Listárna: Mezinárodní vesmírná stanice, šneci afričtí, Lego a bobři

Listárna: Mezinárodní vesmírná stanice, šneci afričtí, Lego a bobři
Sdílej
 
Do Listárny časopisu ABC přišla fotky obří sbírky ábíček a taky fakt velkých oblovek, kterým se říká šnek africký. Poslal je Adam, který píše, že má rád Mezinárodní vesmírnou stanici ISS a články o technice. Jáchym je zase velkým fanatikem do Lega, milovníkem přírody a bobrů evropských… Mrkněte na to. A napište mi, váš kocour Mourrison!

Mezinárodní vesmírná stanice a šneci

Ahoj Mourisone,

posílám ti fotku mých ábíček, odebírám ho třetím rokem. Nejstarší čísla jsou ročník 29 (rok 1985) po tátovi, potom mám ročníky 46-47 z antikvariátu, a další, které jsem si kupoval. Chtěl bych se zeptat, jestli bys napsal o ISS (Mezinárodní vesmírná stanici) nebo udělal papírový model ISS. Také ti posílám fotku mých afrických šneků, které chovám. Napíšeš o nich prosím něco? Předem děkuji.
Adam, 11 let

P. S. ABC je nejlepší časopis na světě!!

Ahoj Adame,

moc děkujeme za dopis i fotky, které jsi poslal. Díky tatínkovi máš opravdu velkou sbírku ábíček, to ti může leckdo i závidět. Ale k tvému přání – Mezinárodní vesmírná stanice ISS je téma, kterému se věnujeme docela pravidelně. V ábíčku jsme o ní naposledy psali vloni v ABC č. 13/2021:

Jak se sluní ISS: Mezinárodní vesmírná stanice dostane nové panely

Jak se sluní ISS: Mezinárodní vesmírná stanice dostane nové panely

Další články na toto téma, které ale nevyšly v tištěném ábičku, najdeš na našich webových stránkách www.abicko.cz (třeba tady), všechno se do něj totiž nevejde. A navíc musíme témata střídat, aby si čtenáři, které Mezinárodní vesmírná stanice nezajímá tak jako tebe, nemysleli, že píšeme jen o ISS. Poslední příspěvek na toto téma tam přibyl letos v únoru, tak se na naše stránky podívej.

Adam má velkou sbírku Ábíček •  Adam, 11 let

A tví „afričtí šneci“? Podle fotky jsou to skutečně obři a správně se jmenují oblovky. Ale článek o nich v dohledné době nechystáme, ono se o nich neobjevilo nic nového, co by se nedalo najít na internetu nebo třeba v nějakých tištěných příručkách o jejich chovu. Ale jakmile o nich vědci zjistí něco zajímavého, určitě se o tom v ábíčku dočteš.

Ať se tobě i tvým oblovkám daří přeje Mourrison

Pořádně velcí šneci afričtí •  Adam, 11 let

Lego a bobr evropský

Ahoj, Mourrisone, chtěl bych Tě pozdravit a celé redakci poděkovat za skvělý časopis ABC, který už druhým rokem doslova hltám. Nejvíce se mi líbí rubrika o technice. Jsem fanatik do Lega, velký čtenář a milovník přírody. Rád bych si v některém v dalších čísel ábíčka přečetl něco o bobrech evropských a jejich vlivu na krajinu a o LEGU. Moc děkuji a už se těším na další číslo!

Jáchym, 9 let

Ahoj Jáchyme, moc děkujeme za dopis i pochvalu. Podle toho co píšeš, tě v ábíčku baví snad úplně všechno. Nejvíc se ti líbí technické rubriky, ale zároveň jsi milovník přírody, takže tě určitě zaujmou i naše články o přírodě. Ostatně, právě jeden takový by sis přál. O bobrech už jsme v minulosti několikrát psali, poprvé v letech, kdy se u nás začali objevovat. Články najdeš v našem archivu ábíček na webu. Ani nemusíš listovat celým archivem, stačí, když si slovo bobr evropský zadáš do vyhledávače.

Nebezpečné hráze: Bobří stavby otravují vodu

Nebezpečné hráze: Bobří stavby otravují vodu

Tím ale nechci říct, že bychom se bobrům už nikdy nevěnovali. Jsou to zvířata trochu kontroverzní, na jednu stranu užitečná a v naší přírodě původní, na druhou stranu ale leckde škodí, protože prostředí, v němž žijí a budují své hráze, se od dob minulých hodně změnilo. A tak přírodovědci a ochranáři řeší, kde bobrům jejich činnost povolí a budou je chránit, a odkud je naopak budou stěhovat na vhodnější místa.

A možná právě tomuto tématu se někdy v blízké budoucnosti budeme věnovat. Ale slíbit ti to nemůžu, to víš, i když v redakci hodně pomáhám, přece jen nejsem tím, kdo v ní má hlavní slovo. Ale slibuji, že se za bobry přimluvím.

Tvůj Mourrison

P. S. Skoro bych zapomněl na to LEGO – o různých nových stavebnicích přece píšeme každou chvíli, naposledy v loňském dvojčísle ABC 25/2021. A když zalistuješ kousek zpátky, najdeš i další povídání a recenze.


Pište Mourrisonovi do Listárny:

Pište do Listárny na email mourrison@abicko.cz (do předmětu napište LISTÁRNA). Těším se na vás! Váš Mourrison

LEGO® Harry Potter: Bradavická výbava – sběratelská edice

LEGO® Harry Potter: Bradavická výbava – sběratelská edice

Listárna: Foto kočky a vtipy v ABC

Listárna: Foto kočky a vtipy v ABC

Listárna: Vystřihovánka westernového městečka

Listárna: Vystřihovánka westernového městečka