Planetka uprchla na okraj Sluneční soustavy

Planetka uprchla na okraj Sluneční soustavy
Sdílej
 
Planetka s označením 2004 EW9 se pohybuje daleko za dráhou Neptunu v Kuiperově páse. Co dělá na okraji Sluneční soustavy?

 

V roce 2014 objevili astronomové daleko za dráhou Neptunu planetku s označením 2004 EW95. Okolo Slunce se pohybuje po protáhlé dráze ve vzdálenosti 27 až 52 AU (1 AU je vzdálenost Země od Slunce). Přestože má planetka velikost 300 km, je velmi daleko, takže ji ze Země vidíme jen jako slabounkou "hvězdu". Teprve nedávno se vědcům podařilo pomoci dalekohledu VLT zjistit její složení.

Planetka v Kuiperově páse

Planetka 2004 EW95 se skládá z velké části z uhlíku, což není nic zvláštního. Podobných uhlíkatých planetek je ve sluneční soustavě hodně. 2004 EW95 se ale pohybuje v tzv. Kuiperově páse, což je pás spíše ledových těles. Přítomnost uhlíků znamená, že místem vzniku planetky je vnitřní část sluneční soustavy někdy mezi Marsem a Jupiterem. Jak se tedy ocitla miliardy kilometrů dál od Slunce?

Planetka byla vyhozena ven už krátce po vzniku sluneční soustavy. Tehdy docházelo k migraci obřích planet směrem ke Slunci a následně zase zpět. Kamenné planetky z vnitřních částí sluneční soustavy tím byly vysunuty miliardy kilometrů dál do Kuiperova pásu za dráhou Neptunu.

>>Červená křivka znázorňuje dráhu tělesa 2004 EW95, dráhy dalších těles Sluneční soustavy jsou pro srovnání znázorněny zeleně.

Podobných uhlíkatých planetek jako je 2004 EW95 bude více, ale je obtížné je najít a zjistit jejich složení. Planetka 2004 EW95 je vůbec první uhlíkatou planetkou, kterou vědci objevili v Kuiperově páse.

Žravá Mléčná dráha: 11 pohlcených galaxií

Žravá Mléčná dráha: 11 pohlcených galaxií

Nový objev: Vznik vesmírné kachničky

Nový objev: Vznik vesmírné kachničky

Dovolená na oběžné dráze? Vesmírné hotely možná už brzy

Dovolená na oběžné dráze? Vesmírné hotely možná už brzy

Klíčová slova:
technika, planeta, vesmír, 2004 EW95
 

Články odjinud