Astronauti na ISS poprvé vyhodili odpadky!

Astronauti na ISS poprvé vyhodili odpadky!
Sdílej
 
Přemýšleli jste někdy nad tím, jak komplikované je vyhodit ve vesmíru odpad? Po více než 20 letech však na Mezinárodní vesmírné stanici zkouší postup, který už není moc vzdálený pozemskému vynášení smetí.

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) žije sedm astronautů, kteří samozřejmě také produkují odpad. Kam s ním? Vynášet odpadky ve vesmíru není tak snadné. Všude okolo je téměř dokonalé vakuum, takže pokud byste otevřeli okno, „vycucne“ to ven nejen odpadky, ale také nebohého astronauta.

Na ISS dopravují zásoby jídla, oblečení i náhradní díly automatické bezpilotní lodě. Jedna z nich od SpaceXtepelný štít, takže se po odpojení může vrátit na Zemi třeba s výsledky experimentů. Ostatní tepelný štít nemají. U stanice zůstanou pár týdnů, během kterých je astronauti nejdříve vyloží a poté naplní odpadky a vůbec vším nepotřebným. Poté se loď odpojí a je navedena do atmosféry, kde shoří.

Astronauti na ISS vyhodili odpadky do vesmíru

S odpadky to jde i jinak

Na začátku července ale na ISS vyzkoušeli nový způsob vynášení smetí. Nejdříve naplnili speciální vak 78 kilogramy odpadků. Podobně velký pytel byste asi do kontejneru odnášet nechtěli. V prostředí mikrogravitace ale „nic neváží“, takže to nebyl problém.

Uvnitř vaku bylo všechno možné od hygienických potřeb, přes oblečení posádky, balící materiály až po přepravní tašky apod. Kapacita tohoto speciálníhovaku má být až 272 kg, takže v něm bylo ještě dost místa.

Pokud chceme cokoliv přesunout ze stanice do otevřeného kosmu nebo opačně, potřebujeme přechodovou komoru (anglicky airlock), která se uzavře, vypustí se vzduch a následně lze otevřít poklop na druhé straně.

Soukromá přechodová komora na ISS

Na ISS mají od konce roku 2020 první soukromou přechodovou komoru Bishop Airlock, kterou postavila a provozuje firma Nanoracks. Malá přechodová komora neslouží pro výstupy astronautů ale třeba pro vypouštění malých družic. Na začátku července byla poprvé využita k vypuštění odpadků. Vak s odpadky byl jednoduše vystřelen ven do kosmického prostoru.

Pozice přechodové komory Bishop Airlock na ISS. Progress a Cygnus jsou zásobovací lodě •  NASA

Vesmírné smetí

V kosmonautice existuje pojem „vesmírné smetí“. Je to v podstatě vše, co vyrobil člověk a nevykonává to žádnou činnost. Může jít o poslední stupně raket, nefunkční družice nebo úlomky. Nově rozšířilo řady vesmírného smetí i skutečné smetí… Ale nebojte. Pokuta za znečišťování vesmírného prostoru astronautům nehrozí. Brzy celý vak vstoupí do atmosféry, kde shoří a to už ve vysokých výškách. Nemusíme se tedy bát, že by nám smetí z orbitální stanice spadlo na hlavu.

Více zajímavostí o vesmíru najdete v časopisu ABC speciál: Vesmír a v knize Vesmír, které koupíte tady - doručení domů je zdarma.

Objevte další fascinující články o vesmíru:

Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru

Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru

Vesmírný bufet: Co se jí na vesmírné stanici?

Vesmírný bufet: Co se jí na vesmírné stanici?

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

 

Články odjinud