Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!
Sdílej
 
Pravidelné lety výletníků do vesmíru a první soukromá orbitální stanice jsou na obzoru. Texaská firma Axiom, která zajišťuje let tří turistů na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS, má na oběžné dráze velké plány.

 

Kosmická loď Crew Dragon dopraví v lednu příštího roku na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) čtyřčlennou posádku. Kromě zkušeného profesionála budou na palubě i tři vesmírní turisté.

Zní to jednoduše, ve skutečnosti výlet připravuje několik soukromých společností a má být zahájením nové éry cest do vesmíru. SpaceX, která vlastní loď Crew Dragon, je jen dopravcem. Let zajišťuje texaská firma Axiom Space. Ta má na oběžné dráze velké plány. Chce vlastní vesmírnou stanici.

Vesmírná turistika: Na cestu do vesmíru se chystají miliardáři i dvanáct vyvolených

Vesmírná turistika: Na cestu do vesmíru se chystají miliardáři i dvanáct vyvolených

Axiom plánuje misi Ax-1

Velitelem první mise Axiomu a označením Ax-1 bude americký astronaut Michael López-Alegría. Zažil několik letů k ISS v raketoplánech a strávil desítky hodin při výstupech do vesmíru.

Posádka bude složena z vesmírných nováčků, které čeká před letem výcvik. Podnikatel Larry Connor dostane o pár lekcí navíc, protože při misi bude pilotem, i když reálně nic pilotovat nebude. Loď Crew Dragon je podobná autonomnímu autu. Pohybuje se sama, ale posádka musí být připravena zakročit.

Vesmírná loď Crew Dragon u Mezinárodní vesmírné stanice ISS •  NASA

Týden na vesmírné stanici

V tuto chvíli je naplánován start na leden 2022. Crew Dragon vynese raketa Falcon 9 a následující dva dny se bude loď přibližovat k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na její palubě stráví posádka zhruba osm dnů. Poté nastoupí zpět a Crew Dragon po krátkém letu přistane v Atlantském oceánu. V roce 2022 by pak měl proběhnout minimálně jeden další let v režii Axiomu.

Jaký film bude na Mezinárodní vesmírné stanici ISS natáčet Tom Cruise, to se necháme překvapit •  CinemArt

Poletí i Tom Cruise

Cena za letenku na oběžnou dráhu uveřejněna nebyla, ale spekuluje se o 55 milionech dolarů, což je asi 1,2 miliardy korun. Z toho vyplývá, že v tuto chvíli lety do vesmíru nejsou pro každého. Pravděpodobně při čtvrtém letu poletí vítěz reality show Space Hero. Při jednom z dalších letů by měl letět do vesmíru i herec Tom Cruise společně s režisérem Dougem Limanem, aby na ISS natočili části z připravovaného filmu.

New Shepard připraven: Blue Origin draží letenku na hranici vesmíru

New Shepard připraven: Blue Origin draží letenku na hranici vesmíru

Návrat turistiky

AX-1 nebude prvním letem turisty na ISS. Mezi lety 2001 a 2009 se na stanici vydalo celkem 7 vesmírných turistů v ruské lodi Sojuz. Další firmy nyní chystají „skoky“ na hranici vesmíru, které potrvají jen pár desítek minut.

Společnost Virgin Galactic pracuje na malém raketoplánu SpaceShipTwo startujícím z letadla, Blue Origin na kapsli New Shepard, kterou vynáší malá raketa. Lety na oběžnou dráhu pak chystá i samotná SpaceX. První čistě civilní mise s názvem Inspiration4 by mohla proběhnout už letos, na oběžné dráze se zdrží několik dní, ovšem bez spojení s ISS.

Návrh interiéru vesmírné stanice stanice, všimněte si velkých obrazovek zapuštěných do zdí •  Axiom Space

Orbitální stanice

Axiom Space byla založena v roce 2016 a sídlí v Houstonu v Texasu. Pro firmu pracuje asi 90 lidí, ale rozhodně nejde o malou skupinu nadšenců letu do vesmíru. Šéfem firmy je Michael Suffredini, který předtím pracoval pro NASA jako programový manažer ISS. Dalším ze zaměstnanců je bývalý ředitel NASA Charles Bolden.

Axiom nechce být jen cestovní kanceláří. V plánu má výstavbu vlastních modulů, které se připojí k Mezinárodní vesmírné stanici.

Obří vesmírný přístav tady ale nebude věčně. Jakmile se přiblíží konec ISS, stanice Axiomu se odpojí a zůstane samostatně na oběžné dráze. Jeden modul si od Axiomu dokonce objednala NASA. Úřad na to už uvolnil 140 milionů dolarů. Modul by se mohl vydat do vesmíru za čtyři roky.

Jak se sluní ISS: Mezinárodní vesmírná stanice dostane nové panely

Jak se sluní ISS: Mezinárodní vesmírná stanice dostane nové panely

Vesmírná stanice Axiom:

Foto:  Axiom Space

(na obr. nahoře, zleva doprava AxH1 - AxH4):

AxH1 2024:

První modul obsahuje bydlení pro čtyři astronauty, velká okna pro pozorování Země, zařízení pro experimenty i porty pro připojení kosmické lodě a dalších modulů.

AxH2 2025:

Po přidání druhého modulu se na stanici bude moci ubytovat až osm astronautů.

AxH3 2026:

Třetím modulem může být upravený modul MPLM, který se dříve používal pro dopravu nákladu na stanici v nákladovém prostoru raketoplánu. Axiom ho využije jako špičkovou vesmírnou laboratoř.

AxH4 2027:

Čtvrtý modul se postará o výrobu energie pr střednictvím solárních panelů. Zajistí také pod- poru života v segmentu stanice, díky čemuž bude Axiom schopen se odpojit od ISS. Modul bude také obsahovat přechodovou komoru pro výstupy do kosmu.

Posádka mise Ax-1:

Foto:  Axiom Space

Michael López-Alegría (*1958, USA)

Michael López-Alegría bude velitelem mise. Na kontě má 257 dní ve vesmíru, deset výstupů do kosmu, tři lety raketoplánem a byl i velitelem ISS.

Larry Connor (*1950, USA )

Larry Connor je podnikatelem v oblasti realit. Při misi bude figurovat jako pilot.

Mark Pathy (*1961, KANADA)

Mark Pathy je podnikatel, ředitel kanadské investiční společnosti Mavrik.

Eytan Stibbe (*1958, IZRAEL)

Eytan Stibbe je bývalým stíhacím pilotem a podnikatel. Bude druhým Izraelcem ve vesmíru. Prvním byl Ilan Ramon, který zahynul při nehodě raketoplánu Columbia v roce 2003.

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

 

Články odjinud