Křižující Kentauři v nejmenším pánu prstenců

Křižující Kentauři v nejmenším pánu prstenců
Sdílej
 
Pouze pět těles ve sluneční soustavě obklopují prstence. K obřím planetám Jupiteru, Saturnu, Uranu a Neptunu nyní překvapivě přibyl maličký asteroid.

 

 

Mezi dráhami velkých planet křižují asteroidy (planetky), kterým se říká Kentauři. Stejně jako jsou tito bájní tvorové kříženci lidí a koní, mají Kentauři vlastnosti asteroidů i komet. Největším z nich je Chariklo o průměru 250 km, který se nachází mezi Saturnem a Uranem.

Fantastický objev

V červnu loňského roku Chariklo přecházel před vzdálenou hvězdou. Úkaz, kterému astronomové říkají zákryt, byl pozorovatelný z oblasti Jižní Ameriky, kde mají Evropa a USA velké množství dalekohledů. Vědci tak mohli upřesnit velikost a tvar asteroidu.

 

 

Pozorování mělo neočekávaný průběh: Jasnost hvězdy poklesla několik sekund předtím a pak několik sekund potom, co ji asteroid Chariklo zakryl. Kolem asteroidu tedy muselo být něco, co zablokovalo světlo. Získaná data ukazují, že tím něčím je dvojice prstenců – vůbec prvních známých prstenců, které obklopují jiné těleso než plynového obra!

Záhadná mezera

Prstence Charikla nejsou nijak masivní, mají šířku jen 3 a 7 kilometrů. Stejně jako u obřích planet to nejsou jednolité útvary, tvoří je kusy ledu a kameny. Pravděpodobně jsou to pozůstatky po dávné srážce, při které se Chariklo střetl s jiným vesmírným tělesem. Mezi prstenci je 9 kilometrů široká mezera. Je docela dobře možné, že tento prostor „vyčistil“ malý měsíc, který krouží kolem Charikla. Ten ale teprve musíme objevit.

 

 

Saturnův měsíc má oceán!

Saturnův měsíc má oceán!

To mají být hodiny? Jo, a dokonce atomové!

To mají být hodiny? Jo, a dokonce atomové!

Merkur se zmenšuje

Merkur se zmenšuje

Klíčová slova:
vesmir
 

Články odjinud