Rakeťák má zákaz! Captain America říká: Ať si trhnou!

Rakeťák má zákaz! Captain America říká: Ať si trhnou!
Sdílej
 
Nový film studia Pixar, animované sci-fi Rakeťák, má zakázáno promítat se v některých zemích. Důvodem je polibek mezi dvěma postavami stejného pohlaví. Captain America má pro kritiky jasný vzkaz, ať si trhnou: „Jsou to idioti,” říká Chris Evans.

Rakeťák je nové animované sci-fi studia Pixar, které volně vychází ze série Toy Story: Příběh hraček. Jeho hlavním hrdinou je „skutečný” astronaut a dobrodruh Buzz Rakeťák, který zažívá velké vesmírné dobrodružství vhodné pro celou rodinu. I když právě o přístupnosti filmu si v některých zemí myslí něco jiného.

Vedlejší postavou filmu je Buzzova kamarádka, která má manželku. Během sestřihu scén, jenž zobrazuje, jak čas letí dopředu, zatímco Buzz podniká vesmírná dobrodružství, se objevuje polibek - mezi postavami stejného pohlaví.

Rakeťák nemůže na Střední východ

Kvůli zobrazování homosexuality byl film Rakeťák zakázán ve Spojených arabských emirátech. Společnosti Disney, která je majitelem studia Pixar, se zároveň nepodařilo získat povolení promítat film v dalších 13 zemích Středního východu a Asie, včetně Saudské Arábie. Jde o státy, kde je vztah mezi dvěma lidmi stejného pohlaví různými způsoby potírán nebo postaven mimo zákon. V Saudské Arábii je dokonce krutě trestán smrtí.

Video se připravuje ...

Rakeťák - trailer k filmu studia Pixar • Zdroj: Falcon

Disney vlastní také studio Marvel a letos v květnu odmítlo vystřihnout odkaz na vztah mezi dvěma osobami stejného pohlaví, který se objevuje ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Zákaz v minulosti dostala také superhrdinská podívaná Eternals... Jenže tentokrát si jeden ze superhrdinů nenechal pro sebe, co si myslí.

Captain America: Jsou to idioti

Herec Chris Evans se proslavil jako Captain America v několika úspěšných filmech včetně série Avengers. Zároveň namluvil postavu astronauta Buzze v původním znění animáku Rakeťák. Evans schvaluje, že je ve filmu zobrazen vztah mezi dvěma lidmi stejného pohlaví. A říká, že žádnou kritiku na toto téma vůbec nemá cenu brát v úvahu.

Chris Evans jako Captain America •  Marvel Studios

„Pravdou je, že to jsou fakt idioti,” nechal se slyšet Evans. „Ke společenskému pokroku dojde pokaždé, když se probereme. Americký příběh, nebo i příběh celého lidstva, je o společenském probouzení a růstu, a právě díky tomu všemu jsme lepší.”

„Vždycky se najdou lidé, kteří mají strach nebo jim to nedochází, takže se snaží udržet věci tak jako předtím. Ale takoví lidé vyhynou jako dinosauři,” řekl Evans. „Podle mě je hlavní nevěnovat jim pozornost, pokračovat dál směrem dopředu a přijmout pokrok, díky kterému jsme lidmi.”

Rakeťák je v českých kinech od 16. 6. Film je také hlavním tématem nového čísla časopisu ABC, které je v prodeji od 16. 6. online a od 21. 6. na stáncích.

Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru

Rakeťák: Jak NASA pomohla Pixaru

Zakázaní Eternals: Novinka Marvelu nesmí do několika zemí

Zakázaní Eternals: Novinka Marvelu nesmí do několika zemí

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud