Reportáž z porodnice minifigurek: „My jsme všichni Lego.“

Reportáž z porodnice minifigurek: „My jsme všichni Lego.“
Sdílej
 
Jako Karlík v úžasné továrně na čokoládu jsme si připadali na reportáži v kladenské továrně Lego, v nové výrobní hale, která se specializuje na potisk a kompletaci minifugurek. Podívejte se na video a přečtěte si reportáž z porodnice figurek, kde jsou všichni Lego.

V novém ABC č. 16/2022 se dočtete o tom, že nejznámější stavebnice světa Lego letos slaví 90 let od svého vzniku. V článku nechybí ani časová osa s nejdůležitějšími událostmi v historii Lego - mezi kterými je i otevření továrny v České republice. Ábíčko se v ní bylo podívat už před několika lety. Tohle jsme zažili a viděli.

Vozík smí stát jen ve vyhrazeném prostoru, paleta s materiálem musí lícovat s obdélníkem na podlaze, a dokonce smetáček a lopatka mají na stěně namalovaný obrys, kde mohou být pověšeny. V továrně na minifigurky LEGO má všechno svůj řád, přesná pravidla, téměř posvátné pracovní postupy.

LEGO Hlava letí

Po tisících kusech za směnu chrlí stroje hlavičky, ručičky, nožičky a tělíčka legáčků. Na hlavičkách svítí čerstvě natištěné veselé úsměvy nebo naopak zamračené ksichtíky, tělíčka se pod tampony sítotisku zázračně vybarvují a bezejmenné figurky jako mávnutím kouzelného proutku získávají své profese. Nadosmrti!

Video se připravuje ...

byli jsme tam! • Zdroj: ABC

Z jednoho stroje právě vypadávají letečtí mechanici, stroj naproti plive fantaskní lučištníky, tělíčka z dalšího stroje zase budou jednou pro vždy rytíři Jedi. Na konci dlouhé linky opodál chrastí do přistavené palety nožičky k oněm tělíčkům. Ke kterým budou nakonec patřit a kterou profesi budou znázorňovat, to si nehodlám odhadnout

Kostičkový svět

„My jsme všichni Gogo.“ Slavnou hlášku z klasického českého filmu bychom mohli parafrázovat změnou pouhých dvou liter na „My jsme všichni Lego.“ A trefnější to snad ani být nemůže. Pracuje se zde v nepřetržitém provozu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Pracovníci skupiny jsou označeny barevně a když ten neuvěřitelně uspořádaný mumraj výrobní haly sledujete z vyvýšeného ochozu, máte pocit, že hledíte pod víko velké stavebnice Lego.

Hotová hlavička už se netváří neutrálně. Tahle je veselá sympaťačka •  Pavel Dobrovský

Běžnému dítěti i dospělému se nad tou krásou tají dech, pravověrným fanouškům dánské stavebnice se klepe bradička a ze slzných kanálků cákají slzy štěstí. A tím to nekončí! Chodby dekorují velké sochy postavené z kostiček, ve vstupní hale si můžete prohlédnout model kladenské továrny – samozřejmě celý z Lega – a když jdete na záchod, do šatny či do kantýny, řídíte se piktogramy důvěrně známých panáčků.

Továrna jako z budoucnosti

Stejně dech beroucí jako výrobní hala je i obří automatický sklad, jeden z největších a nejmodernějších u nás. Připadali jsme si tady jako v roboty ovládané budoucnosti a jen jsme čekali, kdy se kolem nás prožene Ripleyová v robotickém nakladači s vetřelcem v ocelových pazourách.

Na rampě se neustále nakládá a vykládá několik kamionů najednou. A není divu, při provozu, který továrna má. Některé linky vyrobí až 16 tisíc figurek za hodinu! A poptávka se stále zvyšuje, takže letos a v příštím roce se v Kladně postupně otevřou čtyři nové výrobní haly. To bude legáčků!

Podívejte se na foto z Lego továrny, kam je vstup zakázán:

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nechť vás provází Síla

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - Nechť vás provází Síla

Eko LEGO: Šetrnější výroba plastových kostiček

Eko LEGO: Šetrnější výroba plastových kostiček

LEGO® Harry Potter: Bradavická výbava – sběratelská edice

LEGO® Harry Potter: Bradavická výbava – sběratelská edice

 

Články odjinud