Extrémně velcí a ohrožení: Draví plži z Floridy

Extrémně velcí a ohrožení: Draví plži z Floridy
Sdílej
 
Pětkrát kratší doba života. Jeden z největších bezobratlých živočichů vůbec není tak dlouhověký, jak jsme si o něm mysleli. Draví plži z Floridy jsou nejen extrémně velcí, ale také ohrožení.

Bezobratlí živočichové obvykle nebývají příliš velcí. Nad třiceticentimetrovou mnohonožkou už máme pomalu pocit, že jde o stvoření z jiného světa. Skuteční giganti světa, ve kterém jsou obratle neznámý pojem, jsou ale daleko větší. Úplným extrémem jsou obří krakatice, ale i jiní měkkýši mohou hodně narůst. Kupříkladu fasciolárka obrovská – dravý mořský plž, jehož schránka může být dlouhá až 60 cm.

Plž jako oficiální státní symbol

Jako jeden z největších bezobratlých živočichů světa vypadá fasciolárka obrovská natolik úctyhodně, že se v roce 1969 stala jedním z oficiálních symbolů amerického státu Florida. Ceněna byla už v předkolumbovské Americe, například Mayové ji využívali pro výrobu jednoduchých hudebních nástrojů podobných trubce nebo jako kalamář na inkoust. Indiáni z Floridy z ní vyráběli pohárky na pití, ale také jakási kladiva.

Fasciolárka obrovská

Dnes je fasciolárka obrovská pro svou velikost a půvabný tvar oblíbená mezi sběrateli a turisty. Což je problém – neregulovaný komerční sběr zřejmě dotlačil populaci fasciolárek obrovských na pokraj kolapsu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

 

Články odjinud