New Shepard připraven: Blue Origin draží letenku na hranici vesmíru

New Shepard připraven: Blue Origin draží letenku na hranici vesmíru
Sdílej
 
Firma Blue Origin majitele Jeffa Bezose chystá první let lidí na hranici vesmíru. Zveřejnila podrobnosti, časový plán a do aukce dala „letenku“ směr Země- vesmír.

 

Vesmírná turistika zahajuje novou éru. Skromnější, ale o to dostupnější. V minulosti se vesmírní turisté podívali na Mezinárodní vesmírnou stanici v lodi Sojuz. Už brzy začnou podobné lety v lodi Crew Dragon.

Letenky ovšem stojí mnoho milionů dolarů. Americká firma Blue Origin otevírá dostupnější možnost, i když stále velmi drahou. Její kapsle New Shepard bude vynášet turisty na hranici vesmíru.

Vesmírná turistika: Na cestu do vesmíru se chystají miliardáři i dvanáct vyvolených

Vesmírná turistika: Na cestu do vesmíru se chystají miliardáři i dvanáct vyvolených

Aukce vesmírné letenky

Firma Blue Origin 5. května oznámila dlouho očekávané podrobnosti o prvním letu s lidmi. Datum si rozhodně nevybrala náhodou. Toho dne v roce 1961 odstartoval na svůj let Alan Shepard.

Na rozdíl od Jurije Gagarina, který letěl o 23 dní dříve, se Shepard nedostal na oběžnou dráhu. Nebylo to ani cílem. Při svém šestnáctiminutovém letu do vesmíru pouze nahlédl. Prvním Američanem ve vesmíru se stal John Glenn.

Astronauti Blue Origin po přistání •  Blue Origin

Blue Origin se příběhem obou mužů inspiruje. Kapsle New Shepard také jen nahlédne do vesmíru. Firma ale už pracuje na raketě, která bude vynášet náklad do vesmíru. A ano, jmenuje se New Glenn.

Od 5. května do 12. června proběhne ve třech fázích aukce. Její vítěz získá jednu ze sedaček v New Shepardu při jeho prvním letu na hranici vesmíru.

Na Měsíc se bude létat s Elonem Muskem

Na Měsíc se bude létat s Elonem Muskem

New Shepard pro turisty

New Shepard má dvě části. První je menší raketa s jedním motorem BE-3 na kapalný kyslík a vodík. Na vrcholu rakety je kapsle, do které se vejde až šest lidí. První let New Shepardu proběhl v dubnu 2015. Od té doby se uskutečnilo 15 letů.

Postup je pokaždé stejný. Raketa odstartuje ze základny Blue Origin nedaleko města Van Horn v Texasu. Po dosažení požadované výšky asi 80 km se kapsle odpojí.

Raketa i kapsle poté pokračují setrvačností do výšky přes 100 km, která je považována za hranici vesmíru (tak zvaná Kármánova hranice). Raketa poté přistává na Zemi pomoci svého motoru.

Kapsle dosedá později nedaleko místa startu s využitím padáků. O měkké dosednutí se postará vytlačení vzduchu těsně před dosednutím.

Jeff Bezos a Blue Origin dobyli hranici vesmíru

Jeff Bezos a Blue Origin dobyli hranici vesmíru

Chvíle na hranici vesmíru

Celý let trvá asi 11 minut. Posádka se během něj může kochat pohledem na zakulacenou Zemi z vesmíru ze skutečně velkých oken, která propouštějí většinu viditelného světla, minimalizují zkreslení i odrazy. Okna mají rozměry 0,7 x 1,1 m. Mimochodem, Alan Shepard měl k dispozici jen okénko o průměru jen 15 cm.

Posádka během letu zažije na tři minuty stav beztíže. Na palubě kapsle je dostatek místa k tomu, aby si turisté vyzkoušeli kotrmelce nebo „plavání“ v beztížném stavu.

Start New Shepardu •  Blue Origin

New Shepard zatím letěl pokaždé bez lidské posádky. Na palubě byla při pozdějších letech jen figurína „Mannequin Skywalker“ a vědecké experimenty NASA, univerzit a dalších institucí.

Prázdninový let snů

První let s posádkou má proběhnout 20. července. A opět to není náhodné datum. V ten den si USA i svět připomínají přistání na Měsíci. Společně s turistou, který vyhraje v auci, poletí také astronauti Blue Origin.

Peníze z aukce půjdou na podporu mladých talentů. Kolik bude stát letenka pro normální let, zatím není jasné. Konkurenční Virgin Galactic nabízí budoucí lety na hranici vesmíru ve svém raketoplánu za 250 tisíc dolarů (5,3 milionu korun).

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

Novinky vesmírné turistiky: Do dvou let poletíme výš a dál

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Bezosovy kolonie: Budou žít lidé ve vesmíru?

Bezosovy kolonie: Budou žít lidé ve vesmíru?

 

Články odjinud