Rezervace Dja: Pražské gorily v novém domově

Rezervace Dja: Pražské gorily v novém domově
Sdílej
 
Pětice pražských goril se přestěhovala do nového domova. Kam? No přece do Rezervace Dja, která se místo afrického Kamerunu nachází v prostorách nedávno otevřeného pavilonu Zoo Praha.

Biosférická rezervace Dja v africkém Kamerunu je od roku 1987 zapsána v seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Chrání téměř nedotčený tropický deštný les a jeho zvířecí obyvatele. Mezi nejvýznamnější patří kriticky ohrožené gorily nížinné. Nedávno jsme tuto rezervaci navštívili.

Nový pavilon v Zoo Praha

Nemusíte nám závidět dobrodružnou cestu do střední Afriky, jeli jsme jen do pražské Troje, což je kousek od redakce ábíčka v pražských Holešovicích. A od 28. září 2022 může Rezervaci Dja navštívit úplně každý. Právě v tento den byl totiž slavnostně otevřen nový pavilon goril tohoto jména v pražské zoo.

Video se připravuje ...

Nový pavilon goril v pražské Zoo • Zdroj: Věra Exnerová

Proč rezervace Dja?

Naše návštěva však byla něčím výjimečná – průvodce rezervací – tedy novým pavilonem, nám dělal sám ředitel zoo Miroslav Bobek. A tak jsme se z první ruky dozvěděli, proč zrovna Rezervace Dja a co má s tou kamerunskou společného. Na první nápovědu jsme narazili hned u vstupu do nového pavilonu – zaujal nás tady otřískaný pomalovaný autobus na úplně sjetých gumách. Jak jsme se dozvěděli, jde o původní Toulavý autobus, který se vrátil z Kamerunu.

Novým vůdcem gorilí skupiny se stane samec Kisumu •  Petr Hamerník

Gorily v Africe

O Toulavém autobusu už jsme něco věděli. Když se v roce 2013 pražská zoo rozhodla pomáhat s ochranou goril přímo na místě, kde žijí (in situ), padla volba na kamerunskou rezervaci Dja. Toulavý autobus, který tehdy pražská zoo vypravila do Kamerunu, měl za úkol šířit osvětu mezi dětmi. A jak se ocitl v Praze? Už dosloužil (je to na něm vidět), tak zoo poslala do Kamerunu nový a ten starý přivezla zpátky a umístila v novém pavilonu.

Video se připravuje ...

Nový pavilon goril v Zoo Praha za 300 milionů: Podívejte se, jak si ho gorily užívají

Protipytlácké hlídky

Jen o kousek dál – stále jsme ve venkovní expozici – stojí zvláštní stan, který nám přibližuje život protipytláckých hlídek. Nelegální lov je totiž jednou z největších hrozeb pro divoká zvířata. I strážcům rezervace proto pražská zoo pomáhá - finančně i materiálně. Ze svých návštěv v Kamerunu přivezl ředitel zoo řadu originálních předmětů – zabavená pytlácká oka, zbraně nebo třeba stan, v němž strážci v rezervaci přespávají.

Dcera Moji, první u nás narozené gorily, přicestovala do Prahy ze španělského Cabárcena •  Lucía Gandarillas

Domorodá škola

Konečně vcházíme do vnitřních prostor pavilonu. První dojem je ohromující – jsme v tropickém pralese plném živých rostlin, ohlušuje nás koncert exoticky znějících ptačích hlasů, šumí vodopád. Než ale navštívíme samotné gorily, jdeme do školy. Samozřejmě kamerunské. I do ní dovezl ředitel zoo originální dřevěné lavice, stěnou ze speciálně na zakázku vyráběných děravých cihel prosvítá „denní světlo“. Vyzkoušet si, jaké to je chodit do kamerunské školy, teď budou mít i čeští školáci.

Video se připravuje ...

Stěhování goril v Zoo Praha (8. června 2022) • Zdroj: Zoo Praha

Návrat vnučky Moji

Konečně se dostáváme ke gorilám. Jsou zrovna v jedné ze dvou vnitřních expozic – samice Kamba, Shinda a Kijivu a s nimi benjamínek rodiny, sameček Ajabu. Richard a jeho dva starší synové zůstávají v původním pavilonu goril v dolní části zoo, kde vytvoří tzv. mládeneckou skupinu.

To proto, že Richard už má tolik potomků, že další nejsou žádoucí. V rodině ho nahradí pětadvacetiletý samec Kisumu z rakouské zoo Schmiding. Ale není jediným přírůstkem – po povinné karanténě se spolu s ním k rodině připojí i devítiletá Duni, dcera první v Praze narozené gorily Moji, vnučka Kijivu a Richarda.

Nejroztomilejší nové mládě: Novoroční dárek v pražské zoo

Nejroztomilejší nové mládě: Novoroční dárek v pražské zoo


Nejen gorily

V přírodě gorily nežijí osamoceně, spolu s nimi obývá prales i spousta dalších živočichů. V novém pavilonu proto našla domov řada jejich spoluobyvatel. Někteří sdílejí prostor přímo s gorilami, další pak obývají speciální vivária.

Obyvatelé expozic:

Gorila nížinná – Gorilla gorilla gorilla

Gorila nížinná v Zoo Praha •  Petr Hamerník

Gorila nížinná je hlavní druh, pro který byl pavilon vybudován. Pražská zoo chová gorily od roku 1963. Původní skupina sedmi jedinců se po příchodu samce Kisumu a samice Duni rozrostla na devět členů.

Gueréza pláštíková – Colobus guereza

Guaréza pláštíková •  Oliver Le Que

Gueréza pláštíková obývá tropické lesy prakticky celé rovníkové Afriky, od Kamerunu až po Etiopii. Pražská zoo je chová od roku 1969 a pravidelně je množí. V pavilonu sdílejí společný prostor s gorilami, ale mohou se před nimi ukrýt do zázemí.

Kočkodan Brazzův – Cercopithecus neglectus

Kočkodan Brazzův •  Petr Hamerník

Kočkodan Brazzův, nápadně zbarvená opice z mokřadních a bambusových lesů západní rovníkové Afriky je v pražské zoo novinkou. O to větší radost způsobila chovatelům, neboť je prvním druhem nového pavilonu, který se tu rozmnožil – v srpnu se zde narodilo mládě samici Anastasii.

Štětkoun kamerunský – Potamochoerus porcus pictus

Štětkoun kamerunský •  Petr Hamerník

Štětkoun kamerunský je jedním z několika poddruhů štětkouna afrického. Patří k nejpestřeji zbarveným divokým prasatům vůbec. Žije ve skupinách v listnatých a smíšených lesích střední Afriky.

Talapoin severní – Miopithecus talapoin

Talapoin severní •  Petr Hamerník

Talapoin severní, drobná opička (váží kolem 1 kg) z deštných lesů středozápadní Afriky patří k jedněm z mála primátů, kteří výborně plavou a dovedou se dokonce potápět. Pražská zoo je s přestávkami chová od roku 1960.

Kaloň plavý – Eidolon helvum

Kaloň plavý •  Petr Hamerník

Kaloň plavý, jeden z nejhojnějších druhů kaloňů žije prakticky v celé Africe jižně od Sahary, zasahuje až na Arabský poloostrov. Vytváří obrovské kolonie čítající až milion jedinců.

Osinák africký – Atherurus africanus

Osinák africký •  Petr Hamerník

Osinák africký, hlodavec z příbuzenstva dikobrazů je na rozdíl od nich vyzbrojen bodlinami jen v zadní části hřbetu. Žije v rovníkovém pásmu od západu až po Keňu. Pražská zoo je chová od roku 2007.

Krysa obrovská – Cricetomys gambianus

Krysa obrovská •  Patr Hamerník

Krysa obrovská, hlodavec velký skoro jako kočka má s pravými krysami málo společného, blíž má spíš ke křečkům. Jako oni má lícní torby a žije samotářsky. Obývá prakticky celou Afriku jižně od Sahary. Pražská zoo je chová od roku 2019.

Obyvatelé vivárií

Afrička ozdobná – Afrixalus dorsalis

Afrička ozdobná •  Petr Hamerník

Afrička ozdobná, drobná žabka ze spodního patra tropických lesů se přes den ukrývá na spodní straně listů. Samečci lákají samice hlasem připomínajícím cvrlikání hmyzu.

Želva ohebná – Kinixys erosa

Želva ohebná •  Profimedia.cz

Želva ohebná obývá podrost bažinatých lesů střední Afriky. Jako všechny druhy tohoto rodu má v zadní části krunýře pohyblivý kloub, takže ho může uzavřít a skrýt zadní nohy.

Nefila zlatá – Trichonephila inaurata

Nefila zlatá •  Petr Hamerník

Nefila zlatá: Samice těchto pavouků mohou i s nohama měřit téměř 10 cm, samci jsou sotva dvoucentimetroví. Spřádají pevné sítě o průměru až metr a půl, do nichž se může chytit i menší pták.

Zákeřnice hrozivá – Psytalla horrida

Zákeřnice hrozivá •  Petr Hamerník

Zákeřnice hrozivá: Je to největší druh zákeřnice a se svou více než 4cm délkou je jednou z největších dravých ploštic vůbec. Je endemitem (jinde nežije) rovníkové západní Afriky, v pralese obývá nejspodnější patro.

Zlatohlávci - Cetoniidae

Zlatohlávek •  Petr Hamerník

Zlatohlávci: Afričtí zástupci těchto listorohých brouků patří k nejpestřejším druhům. Jsou vynikající letci, kteří pouze vysunou blanitá křídla zpod uzavřených krovek, takže letí jako kamínek vystřelený z praku.

Pavilon goril v Zoo Praha z výšky:

Nový pavilon goril s názvem Rezervace Dja má celkovou rozlohu 7 700 m² , je tedy největším pavilonem v pražské zoo. Leží na jejím severozápadním okraji.

Nový pavilon goril v Zoo Praha z výšky •  Petr Hamerník

– Vnitřní expozice, zatravněná střecha se stepním společenstvem navazuje na okolní přírodu

 – Vnější výběh goril

– Potůček vlévající se do mokřadního jezírka

– Prostor pro návštěvníky

– Lávka spojující areál s Údolím slonů

– Nový vchod do zoo od silnice do Podhoří

– Technické zázemí

– Cesta vedoucí k pavilonu žiraf

Nejvzácnější mláďata: Zoologické zahrady nejsou jen přehlídka zvířat

Nejvzácnější mláďata: Zoologické zahrady nejsou jen přehlídka zvířat

ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

ZOO ve válce: Jak přežívají zvířata v ukrajinských zoo?

Válka šimpanzů s gorilami: Jak šimpanzi poprvé zabili gorily

Válka šimpanzů s gorilami: Jak šimpanzi poprvé zabili gorily

 

Články odjinud