Zrecyklovaná raketa a první Evropan: Do vesmíru letí Crew Dragon od SpaceX

Zrecyklovaná raketa a první Evropan: Do vesmíru letí Crew Dragon od SpaceX
Sdílej
 
Z Mysu Canaveral odstartovala kosmická loď Crew Dragon společnosti SpaceX. Na její palubě je čtveřice zkušených astronautů. Dva z nich mají na kontě dva vesmírné lety, další byli ve vesmíru třikrát. Přestože se jednalo už o druhý operační let kosmické lodě, byl z mnoha důvodu historický. 

 

Crew Dragon míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), ke které se připojí zhruba 24 hodin po startu. Čtveřice astronautů se na půl roku stane jejími stálými členy.

Posádku mise Crew-2 tvoří Američané Robert Kimbrough a Katherine McArthurová, Japonec Akihiko Hošide a Francouz Thomas Pesquet, který se připojil za Evropskou kosmickou agenturu (ESA). Pesquet je prvním evropským astronautem, který letí na palubě Crew Dragonu.

Zrecyklovaná Crew Dragon

Současná mise je prvním „recyklovaným“ letem Crew Dragonu. Crew-2 využívá kapsli, která letěla při demonstračním letu. Katherine McArthurová dokonce sedí ve stejné sedačce, ve které o 11 měsíců dříve seděl její manžel.

Nový je pouze tak zvaný trunk, což je válcovitá část připojená ke kapsli. Na trunku se nachází solární panely a slouží také pro stabilizaci letu v případě nouzového přerušení startu.

Při tomto scénáři by Crew Dragon vlastními motory odletěl od nosné rakety a přistál v moři. Před návratem na Zemi se trunk odhazuje, takže se musí pro každý let vyrobit nový.

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon na startovací rampě •  NASA, SpaceX

Název podle zaoceánské lodě

Crew-2 používá i stejný název kapsle - Endeavour, který vymyslela posádka demonstrační mise. Stejný název měl nejmladší raketoplán, který byl postaven jako náhrada za zničený Challenger, název Endeavour nesl také velitelský modul Apolla 15. Původní Endeavour ale byla loď, které velel kapitán James Cook na své první plavbě po Tichém oceánu.

Crew Dragon „Endeavour“ není jediná recyklovaná část. Kosmickou loď Crew Dragon vynesla raketa Falcon 9. Její první stupeň se dokáže vrátit na Zemi a přistát na přistávací ploše nebo na plošině na moři.

Poté může být znovu použit. Podstatné je, že jde o stejný první stupeň, který už dříve letěl při loňské misi Crew-1.

Start mise Crew-2 •  NASA TV

Filmaři ve vesmíru

Posádku čeká na Mezinárodní vesmírné stanici tradiční práce. Bude se věnovat vědeckým experimentům, přivítá nákladní kosmické lodě se zásobami a bude se starat o chod stanice. Dojde i na méně tradiční úkoly:

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

Zahrajte si na astronauty. Připojte se k Mezinárodní vesmírné stanici

V polovině července má ke stanici přiletět velmi dlouho odkládaný ruský modul Nauka. Uvnitř bude prostor pro zásoby, záložní kontrolní systém i několik vědeckých přístrojů.

V září přiletí na ISS ruská kosmická loď Sojuz s neobvyklým složením. Na palubě bude další člen posádky Anton Škaplerov. Zbývající dvě místa obsadí režisér Klim Šipenko a ruská herečka, jejíž jméno bude teprve uveřejněno. Na palubě natočí film a po pár dnech se vrátí zpět na Zemi.

Posádka Crew-2. Zleva: Katherine McArthurová, Thomas Pesquet, Akihiko Hošide a Robert Kimbrough •  NASA

Střídání velitelů na ISS

Vůbec první operační let Crew Dragonu (Crew-1) započal 16. listopadu. Čtveřice tehdejších astronautů je stále na ISS společně s třemi dalšími, které tam nedávno dopravila ruská kosmická loď Sojuz. Počet obyvatel stanice se tak krátce zvýší na jedenáct.

Střídání posádek je trochu složitější. Současná posádka Mezinárodní vesmírné stanice nese označení Expedice 65. Velitelkou stanice se stala Shannon Walkerová, která je sice na stanici už od listopadu, ale velitelkou se stala teprve 16. dubna, kdy se její předchůdce vrátil na Zemi v lodi Sojuz. 

Walkerová bude stanici velet nejkratší dobu v historii, a to se na ISS střídají posádky už 21 let. Její velení potrvá jen 13 dní, protože ho převezme Japonec Akihiko Hošide z Crew-2.

Prožij 18 minut na Mezinárodní vesmírné stanici

Prožij 18 minut na Mezinárodní vesmírné stanici

Monstrum v pohybu: Věž pro let k Měsíci míří na startovací rampu

Monstrum v pohybu: Věž pro let k Měsíci míří na startovací rampu

Starship: Loď pro let na Mars

Starship: Loď pro let na Mars

 

Články odjinud