Na kole do Benátek: Jak daleko si troufnete?

Na kole do Benátek: Jak daleko si troufnete?
Sdílej
 
Jezdíte někdy na kole? A jak daleko si troufnete? Pár ulic za kamarády, kousek za město, nebo okruh po vesnicích ve vašem okolí? Co kdybyste ale sebrali vaši partu a vyrazili trochu dál – do Benátek?

 

Asi si právě klepete na čelo, ale přesně tohle udělala skupinka čtyř chlapců ve věku od 16 do 17 let z Brna. Jejich velkou vášní je už od malička cyklistika, a když je jednou přestalo bavit ráno vyrazit a večer se vrátit domů, začali si cesty prodlužovat.

Na víkend na kolo

Nebylo nic neobvyklého, že rodičům v pátek oznámili, že jedou na celý víkend pryč a vrátí se v neděli večer. Jenomže i to jim najednou bylo málo. Proto předminulé prázdniny vyrazili pryč na celých 9 dní. Ujeli přes 500 km a dostali se až na hranice Slovenska s Rakouskem a Maďarskem. A pak přišel nejsmělejší plán. Loňské prázdniny potřebovaly další výzvu, takže se rozhodli vyrazit na cestu do italských Benátek!

Vlajka naší země nesměla chybět •  archiv expedice

Z Brna do Vídně

Zní to bláznivě, ale je to pravda. Psal se konec léta 2017 a Adam, Vojta, Miky a Šimon naleštili kola, zabalili to nejnutnější, a vyrazili vstříc dobrodružství jako z nějaké knížky od Julese Verna. Hned první den je čekala rozcvička v podobě trasy Brno-Vídeň. Možná se vám taková vzdálenost nezdá jako rozcvička, ale v porovnání s tím, co přišlo následující dny, to byla procházka, nebo spíše projížďka, růžovým sadem.

Čtyři cyklisté přespávali jako správní zálesáci! •  archiv expedice

Alpy!

Už druhý den expedice stály v cestě Alpy. Asi uznáte sami, že šlapat do 2000 metrů není úplná legrace, takže chápete, jak moc těžké to bylo. Pár nocí pod širákem, nespočet snědených instantních polévek, nespočetněkrát vyřčená touha to vzdát, ale najednou byli čtyři cyklisti ve Slovinsku. Kouskem této malé a krásné země projeli rychle, a tak se brzy mohli věnovat zemi cílové – Itálii. Jak úžasný pocit to musel být, když poprvé zahlédli moře. Cíl to ale nebyl, a tak se jelo dál.

Stoupání bylo pěkně namáhavé •  archiv expedice

Cíl v Benátkách

Je to tady. Parta mladých českých dobrodruhů za neskutečných 10 dní ujela cestu tak dlouhou, že mě při pomyšlení začínají bolet nohy. Více jak 800 km úmorného šlapání. Ale dokázali to, stačilo trochu trénovat a hlavně chtít! Proto až vás napadne nějaká šílenost, a budete si říkat, že je to nemožné, vzpomeňte si na tenhle výlet. Další prázdniny jsou za rohem, co si troufnout na podobný výlet? Jdete do toho?

Konečně v Benátkách! •  archiv expedice

Přečtěte si také:
Škola kola s Josefem Dresslerem

Škola kola s Josefem Dresslerem

Cyklodílna Festka: Postavit kolo je věda!

Cyklodílna Festka: Postavit kolo je věda!

Jízda budoucnosti? Přece na kole!

Jízda budoucnosti? Přece na kole!

Létající kolo: Cyklistika budoucnosti

Létající kolo: Cyklistika budoucnosti

 

Články odjinud