Marsonaut: Čeští vědci nakrmí astronauty i lidstvo?

Marsonaut: Čeští vědci nakrmí astronauty i lidstvo?
Sdílej
 
Jako na Marsu – takové podmínky panují v unikátní aeroponické laboratoři na České zemědělské univerzitě v Praze. Mladí vědci se tady snaží pěstovat plodiny, které přežijí v nehostinných podmínkách.

 

Teploty mohou dosahovat až -130 stupňů Celsia, atmosféra je velice řídká a každá kapka vody má nesmírnou cenu – takové nehostinné podmínky panují na Marsu. A v nich se teď mladí vědci snaží pěstovat plodiny. Jejich výsledky by v budoucnu mohly pomoci při kosmických misích nakrmit astronauty i lidi na Zemi, kde zemědělské půdy a vody ubývá.

„Náš Marsonaut tým pracuje na experimentu ve speciální aeroponické laboratoři na půdě České zemědělské univerzity. Zkoušíme najít způsob, jak v extrémním prostředí vypěstovat plodiny, které by zvládly růst ve vesmíru a také na Marsu,“ říká Jan Lukačevič, pod jehož vedením tým biologů a IT specialistů pracuje.

Tým biologů a IT specialistů pracuje pod vedením mladého vědce Jana Lukačeviče •  Marsonaut_Vodafone

Aeroponie: Technologie budoucnosti

Aeroponie je unikátní technologie pěstování plodin, která nepotřebuje půdu, ale jen vodu. Oproti jiným zemědělským metodám jí spotřebuje jen zlomek a přináší větší výnosy. Je tedy ideálním nástrojem pro planetu Mars, kde bude voda klíčovou komoditou. Aeroponie umožňuje také lepší přístup ke kořenovým systémům rostlin, a proto potřebuje mnohem méně živin. Aeroponická laboratoř je také méně náročná na prostor, umožňuje totiž rostliny umístit vertikálně a využít tak i stěny budoucí základny na Marsu, případně prostory v hustě obydlených aglomeracích, které trpí nedostatkem zemědělské půdy.

Skleník na Marsu: Zelenina pro Rudou planetu bude z Prahy?

Skleník na Marsu: Zelenina pro Rudou planetu bude z Prahy?

Unikátní česká semena

V laboratoři se budou pěstovat plodiny, které budou mít pro budoucí astronauty potřebné živiny a zároveň spolu mohou existovat v prostředí laboratoře. Každá plodina si žádá trochu jiný teplotní režim a během vegetačního cyklu jí vyhovuje i jiné osvětlení. Jednou z vybraných rostlin bude salát, jehož semínka jsou speciálního původu.

„Podařilo se nám získat speciální semínka z antarktické základny EDEN ISS, určená pro pěstování na Mezinárodní vesmírné stanici. Naším úkolem je najít způsob, jak nejefektivněji pěstovat plodiny, které umožní člověku přežít. Populace rychle roste a zemědělské půdy i vody rychle ubývá,“ doplňuje bioložka Karolína Pumprová, členka týmu.

Na České zemědělské univerzitě v pražském Suchdole vznikla unikátní aeroponická laboratoř •  Marsonaut_Vodafone

Jako na Marsu

Tým mladých "kolonizátorů" rudé planety bude během výzkumu čelit i nejrůznějším zátěžovým testůma výzvám. Třeba simulovanému výpadku energie způsobenému pro Mars charakteristickou písečnou bouří, poruše zavlažovacího systému či problémům s řídicím a monitorovacím systémem laboratoře.

Projekt je součástí platformy #jetovtobě od Vodafonu, která se zaměřuje na pracovní příležitosti budoucnosti a dává možnost mladým lidem si je vyzkoušet. Odhaduje se totiž, že 85 % povolání, která budou lidé vykonávat v roce 2030, zatím neexistuje.

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Kosmická turistika: Vesmírná loď Starship pro 100 lidí

Telefonát z Marsu: Češi můžou poslat vzkaz z rudé planety

Telefonát z Marsu: Češi můžou poslat vzkaz z rudé planety

Měšťák zahradníkem: Vrací se zemědělství do metropolí?

Měšťák zahradníkem: Vrací se zemědělství do metropolí?

 

Články odjinud