Modrý Měsíc: Cesta soukromníků na lunu

Modrý Měsíc: Cesta soukromníků na lunu
Sdílej
 
Firma Blue Origin představila lunární přistávací modul Blue Moon. Na povrch Měsíce má dopravovat zásoby, vědecké experimenty a možná i lidskou posádku.

 

Kosmickou firmu Blue Origin založil šéf internetového portálu Amazon Jeff Bezos roku 2000. Letos představil lunární lander (přistávací modul) Blue Moon (Modrý Měsíc). Na povrch Měsíce má v blízké budoucnosti dopravit více než 6 tun materiálu. Půjde především o zásoby, přístroje pro vědecké experimenty, ale lze ho také upravit tak, aby dopravil na povrch lidskou posádku. Astronauti by se následně vrátili v menším nadstavbovém modulu zpět na oběžnou dráhu Měsíce.

Hotový za pět let

Blue Moon má být hotový v roce 2024. Proč zrovna za pět let? Právě v ten rok chce americká agentura NASA vyslat člověka na Měsíc a zakázku na výrobu přistávacího modulu získá soukromá firma. Jednou z oslovených je také Blue Origin. Její Blue Moon je sice zatím pouze na papíře, ale to se brzy začne měnit. Letos v létě mají společnosti otestovat motor BE-7, jehož velkou část vyrobí specializovaná 3D tiskárna.

eff Bezos představuje maketu landeru Blue Moon •  Blue Origin

Palivem bude kapalný vodík a kyslík, tedy palivo v kosmonautice běžné. Bezos věří, že palivo bude možné v dohledné buducnosti vyrábět přímo na Měsíci z tamních hornin. Vyrobený kyslík se může hodit také pro doplňování atmosféry případné lunární základny a vodík pro palivové články vyrábějící elektřinu.

Komunikace laserem

Blue Moon má pro přenos dat používat laser. Současné kosmické sondy používají rádiové vlny, které jsou zejména z dalekých končin sluneční soustavy velmi pomalé. Například 50 GB dat z průletu okolo Pluta přenášela sonda New Horizons po dobu 15 měsíců. Laser je mnohem rychlejší, ale je také citlivější, pokud jde o přesné zaměření přijímače. První významný test přenosu dat pomoci laseru uskutečnila v roce 2013 z oběžné dráhy Měsíce sonda LADEE. Pokud bude mít Blue Moon na palubě vědecké experimenty nebo dokonce lidi, přijde rychlejší datová linka vhod.

Sonda LADEE v roce 2013 zkoušela pře- nos z oběžné dráhy Měsíce pomoci laseru •  Blue Origin

Izraeli dobytí Měsíce nevyšlo

Přistání na Měsíci není ani dnes úplně jednoduché. V dubnu se o tom přesvědčili inženýři z Izraele, kteří chtěli být zástupci teprve čtvrté země, které se to povedlo. Malá sonda Berešit od neziskové organizace SpaceIL se měla stát dokonce první soukromou sondou na povrchu jiného kosmického tělesa. Krátce před přistáním bohužel došlo k selhání motoru a sonda dopadla tvrdě na povrch. Americká sonda LRO později objevila na povrchu její pozůstatky v tmavé desetimetrové skvrně. Berešit totiž při dopadu zdrsnila povrch, který odráží méně světla než okolní hladký povrch. První pokus SpaceIL nebyl sice úspěšný, ale organizace chce vyslat další sondu.

Desetimetrová skvrna po dopadu sondy Berešit •  NASA/GSFC/Arizona State University

New Shepard: Raketa pro turisty

Nejviditelnějším projektem firmy Blue Origin je New Shepard. Jedná se o malou raketu s kapslí, která létá na hranici vesmíru do výšky 100 km a zpět. New Shepard má vynášet turisty na hranici vesmíru. Na oběžnou dráhu se sice nedostanou, ale uvidí zakulacenou Zemi a zažijí krátce stav beztíže. Raketa se vrací zpět a přistává pomoci motoru, kapsle s turisty přistane o chvíli později s pomocí padáků. První let s lidmi se očekává už letos.

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Blue Origin: V kůži astronauta už příští rok?

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

Američané a Rusové bojují o převahu ve vesmíru

Američané a Rusové bojují o převahu ve vesmíru

 

Články odjinud