Stanice Aurora: První vesmírný hotel

Stanice Aurora: První vesmírný hotel
Sdílej
 
Americká firma chce už za čtyři roky zprovoznit hotel na oběžné dráze okolo Země. A turistické lety do kosmu chystají i další společnosti.

 

Několik firem chce už v blízké době nabídnout soukromé lety do vesmíru nebo alespoň na jeho hranici. Jednou z nich je Orion Span. Její velmi ambiciózní plány počítají se stavbou hotelu na oběžné dráze okolo Země. Podle představ firmy by mohl hotel přivítat první hosty už v roce 2022!

Stanice Aurora

Orbitální stanice s názvem Aurora bude mít délku 13 a průměr 4,3 metrů, což je srovnatelné s prostorem, který nabízí soukromá dopravní letadla. Na stanici by se vydávali vždy čtyři turisté spolu s dvoučlennou posádkou, rekrutovanou patrně z řad bývalých astronautů. Kdo budou vesmírní turisté, je celkem jasné: Firma sice uvádí, že chce nabídnout pobyt ve vesmíru za dostupnou cenu, ale lety do kosmu jsou a ještě dlouho budou velmi drahé. Dvanáctidenní pobyt na stanici vyjde na 9,5 milionů dolarů, což je asi 190 milionů korun. Už dnes je možné zaplatit vratnou zálohu 80 tisíc dolarů.

Americká firma chce už za čtyři roky zprovoznit hotel na oběžné dráze okolo Země •  Orion Span

Místo chaty

Každý ze zájemců bude také muset projít tříměsíčním kurzem, který začne na Zemi a dokončen bude přímo na Auroře. Za velkou sumu a dlouhý kurz ale dostanou velkou odměnu: Z oběžné dráhy z výšky 320 km nad Zemí uvidí nádherné polární záře stejně jako slavná místa a města. Pozorovat západ a východ Slunce budou moct hned 16krát denně. Okusí také stav beztíže a budou si moci vyzkoušet jednoduché vědecké experimenty. Firma dokonce plánuje, že by stanici postupně rozšířila a další moduly nabízela k prodeji kosmickým agenturám, firmám nebo jednotlivcům, kteří by je mohli dál pronajímat. Místo na chatu nebo do domu u moře by tak mohli někteří létat do vlastního modulu na oběžné dráze.

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Cesta nahoru

Dopravu hostů i zásob do hotelu nejspíše zajistí některá z firem provozující vlastní kosmickou loď. Boeing staví loď Starliner a SpaceX loď Crew Dragon. První lety by měly proběhnout letos nebo spíše příští rok. Hlavním úkolem těchto lodí je doprava astronautů na Mezinárodní kosmickou stanici. Dragon bude pro stanici Aurora tou správnou volbou. Majitel SpaceX Elon Musk je totiž sám autorem řady bláznivých nápadů. Dokonce chce už za pár let vozit lidi až na Mars.

Americká firma chce už za čtyři roky zprovoznit hotel na oběžné dráze okolo Země •  Orion Span

Nafukovací alternativa

Stavba kosmického hotelu je hodně složitý projekt. A mnohem dál než Orion Span je v její realizaci další z amerických firem. Bigelow Aerospace nabízí nafukovací vesmírné moduly! Raketa nebo kosmická loď dopraví modul na oběžnou dráhu, kde se nafoukne a zvětší svůj objem. Od roku 2016 je jeden takový modul s názvem BEAM připojen k Mezinárodní kosmické stanici. Astronauti ho zatím používají jako sklad a testují jeho výdrž. NASA je s modulem velmi spokojená a firma už plánuje, že by mohla postavit hotel hned z několika podobných modulů.


Možnosti kosmické turistiky

- Skoky do vesmíru:

Při krátkém letu se dostanete do výšky 100 kilometrů, zažijete stav beztíže a uvidíte, že Země opravdu není placatá! Až na oběžnou dráhu ale nevyletíte a celý let trvá jen desítky minut. Podobný zážitek chce nabízet například Virgin Galactic se svým malým raketoplánem. Raketu a kapsli New Shepard staví firma Blue Origin majitele Amazonu Jeffa Bezose. První let s turisty má proběhnout už velmi brzy.

- Lety na oběžnou dráhu:

V letech 2001 až 2009 strávilo postupně 7 turistů týden na Mezinárodní kosmické stanici. Dopravili je tam ruské lodě Sojuz při výměně posádky stanice. Cena za letenku? 20 až 40 milionů dolarů!

- Lety mimo oběžnou dráhu Země:

Nebylo by krásné strávit dovolenou třeba na Měsíci? Zatím je to nemožné. Elon Musk ale plánoval, že letos pošle na oblet Měsíce dva lidi. Mise byla ovšem nakonec zrušena. Čeká se totiž na novou kosmickou loď BFR.

Podmořský hotel: Budoucnost exotické turistiky

Podmořský hotel: Budoucnost exotické turistiky

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

Velký raketový třesk: Temné kapitoly dobývání kosmu

Jet Capsule: UFO přistane na hladině!

Jet Capsule: UFO přistane na hladině!

 

 

Články odjinud