ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi

ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi
Sdílej
 
Chcete se stát astronautem? Dlouhá léta to byl nesplnitelný sen. Nyní se může stát realitou i pro občany Česka. Evropská kosmická agentura hledá nové astronauty pro lety na oběžnou dráhu Země i Měsíce.

 

Prvním a jediným Čechem ve vesmíru byl Vladimír Remek v roce 1978. Po Sovětském svazu a USA bylo tehdejší Československo třetím státem, které mělo člověka ve vesmíru. Bohužel na Remka zatím nikdo nenavázal.

Astronautem ESA

V 90. letech a na začátku 21. století byla pravděpodobnost, že se Čech dostane do vesmíru, velmi malá. Případný zájemce se mohl snad jen v mladém věku odstěhovat do USA a pokusit se tam získat občanství.

Jak se dostat do vesmíru? Součástí kosmické agentury jsou i Češi!

Jak se dostat do vesmíru? Součástí kosmické agentury jsou i Češi!

Už pár let je ale Česká republika členem Evropské kosmické agentury (ESA). A každý občan členského státu se může stát jeho astronautem. Není to ale jednoduché. Zájemců jsou tisíce, míst je málo a výběrové řízení se vyhlašuje jen jednou za mnoho let. Od roku 1978 proběhly jen tři, ten poslední v roce 2008. Nyní začíná další kolo.

Žádost je možné podat do 28. května 2021 a očekává se, že výsledek agentura oznámí v říjnu příští rok. Vybráno bude 4 až 6 astronautů, kteří se připojí k současné sedmičce.

Vzdělání a znalost jazyků

Toužíte být jednou jedním z nových astronautů? Při výběru vhodné školy vám mohou pomoci současná kritéria výběrového řízení. Jaká tedy jsou? První podmínka je jednoduchá: Musíte být obyvatelem členského státu.

Díky projektu parastronaut se do vesmíru mohou dostat také lidé s handicapem •  ESA

Dalším požadavkem je vysokoškolské vzdělání. Škola přímo pro astronauty neexistuje. Astronaut je dnes především odborníkem v určitém odboru. Nutný je proto minimálně magisterský titul z oboru přírodních věd (fyzika, biologie, geologie apod.), medicíny, strojírenství, matematiky nebo počítačových věd. Uchazeč může být také zkušebním pilotem. Pro absolventy ale pozice není. Potřebujete minimálně tříletou praxi v oboru.

Důležitým kritériem je také jazyková vybavenost. Kromě perfektní znalosti anglického jazyka je nutné umět ještě jeden. Evropská kosmická agentura nestanovuje podrobnosti, ale s ohledem na strukturu agentury se hodí francouzština, němčina nebo italština. Jedná se totiž o úřední jazyky v klíčových státech agentury.

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

Bydlení na Měsíci: Měsíční kolonie nabírá reálné obrysy

A roli při výběru vhodných kandidátů hraje i zdravotní stav. Žadatelé nemusí být držiteli pilotního průkazu, musí však předložit osvědčení zdravotní způsobilosti vydané leteckým lékařem pro menší letadla. Nově otevírá ESA možnosti také zdravotně postiženým. Díky projektu s názvem Parastronaut se do vesmíru mohou dostat i lidé např. malého vzrůstu nebo i s amputovanou nohou.

Na ISS i k Měsíci

Evropská kosmická agentura má centra pro celé Evropě, řadí se mezi ně i sídlo Galilea v Praze. Astronauti mají svůj „domov“ v Kolíně nad Rýnem. Samotný výcvik pro let pak bude probíhat v USA.

Astronautka Samantha Cristoforetti na ISS •  ESA/NASA

ESA nemá a v nejbližší době ani nebude mít vlastní kosmickou loď. Evropští astronauti v posledních letech létali do vesmíru jako členové posádky Mezinárodní kosmické stanice (ISS)ruských vesmírných lodích Sojuz. Nyní budou létat v lodi Crew Dragon od soukromé společnosti SpaceX. V ní už za pár týdnů poletí poletí na stanici astronaut ESA Thomas Pesquet.

Evropská kosmická agentura také spolupracuje na programu Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. Dodává servisní sekci pro vesmírnou loď Orion a podílí se na výstavbě stanice Gateway u Měsíce. Díky tomu poletí její astronauti i na dráhu kolem Měsíce a v budoucnu snad i na jeho povrch!

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

Návrat na Měsíc už nestačí: Teď tam zůstaneme!

NASA: Ve vesmíru se lidem mění i tvar očí

NASA: Ve vesmíru se lidem mění i tvar očí

Člověk v beztíži: Ve vesmíru vyrostete a dostanete rýmu

Člověk v beztíži: Ve vesmíru vyrostete a dostanete rýmu

 

Články odjinud