Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru

Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru
Sdílej
 
Studio Pixar vystartovalo od Příběhu hraček vstříc novému dobrodružnému filmu ve vesmíru. A dostalo se díky tomu až do NASA. Všechno, co potřebujete vědět o Rakeťákovi najdete tady.

Neohroženého vesmírného hrdinu Buzze Rakeťáka dobře známe! Takový dojem bychom mohli snadno získat po čtyřech slavných celovečerních Příbězích hraček a několika dalších kraťasech. Ve skutečnosti je všechno naopak.

Rakeťák, jakého jsme dosud vídali, je pouhá plastová figurka. Sice ožívá a promlouvá, většinou když se zrovna nikdo nedívá. Jenže všechna galaktická dobrodružství a kosmické souboje s ďábelským robotem Zurgem prožil někdo jiný. Kdo? No přece opravdový Buzz Rakeťák, hlavní hrdina filmu, podle kterého hračka vznikla.

Rakeťák od Pixaru

Rakeťák je 26. film animačního studia Pixar a zrodil se trochu neobvykle. Jeho režisér Angus MacLane a producentka Galyn Susmanová postupovali pozpátku. Už hotovou postavičku Buzze, která se poprvé objevila na scéně v roce 1995, použili jako pouhý odrazový můstek. Nebo jako první kostku pořádně velké stavebnice plnohodnotného hlavního hrdiny.

Video se připravuje ...

Rakeťák - trailer k filmu studia Pixar • Zdroj: Falcon

Uvědomili si, že hračky vyrobené na motivy filmových postav bývají podstatně zjednodušené. Proto pojali Rakeťáka jako podívanou, která se sérii Toy Story: Příběh hraček vlastně tak moc nesouvisí. Přitom museli vymyslet nejen to, jaké bude mít „skutečný” Buzz povahové vlastnosti. Ale také jak bude mít ostříhané vlasy. A jak se nakonec dostane do svého proslulého skafandru.

Do nekonečna a ještě dál

Hlavní hrdina není žádný hračička. Má typicky hranatou bradu, obléká uniformu Vesmírného ochranného sboru, poctivě nahrává hlášení z kosmických misí a neúnavně vykřikuje okřídlené hlášky jako: „Vzhůru do nekonečna a ještě dál!” Ale s tímto Buzzem si není radno zahrávat! Nezná strach. I pro něj ale platí, že nikdo není bez chyby. Rakeťák se řídí heslem „jednej teď a ptej se až potom“. Takže někdy šlápne vedle.

Velkolepé vesmírné dobrodružství ve filmu •  Falcon

Právě jeho vinou ztroskotá vesmírná loď s názvem Řepa na neznámé nebezpečné planetě. Její posádka čítající 1200 členů uvízne 4,2 milionu světelných let daleko od Země. Než se podaří vyrobit nový krystal pro cestování hyperprostorem, trosečníci musí odrážet útoky zákeřných agresivních lián i obřích hladových brouků.

Sci-fi podle Einsteina

Člověk nemusí být Einstein, aby na první pohled poznal, že Rakeťák je pohádka pro celou rodinu. Přesto filmu nic nebrání, aby vyrazil po širokých stopách, které po sobě zanechaly pásy robota Vall-I. A tak je Rakeťák plnohodnotný sci-fi příběh inspirovaný velkými myšlenkami a skutečnými vědeckými teoriemi.

Gigantický zlý robot Zurg nebude chybět •  Falcon

Dlouho známý Buzzův protivník, gigantický zlý robot Zurg, v něm jistojistě nebude chybět. Vesmírné plavidlo s jeho zlými poskoky nečekaně překvapí nic netušící trosečníky. Ale hned na začátku filmu se hlavní hrdina střetává s mnohem hůře uchopitelným nepřítelem. Stojí proti němu samotná Teorie relativity, přesněji řečeno její část o dilataci neboli zpomalení času.

Jak ten čas letí

Albert Einstein vyslovil teorii, že pro toho, kdo se pohybuje opravdu vysokou rychlostí, ubíhá čas pomaleji než pro ostatní. Rakeťák to potvrzuje. Buzz se snaží odčinit vlastní zbrklé rozhodnutí tím, že sám testuje nově vyvíjený hyper motor. Každý zkušební let ho posouvá o čtyři roky dopředu do budoucnosti. Jeho kamarádka je zpátky na základně si jde si mezitím po svých… zamiluje se, založí rodinu, zkrátka prožívá všechny významné milníky, které Buzzovi unikají.

Buzz Rakeťák v prvním filmu Toy Story: Příběh hraček v roce 1995 •  Profimedia.cz

Tady by příběh mohl zabloudit v labyrintu komplikovaných vědeckých teorií. Místo toho nastupuje filmová magie studia Pixar. Sestřih scén, během kterého hlavní hrdina bezmocně sleduje, jak všichni, koho zná, nezadržitelně stárnou, je podobně dojemný jako úvodní část animáku Vzhůru do oblak.

Žádné dotykovky

Hlavní hrdina není jediný, kdo je ve filmu vytržený z času. Stejně vypadají i vesmírné lodě a roboti. I když má Rakeťák premiéru v roce 2022 a celý vznikl v nejmodernějších počítačích, tváří se staromódně. Digitálně animovaná technika má budit dojem, že se zrodila pod šikovnýma rukama modelářů a ožila až díky speciálním trikům filmové kamery. Přesně tak, jak před půl stoletím vznikaly přelomové klasické sci-fi filmy Star Wars a Vetřelci.

Příběh se navíc odehrává v jakési alternativní analogové budoucnosti, kde neexistuje jediná dotyková obrazovka! Místo toho jsou kokpity narvané blikajícími tlačítky a velikánskými knoflíky. Díky tomu působí, že by stačilo natáhnout ruku a hned bychom si s nimi mohli pohrát. A proto nám připadají skutečnější.

Video se připravuje ...

Animovaná novinka od Pixaru RAKEŤÁK představuje další trailer • Zdroj: Falcon


Nasaďte NASA!

Hlavní výtvarník filmu Greg Peltz prozrazuje, že kromě sci-fi se Rakeťák hodně inspiroval také skutečnými technologiemi – od elegantního letounu SR 71 Blackbird přes ruské stíhačky MIG až po různé typy experimentálních letadel s označením NASA-X. Všechny byly navrženy v tak neobvyklé podobě, že podle Peltze vlastně vypadají úplně jako vesmírné lodě.

K těm skutečným se filmaři nakonec dostali taky. Mohli si je pořádně prohlédnout, ba dokonce i osahat přímo v Johnsonově vesmírném středisku v Houstounu. Kromě řídicí centrály tam navštívili i tréninkové letecké simulátory, kde se astronauti připravují na lety do kosmu.

Astronaut Tom Marshburn ukázal „rakeťákům” z Pixaru, jak to v NASA funguje •  NASA

Vzhůru na ISS

NASA pustila Pixar až do nitra svých vynálezů. A jak fungují, jim ukázali skuteční astronauti Tom Marshburn a Kjell Lindgren. Přitom také vyšlo najevo, že na velikosti opravdu záleží. Mashburn potvrdil důležitost robustních tlačítek a prozradil, že ty opravdu největší ovládají přístroje, které zajišťují podporu života. Ostatní se postupně zmenšují.

Když pak astronaut vyrazil na další misi, vzal s sebou na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS společnou fotku s filmaři z Pixaru. Ti už dokončovali Rakeťáka s vědomím, že žádnou velkou věc nemůže dokázat člověk úplně sám. Musí důvěřovat celému týmu šikovných spolupracovníků. A v tom se dobývání vesmíru podobá natáčení filmu.


Sox: Nejlepší přítel Rakeťáka

Robokočka Sox nejdříve Rakeťáka trošku zaskočí •  Falcon

Rakeťák nestojí tváří v tvář nebezpečí úplně sám. Společnost mu dělá roztomilý robot Sox. V pokročilém kočičím balení se ukrývá řada moderních vychytávek. Sox zvládá složité výpočty nebo umí přehrávat bílý šum. Vznikl proto, aby dělal Buzzovi radost a po každém testovacím letu jej zasvětil do všeho, co mezitím zameškal.


Rakeťák

REŽIE: Angus MacLane

HRAJÍ: Petr Lněnička, Michaela Dinhová, Matouš Ruml, Ondřej Sokol, Marcela Nohýnková, Miloš Vávra, Irena Máchová

Odhalte další skvělé filmové zajímavosti:

Rakeťák má zákaz! Captain America říká: Ať si trhnou!

Rakeťák má zákaz! Captain America říká: Ať si trhnou!

Další film podle hry: Gran Turismo půjde za rok do kin

Další film podle hry: Gran Turismo půjde za rok do kin

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud