Česko hledá kosmonauty!!!

Česko hledá kosmonauty!!!
Sdílej
 
Chtěli byste také s vesmírnou expedicí přistát na kometě a plnit tam speciální misi? Máte šanci! Právě teď startuje jedinečný projekt Expedice Vesmír.

 

 

V souvislosti s vesmírnou sondou Rosetta musíme zmínit projekt českého vědeckého časopisu Vesmír. Ten na sklonku letošního roku uspořádá simulovaný let ke kometě. Posádkou budou tvořit dobrovolníci přesně ve věku čtenářů ábíčka, takže je tu šance i pro vás.  

Na kometu!

Pětice kosmonautů simulovaně poletí ke kometě Čurjumov-Gerasimenko a přistane na ní. Let i přistání proběhne sice už letos, ale na palubním počítači bude svítit letopočet 2021. Cílem mise bude odebrání vzorků, které se stanou cenným přínosem pro poznání původu života na zeměkouli a pro zodpovězení otázky, zdak nám život přinesly právě komety.

Pro posádku se hledá pět zájemců ve věku 10 až 15 let. Při výcviku se setkají s předními českými vědci, kteří těchto pět šťastných kadetů na kosmonauty osobně připraví na plnění úkolů mise. Součástí výcviku bude i let letadlem, během něhož se všichni finalisté ocitnou ve skutečném stavu beztíže. To opravdu nezažije každý smrtelník!

 

Prozkoumej vesmír! Soutěžit můžete klidně i třikrát

Prozkoumej vesmír! Soutěžit můžete klidně i třikrát

Šance pro vás

Přihlásit se může kdokoliv, kdo k datu 30. září 2014 splňuje požadované věkové kritérium. Na webové stránce expedice.vesmir.cz zájemci vyplní elektronickou přihlášku a najdou zde i veškeré podrobnosti k projektu a články s informacemi, využitelnými při přípravě na semifinále. V průběhu října 2014 přihlášky posoudí odborná porota. V té zasednou: astrofyzik RNDr. Jiří Grygar, CSc., jaderná fyzička Ing. Dana Drábová, Ph.D., Dr.hc., kosmický psycholog doc., Mgr., MUDr. Radvan Bahbouh, Ph.D.

Pět šťastných

Členové poroty vyberou třicet semifinalistů, kteří se s nimi osobně setkají 31. října 2014 v plzeňské Techmanii, kde projdou nácvikem předletové přípravy posádky. Ze semifinále vzejde pětice nejlepších, na něž čeká intenzivní předletová příprava za účasti předních vědeckých a technických odborníků v daných oborech. Nebude tu chybět ani muž, který se na povolání kosmonauta skutečně připravoval.

Pět finalistů absolvuje simulovaný let ke kometě, který vyvrcholí přistáním na ne jejím povrchu a plněním důležitých úkolů. Po návratu zpět na Zemi posádka nastoupí do letadla, v němž stráví v součtu několik minut ve stavu beztíže.

 

Vzhůru do vesmíru! •  archiv

 

 

Soutěž Prozkoumej vesmír: Jak na to ve třídním kolektivu?

Soutěž Prozkoumej vesmír: Jak na to ve třídním kolektivu?

Tažný paprsek ze Star Treku je na světě!

Tažný paprsek ze Star Treku je na světě!

Skateboard bez koleček? Hoverboard z Návratu do budoucnosti existuje!

Skateboard bez koleček? Hoverboard z Návratu do budoucnosti existuje!



Klíčová slova:
vesmir
 

Články odjinud