Bezosovy kolonie: Budou žít lidé ve vesmíru?

Bezosovy kolonie: Budou žít lidé ve vesmíru?
Sdílej
 
Problém s přelidněnou planetou mohou vyřešit vesmírné stanice na oběžné dráze Země.

 

Jeff Bezos je majitel internetového obchodního portálu Amazon.com a nejbohatší člověk na Zemi. Své oči ale upírá vysoko nad ní, až na oběžnou dráhu. Na rozdíl od podobně smýšlejícího podnikatele Elona Muska si Bezos myslí, že by lidé neměli zakládat stálé kolonie na jiných planetách. Lidstvo by podle něj mohlo v budoucnosti bydlet kousek od Země na obrovských vesmírných základnách.

ISS je jen začátek

V současné době jsou kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) schopni vydržet v průměru půl roku. Jeff Bezos si představuje, že by bylo možné ve vesmíru přímo bydlet. Už by to ale nebylo v úzkých koridorech ISS.

Návrh stanice vychází z konceptu O'Neillova válce •  Blue Origin

Základem vesmírného života jsou válcovité stanice, jejichž délka je desítky až stovky kilometrů. Říká se jim O'Neillovy válce podle profesora z Princetonské univerzity Gerarda O'Neilla. Právě on v osmdesátých letech minulého století navrhl teoretickou podobu a funkce válcovité vesmírné stanice, kterými se Bezos nechává v 21. století inspirovat.

Jeff Bezos a Blue Origin dobyli hranici vesmíru

Jeff Bezos a Blue Origin dobyli hranici vesmíru

Kolonie ve vesmíru

Nejdůležitější je na stanicích udržet gravitaci blížící se té pozemské. Vznikne s pomocí stabilní rotace podél nejdelší osy. Lidstvo by tak mělo přijatelné podmínky k určení směrů nahoru a dolů a mohlo by se věnovat dalším činnostem, které souvisejí se stavbou domů a vytváření příjemného životního prostředí. Vzhledem k umělé podstatě kolonie by se navíc nikdo nemusel bát přírodních katastrof, jako je zemětřesení nebo tornádo.

Jak by mohlo vypadat vesmírné farmaření •  Blue Origin

Stanice pro každého

Ideální podmínky pro život by se navíc mohly lišit stanici od stanice. Bezos nemluví o jednom typu stanice, ale hned o několika. Jedna by připomínala náš venkov, byla plná políček obdělávaných drony a kolem dokola by byly lesy. Jiná stanice by připomínala například italské Benátky se spoustou malebných domků a kanálů. Nechyběla by ani opravdu futuristická stanice jako vystřižená ze sci-fi filmů.

Návrh stanice vychází z konceptu O'Neillova válce •  Blue Origin

Na víkend do vesmíru

Podle Bezose bude jednoduché na takové stanice na oběžné dráze cestovat ze Země. Let nedalekou stanici zabere přibližně tolik času jako jednodenní výlet autem. To je důležitá myšlenka, protože Bezos naznačuje, že kromě projektování stanic se jeho firma hodlá naplno ponořit do vymýšlení způsobů, jak se rychle přepravovat mezi oběžnou dráhou a zemí. Obří stanice by pak mohly být stejně dosažitelné, jako je třeba pro Čechy Austrálie.

Jeff Bezos je americký podnikatel, investor a filantrop, který se zaměřuje na rozvoj technologií •  Profimedia.cz

Zpátky na Měsíc

Jak jste si mohli přečíst v ABC číslo 13 z tohoto roku, Jeff Bezos a jeho firma Blue Origin to myslí s vesmírem vážně. Roku 2024 se chystá vrátit lidstvo na Měsíc v projektu Blue Moon a vyvíjí i další technologie. Zatím před ním stojí řešení spousty menších úkolů. V první řadě musí přijít na to, jak levně a efektivně dopravovat do vesmíru lidi i materiál pro stavbu vysněných stanic. S tím souvisí i vytvoření nové přírody, o kterou se budeme schopní postarat. A v neposlední řadě do takového prostředí budeme muset dostat i zvířata a uzpůsobit lidi na život mimo planetu.

Nový začátek

Díky možnosti žít jen kousek od Země by se lidstvo mohlo dát bez omezení rozvíjet a vyvíjet a zároveň zbavit zemi škodlivého těžkého průmyslu, smogu a dalších věcí, kterými si ničíme naši planetu. Přestali bychom se také bát o přelidněnou planetu, protože podle Bezose by takové vesmírné základny dokázaly nabídnout místo k životu miliardám lidí.

Galerie: Budou žít lidé ve vesmíru? >

Kdo je to Jeff Bezos?

Jeff Bezos je americký podnikatel, investor a filantrop, který se zaměřuje na rozvoj technologií. V roce 1994 založil společnost Amazon, která začala jako online obchod s knihami. V současnosti jde o největšího online prodejce. V roce 2000 Bezos založil společnost Blue Origin (Modrý počátek), která se věnuje letectví a kosmonautice. S touto společností se chystá odstartovat do vesmíru a podívat na Měsíc. Od roku 2017 si drží titul nejbohatšího člověka na Zemi, jehož majetek se počítá na 150 miliard dolarů.

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Lunární základna: Plány na dobytí Měsíce

Marsonaut: Čeští vědci nakrmí astronauty i lidstvo?

Marsonaut: Čeští vědci nakrmí astronauty i lidstvo?

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

 

Články odjinud