Ať žijí animáky! Nejlepší animované filmy roku 2022 na AniFilmu

Ať žijí animáky! Nejlepší animované filmy roku 2022 na AniFilmu
Sdílej
 
Festival animovaného filmu AniFilm 2022 v Liberci předvádí ty nejlepší současné kreslené filmy. Ať žijí animáky, jásáme a těšíme se na filmy Kde je Anna Franková?, Yaya a Lennie, Gorila a já, nebo Dívka ze země venku. Podívejte se na trailery a zjistíte proč.

Už 22 let přináší AniFilm do České republiky výběr toho nejzajímavějšího z oblasti animovaného filmu. Organizátory nezastavila ani pandemie covid-19, která udeřila v době, ve které přesunovali festival přes celou republiku z jihočeské Třeboně do severně ležícího Liberce.

Na tamním zámku a v dalších prostorách probíhá AniFilm i letos. Ábíčko nemohlo zůstat stranou. Zajímá nás stav současných animáků a liberecká událost je skvělou příležitostí, jak všechny vidět během několika dní. Vybrali jsme pro vás několik nejlepších kandidátů na zajímavý divácký zážitek.

Kde je Anna Franková?

Where is Anne Frank? (Francie, Belgie, Izrael), režie: Ari Folman

Anna Franková byla židovská dívka, která si během druhé světové války vedla deníky a zemřela v koncentračním táboře. Po konci války deníky vyšly knižně a do dneška představují jedno z nejdůležitějších svědectví o hrůzách fašismu.

Video se připravuje ...

Kde je Anne Franková? Trailer k filmu • Zdroj: Film Europe

V animáku se do historie nevydáme s Anne, ale s Kitty, která cestuje časem a prostorem zpět do období druhé války a pátrá po Anně. Její cesta je sice plná fantazie, ale historicky věrně nám přibližuje válečnou Evropu a ukazuje, že některé věci čas nepohřbil. Například otázky útěku do ciziny před válkou nebo roli politiky a politiků ve společnosti.

Yaya a Lennie - Kráčející svoboda

Yaya e Lennie – The Walking Liberty (Itálie) režie: Alessandro Rak

Itálie. Neapol. Budoucnost. Namísto slavného města najdete jen jeho ruiny prorostlé džunglí a obývané domorodými kmeny. Tak totiž vypadá svět po katastrofě, která v podstatě vypnula civilizaci.

Yaya a Lennie jsou dva parťáci, kteří se snaží přežít v divočině s pomocí humoru, ale i kamarádství a někdy i trochy té akce. Společně hledají bájnou zemi hudby kdesi na jihu. Cestou potkají skupinu rebelů ozbrojených hudebními nástroji a několika kilogramy trhaviny, se kterou chtějí udělat ve společnosti revoluci. Celé tohle svižné dobrodružství plné dobrých vtipů a nálady bylo vyrobeno v programu Blender.

Gorila a já

The Appe Star (Švédsko, Norsko, Dánsko), režie: Linda Hambäcková

Na animák o zvířecích detektivech Gordon & Paddy si možná ještě pamatujete. Nyní se švédská režisérka Linda Hambäcková vrací s příběhem o osmileté Jonně, kterou si z dětského domova odvede mluvící gorila. Obě hrdinky se sblíží a společně čelí ohrožení svého domova. Vzorem pro film je známá kniha Gorila a já od Fridy Nilsonové.

Dívka ze země venku

Tostukuni no Shoujo (Japonsko), režie: Satomi Maiya, Yutaro Kubo

I mezi českými čtenáři je oblíbená manga Dívka ze země venmu od spisovatele a výtvarníka Nagabe. Popisuje svět rozdělený na dvě části. V jedné žijí normální lidé a v té druhé temné a jedovaté bytosti.

Dívka jménem Šiva jednoho dne potká obyvatele temného světa, kterému začne říkat Učitel. Začnou si pomáhat ve složitých situacích a pomalu se stávají dobrými přáteli. Podle mangy nejprve vznikl krátký film a nyní má premiéru celovečerní snímek, jehož výrobu zaplatili na službě Kickstarter samotní fanoušci. Věnovat se bude začátku vztahu mezi Šivou a Učitelem.

Nejlepší animované filmy roku 2021 na AniFilmu

Nejlepší animované filmy roku 2021 na AniFilmu

Nejlepší filmy roku 2021

Nejlepší filmy roku 2021

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

 

Články odjinud