Jak zabydlet Mars? Základny z 3D tiskáren

Jak zabydlet Mars? Základny z 3D tiskáren
Sdílej
 
Modeláři na 3D tiskárnách hledali řešení, jak kolonizovat rudou planetu. 

 

 

Digitální modelařina začíná být důležitou a seriózní zábavou. Dokazuje to soutěž Mars Base Challenge (Soutěž o základnu na Marsu), kterou připravila NASA společně s výrobcem 3D tiskáren MakerBot. Každý, kdo umí pracovat s trojrozměrnými modely a má doma tiskárnu, mohl navrhnout a uvést ve skutečnost svoji představu osídlení našeho nejbližšího planetárního souseda. K čemu je to dobré? Fantazie tvůrců možná inspiruje opravdové architekty, kteří budou jednou podobnou kolonii projektovat. Návrhů se sešlo přes 200 a my vám ukážeme dva vítězné.

 

The Queen B (Včelí královna) •  Noah Hornberger

1. místo – The Queen B (Včelí královna)

Autor: Noah Hornberger

Vítěz soutěže se nechal inspirovat světem hmyzu. Jeho představa marsovské ubytovny se skládá z šestnácti pokojů ve tvaru pravidelných šestistěnů podobných včelím plástvím. Pokoje jsou rozmístěné po obvodu stavby. Uprostřed je rozlehlá společenská místnost se zábavou a dobíjecí stanicí. Pravidelný tvar je podle autora návrhu ideální pro udržení tepla. To je důležité. Členitější stavby je totiž nákladné udržovat zateplené, protože na Marsu teplota klesá až k −150 ºC. Střechu Včelí královny by měla pokrýt vrstva ochuzeného uranu, který se na Zemi hromadí jako odpad z jaderných elektráren. Už 2 cm vrstva dokáže snížit radiaci na pouhou tisícinu. Základna ve tvaru pláství by byla jednoduchá na konstrukci, přepravu i údržbu. Že by byl mimozemský úl ideální tvar?

 

 

The Mars Pyramid (Marťanská pyramida) •  Valcrow

2. místo – The Mars Pyramid (Marťanská pyramida)

Autor: Valcrow

Stříbro v soutěži získal návrh mimozemské pyramidy. Autor tvrdí, že jehlan je nejodolnější a nejstabilnější stavební tvar v historii lidstva. A má pravdu, stačí vzpomenout na pyramidy v Egyptě nebo Jižní Americe. Tato je ovšem plná moderní techniky. Na špici je solární kolektor a hydroponická zahrada pro pěstování ovoce a zeleniny, uprostřed vodní rezervoár a ve spodních patrech ubikace pro obyvatele základny. Okolo jsou rozmístěna zrcadla, která odráží světlo na špici pyramidy pro získání maxima energie. 

 

 

 

3D tiskárny postaví vesmirné základny

3D tiskárny postaví vesmirné základny

Prozkoumej vesmír! Ledovce na Marsu?!!

Prozkoumej vesmír! Ledovce na Marsu?!!

Vesmírní tuláci: Pojízdné laboratoře na Měsíci a Marsu

Vesmírní tuláci: Pojízdné laboratoře na Měsíci a Marsu

Klíčová slova:
vesmir, mars
 

Články odjinud