou operaci na figuríně nebo si dát páku s mechanickou rukou. Největším tahákem expozice je humanoidní robot Thespian, opět první exemplář v Česku. Mluví, kroutí hlavou, mrká a rozhazuje rukama. Mít takového kámoše doma, nemusíte už ani na facebook.

Do expozice Sexmisie vás pustí pouze, pokud vám už bylo 12 let. My jsme prošli a nestačili jsme se divit. Expozice je opravdu odvážná a odkrývá mnohá tabu. Člověk někdy neví, zda se má bavit nebo červenat. Moc vám z toho ale popisovat nebudu, protože mezi našimi čtenáři jsou i mladší děti.

 

Mrkněte na video!

 

IQLandia v Liberci: Několik pater vědeckých vychytávek

IQLandia v Liberci: Několik pater vědeckých vychytávek

Orkán a zemětřesení

Do expozice Živly ale mohou samozřejmě všichni. Čtyři živly – oheň, země, voda, vzduch – jsou tu prezentovány nejen na informačních tabulích, ale pěkně zostra vám načechrají ofinu. Tedy určitě ten vzduch. Až totiž ve větrném tunelu okusíte sílu orkánu, na hlavě budete mít foukanou jako hošové z One Direction. Za vidění stojí také hudebně nadané blesky hrajícího Teslova transformátoru, nebezpečně vypadající ohnivé tornádo, nebo simulátor zemětřesení. To je plošina, která se klepe ze strany na stranu a zprostředkovává zážitek třesoucí se země.     

Do je vevnitř?

Neméně zajímavá je expozice Věda v domě, kde je třeba toaleta rozpůlená napůl a návštěvník zde může sledovat, jak klikatá je poslední cesta lidského exkrementu, než dosáhne země zaslíbené v kanalizaci. Podobně rozpůlené jsou tu také různé domácí spotřebiče, které v běžném životě používáme a ani si mnozí z nás neuvědomují, co uvnitř ukrývají a na jakém principu fungují.

Složitější na pochopení – ovšem o to zajímavější – expozici má Technická univerzita v Liberci. Najdete tu nanotechnologie, inteligentní oblečení nebo robotické rameno.

Do vesmíru!

Jak vznikla Země a vesmír? Tyhle otázky jdou tedy už opravdu do hloubky. A v IQlandii i na ně dávají odpověď v expozicích Geo a GeoLab. Sluneční soustava, velký třesk nebo seismické jevy. To všechno si osaháte z pohledu skutečných vědců. A až budete z té vší vědecké práce unaveni, můžete si odpočinout v 3D planetáriu, které je součástí vesmírné expozice. Malé příjemné planetárium je vybaveno nejmodernější projekční technikou, ovšem také velmi pohodlnými sedadly. Tak až IQlandii navštívíte se školní exkurzí, ne že tady usnete, jako se to podařilo nám! Program je nesmírně zajímavý. Aspoň myslím... Nebo se mi to zdálo?

 

 

Peněženka nebo nabíječka? Tak to se vyplatí!

Peněženka nebo nabíječka? Tak to se vyplatí!

Číňan recykluje kufry a staví z nich mopedy

Číňan recykluje kufry a staví z nich mopedy

Skutečné vystřelovače pavučin: Bude z tebe taky Spider-Man

Skutečné vystřelovače pavučin: Bude z tebe taky Spider-Man

Klíčová slova:
technika, reportaz, iQLANDIA
 

Články odjinud