Techmania: Vědecký park v Plzni

Techmania: Vědecký park v Plzni
Sdílej
 
Science Center Techmania dokončilo rozsáhlou rekonstrukci a nabízí atrakce na trojnásobném prostoru. Necháte si bezpečně zapálit ruku nebo radši zkusíte předběhnout prase?

 

 

Plzeň se mění na město vědy. Není to tak dlouho, co jsme se zde byli podívat do unikátního 3D planetária, a už zase jedeme na západ - tentokrát okouknout nově otevřený vědecký park.  Techmania nyní zabírá celou halu staré výrobní haly plzeňské Škody. Ostatně hned při vstupu vás přivítá obří parní lokomotiva z roku 1938, která se přes svých 67 tun váhy a 13 metrů délky rozkošně jmenuje Všudybylka.

Fyzika, zvířata i optika

Samotná výstava je rozdělená do několika oblastí. Největší část zabírají interaktivní přístroje. Můžete si na nich vyzkoušet různé fyzikální zákony a třeba se dozvědět, kudy putuje elektřina z elektrárny až do vaší zásuvky: Minihra vás naučí, jak vzniká biomasa. Vlasy si můžete nechat načechrat obří turbínou, rychlost svého rapování otestujete na mikrofonu se zpožděním. Nám se ovšem nejvíc líbila běžecká dráha, na které si můžete vyzkoušet, zda běžíte rychleji než kůň, pes, slepice nebo prase. Kupodivu předběhnout sádelnatého čuníka není jen tak! Na hlavní halu navazuje tmavá místnůstka. Vypadá jako ideální místo schůzek nekalých živlů, ale ve skutečnosti si tu můžete prohlédnout zajímavé optické jevy.

 

Co jsme viděli v Techmanii?

Co jsme viděli v Techmanii?

Odvážné experimenty

První část je zábavná, ale zároveň dá vašemu mozku pořádně zabrat. Druhá polovina výstavy naštěstí dovolí trochu si oddychnout. Ti, kterým bude po práci s fyzikou, vlněním a molekulami scházet něco lidského, se mohou projít českou i světovou historií na velkém leporelu. Autorem je dnes již legendární kreslíř Jiřího Kalousek, jehož gagy jsou opravdu proslulé.

Opodál najdete prostor s chemickými experimenty. Při nich si můžete třeba loknout helia, které vás rázem udělá postavu z animáku s pisklavým hláskem. Nebo ještě lépe fluoridu sírového. Po jeho vdechnutí totiž zníte jako Goa’uld z Hvězdné brány. Ti nejodvážnější si můžou zkusit nechat zapálit ruku: Stačí ji strčit do nádoby s vodou smíchanou s mýdlem a hořlavým plynem. Pak už je na řadě zapalovač a vysoký plamen. Mýdlo zabrání, abyste se popálili, a na vaší ruce se v reálném čase odehraje parádní hollywoodský trik.

Výborný smažák

Plzeňská Techmania nabízí zajímavou podívanou. Je pravda, že první část výstavy je zaměřená na hardcore poznávání a dovede vám pořádně zamotat makovici. Druhá polovina s dávkou humoru a adrenalinu vás ale potom nechá zase vydechnout. Mimochodem, součástí výstavy je i slavná plastika Davida Černého Entropa, kterou budou určitě znát vaši rodiče. Když k tomu připočteme působivou atmosféru škodovácké haly a chutný smažák v bufetu, vychází nás z toho zajímavé místo na výlet!

 

 

Novinky v Techmanii

Přestože velká přestavba vědeckého parku už je ukončená, Techmania plánuje během letoška přistavovat ještě nové expozice. Aktuální novinkou je Vodní svět, kde se dozvíte, jak lidstvo reguluje řeky. V červnu bude otevřena vědecká expozice pro nejmenší. Září odhalí spojitost matematiky a sportu - jak využít teoretické znalosti k co nejlepšímu výkonu? Poslední letošní expozice se otevře v listopadu, a bude určená pro mladé filmaře. Vyzkoušíte si filmové triky a natočíte vlastní krátký snímek.

 

 

Cesta do vesmíru: Omrkli jsme nové 3D planetárium

Cesta do vesmíru: Omrkli jsme nové 3D planetárium

Výlet do pravěku: Byli jsme v Dinoparku

Výlet do pravěku: Byli jsme v Dinoparku

Zajděte do interaktivní Techmanie RICE

Zajděte do interaktivní Techmanie RICE

Klíčová slova:
reportaz, navsteva, techmania
 

Články odjinud