Mumie 3: Hrobka Dračího císaře

Mumie 3: Hrobka Dračího císaře
Sdílej
 

Jumper

DVD - AKČNÍ


Mladík David Rice se umí během zlomku sekundy teleportovat na jakékoliv místo na zemi a patřičně si to užívá. Klidně si ráno skočí pro peníze do přísně střeženého bankovního trezoru, dopoledne už surfuje v Austrálii a navečer si dá siestu na prosluněném vrcholku pyramidy v Egyptě.

Sladký život bez hranic mu však skončí v okamžiku, kdy se o něj začne zajímat tajná vládní organizace, která ho chce co nejrychleji zlikvidovat. Akční snímek od zkušeného režiséra Douga Limana (Agent bez minulosti) sice zaujme spoustou originálních scén, ale chybí mu propracovanější příběh.

JOSEF CIPRA





HODNOCENÍ: 60 %


+ ORIGINÁLNÍ AUTOMOBILOVÁ SCÉNA, BONUSY NA DVD
- SLABÝ SCÉNÁŘ, OTEVŘENÝ KONEC

BONTON, USA 2008, 88 MINUT
REŽIE: DOUG LIMAN


Tarantinovi Gauneři
KULT


Jméno režiséra Quentina Tarantina vám určitě není neznámé, asi si vybavíte Pulp Fiction nebo dva díly Kill Bill. Jestli jste fanoušci, vzpomenete si i na Jackie Brownovou nebo Od soumraku do úsvitu. Říká vám ale něco film Gauneři? Je to Tarantinova celovečerní prvotina, snímek natočený za pár dolarů, a zároveň kousek považovaný za vrchol jeho tvorby.

Nadmíru vtipná akční gangsterka, která se odvolává ke starým kriminálkám a filmům noir. Gaunery jako opravdový kult nezbývá než doporučit - ale přece jen s dodatkem, že jde o fakt drsnou zábavu.

TOMÁŠ HAIMANN



GAUNEŘI (RESERVOIR DOGS), USA 1992, 99 MINUT
REŽIE: QUENTIN TARANTINO



MŮJ FILM

Anna, 14 let

Nejradši se dívám na taneční filmy, ráda sleduji choreografie. Hodně se mi líbí třeba Let's Dance nebo Honey s Jessicou Albou. Taky se v poslední době ráda podívám na nějakou dobrou komedii.


Mumie 3: Hrobka Dračího císaře
KINO TIP - DOBRODRUŽNÝ / AKČNÍ


Pryč jsou doby, kdy se mumie probouzely výhradně v Egyptě. Třetí pokračování akčního dobrodružství Ricka O'Connella se přesunulo na východ - až do daleké Číny. Rick tentokrát bude bojovat s mumií čínského císaře (Jet Li) a s armádou nemrtvých. Do hry se zapojí i jeho syn Alex, který od posledního dílu dospěl v pohledného muže. Likvidování mumií mu jde pěkně od ruky.

Hrobka Dračího císaře je jednoznačně akčnější a po trikové stránce vyspělejší než předchozí dva díly, ale stále jde hlavně o oddechovou podívanou, u které nemusíte v kině vůbec přemýšlet.

JOSEF CIPRA





HODNOCENÍ: 70 %


+ UCHÁZEJÍCÍ TRIKY, DRAMATICKÁ HUDBA

- ČISTĚ POPCORNOVÁ ZÁBAVA

BONTONFILM, USA / NĚMECKO 2008, 114 MINUT
REŽIE: ROB COHEN



Špeky
KNIHA


Pokud vám jméno Roba Granta nic neříká, stačí dodat, že jde o autora Červeného trpaslíka. Grant se v posledních letech věnuje psaní humoristických románů, u nás už vyšly jeho dva sci-fi počiny, Kolonie a Neschopnost. Do třetice vychází jeho nová kniha, kterou poprvé zasadil do současnosti. Špeky. Román o strastech hubnutí a ironicko-filozofická stať o obezitě. Děj svižně utíká v krátkých kapitolách, celý text je psán nesmírně vtipným a ujetým stylem. Ideální čtení na prázdniny.

TOMÁŠ HAIMANN




HODNOCENÍ: 90 %


+ SVIŽNÉ A HODNĚ VTIPNÉ ČTENÍ
- OBÁLKA PŘÍLIŠ NEZAUJME

ARGO, 2008, 305 STRAN
AUTOR: ROB GRANT


Černá díra
KOMIKS


Setkali jste se s pojmem grafický román? Označuje druh komiksů, které sice vyprávějí příběh pomocí obrázků, ale beletristickou metodou - jsou komplexnější, dějově propletenější a obsahově bohatší. Možná znáte Persepolis od Marjane Satrapiové. Nyní česky vychází další světově proslulý titul grafického románu - Černá díra Charlese Burnse. Zavádí nás mezi americké středoškoláky sedmdesátých let, kteří se potýkají nejen s dospíváním a všemi jeho náležitostmi, ale i s tajemnou chorobou. Nikdo nezná léčbu a nemoc nemá ani jméno - říká se jí prostě mor. Dělá z nakažených odporné mutanty, vykořeněné z každodennosti. Jaký je život v takovém světě?

TOMÁŠ HAIMANN




HODNOCENÍ: 90 %


+ MRAZIVÁ ATMOSFÉRA, SKVĚLÁ GRAFIKA
- PRO MLADŠÍ ČTENÁŘE PŘÍLIŠ NATURALISTICKÉ

BB/ART, 2008, 368 STRAN
AUTOR: CHARLES BURNS