Nejlepší animované filmy roku 2021 na AniFilmu

Nejlepší animované filmy roku 2021 na AniFilmu
Sdílej
 
Mohou být veselé i smutné, krátké nebo dlouhé, české nebo zahraniční, ale všechny propojuje animace. Jaké jsou ty nejlepší animáky uvedené na festivalu AniFilm 2021? Vlkochodci, Malý upírek, Myši patří do nebe... a co filmy ve virtuální realitě? Budete se divit, ale ty taky! Podívejte se na ukázky!

 

Nejlepší z festivalu Anifilm 2021, to se rozumí. Proběhl v Liberci koncem června a představily se na něm animované filmy, které patří k tomu nejzajímavějšímu za poslední roky. Ano, správně – roky. Organizátoři Anifilmu totiž sahají i hluboko do minulosti a pomáhají nováčkům znovu objevit kouzlo legendárních animáků.

Nejlepší filmy roku 2020

Nejlepší filmy roku 2020

Z letoška můžeme jmenovat třeba Princeznu Mononoke (1997) nebo Vall-I (2008). Oba filmy se objevily v bloku Planeta A, ve kterém filmoví tvůrci promlouvali skrz animaci o stavu životního prostředí. Ekologické poselství v desítkách krátkých animáků stojí za to, abyste si je dohledali na stránkách festivalu anifilm.cz. Tam najdete i přehledný seznam ostatních filmů. Anebo můžete číst dál a zjistit, co zaujalo nás v redakci ábíčka.

Vlkochodci

S životním prostředím a jeho proměnou souvisí i irský animovaný hit Vlkochodci, ve kterém protřelí autoři zpracovávají konflikt lidí a vlků v 17. století. Šelmy ohrožují dřevorubce a měšťané povolávají lovce, který má s poslední vlčí smečkou na území Irska zatočit.

Lovcova neposedná dcera Robyn nachází v lesích u města nečekanou kamarádku a proniká do tajemství života v souladu s přírodou. Film uzavírá „irskou trilogii“ režiséra Moorea. Jeho předchozí Brendan a tajemství Kellsu a Píseň moře vyvolaly oprávněné uznání vyprávěním příběhu i výtvarnou stránkou. Film Vlkochodci je na tom úplně stejně.

PŮVODNÍ NÁZEV: Wolfwalkers (Irsko, Velká Británie)

REŽIE: Tomm Moore, Ross Stewart

Malý upírek

Podle vlastního a ve Francii velmi oblíbeného komiksu vytvořil kreslíř Joann Sfar celovečerní film. Samozřejmě, že je o malém upírkovi – vždyť se tak jmenuje. Je 10 let starý. Už 300 let. Takže se trochu nudí.

Malý upírek •  AniFilm

Rodiče ho ze strašidelného domu, kde bydlí s dalšími přízraky, nechtějí pustit hrát si ven a ani do školy. A tak upírek společně s buldokem Phantomatem uniknou, najdou osiřelého chlapce Michela a rozjíždí se jedno velké dobrodružství.

PŮVODNÍ NÁZEV: Petit vampire (Francie)

REŽIE: Joann Sfar

Myši patří do nebe: Český animák se ukazuje

Myši patří do nebe: Český animák se ukazuje

Myši patří do nebe

Byla to nehoda. To nic nemění na tom, že myška Šupito a lišák Bělobřich nepřežili a dostali se do zvířecího posmrtného života. Společně a tak trochu v kůži toho druhého prožívají epická dobrodružství, která z nich dělají velké kamarády. Český animovaný film podle knihy Ivy Procházkové vznikal 10 let a výsledek stojí za podívání a podivení.

REŽIE: Denisa Grimmová, Jan Bubeníček

Filmy ve virtuální realitě nejsou vtip

Filmy pro virtuální realitu nejsou nesmysl. Jsou jen trochu jiné. Dokázala to speciální festivalová sekce věnovaná diváckému zážitku v běžně dostupných VR brýlích. Ve filmech, které jsou kolem půl hodiny dlouhé, se můžete rozhlížet a vyloženě „žít uvnitř“. Zaujala nás tradiční pohádka Baba Jaga, kterou moderní technologie (Oculus Quest) vypráví strhujícím způsobem a s hlasem hollywoodské herečky Kate Winsletové. Chceme víc VR filmů!

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

10 nejlepších filmů, které si zamilujete

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

Marvel: Filmy a seriály, vše, co se chystá

 

Články odjinud