Ford Transit (SWB)

Sdílej
 
Vystřihovánka v měřítku 1 : 32 je značně zjednodušena a mohou se do ní pustit i méně zdatní modeláři; přesto bude vyžadovat trpělivost a přesnost při lepení. Použité značky a odkazy jsou jistě známé, a tak se můžete pustit do práce.

Ford Transit (SWB)Nejprve vypracujte a sestavte bočnici 1, nalepte lemy blatníků 2 a 3. Podobně zpracujte i levou bočnici z dílů 4, 5 a 6. Sestavte díl 7, který představuje vnitřní předěly a střední část podlahy. Na označené zálepky umístěte zpracované bočnice (umístění určují rysky). Čelní sklo kabiny 8 nalepte na příslušné zálepky obou bočnic. Přední větráky prostřihněte podle červených čar. Z dílů 9 a 10 sestavte kapotu, kterou z rubu vyztužte předělem 12. Připravte si zadní čelo - díl 13 - a střechu - díl 14. Oblouky střechy vytvarujte přetažením přes hranu pravítka, zálepky orýhujte a celek sestavte. Ford Transit (SWB)Nejsložitějším úkolem je umístění střechy na karoserii. Sestavte přední část rámu s nárazníkem - díly 15, 16, 17, 18, 19. Na díl 18, který jste prostřihli podle červené čáry (větrák), nalepte prolisy - díl 20. Celek umístěte na předěl a na masku - díl 11. Podobně sestavte i zadní integrovanou část nárazníku a rámu z dílů 21 až 25. Z pásků 26 pomocí kulaté špejli stočte dvě pouzdra os a nalepte je na díly 19 a 24. Polohu určuje vyznačená osa. V zadní části nalepte diferenciál 27 a listové pružiny 28 podle návodné kresby. Podobně v přední části doplňte ramena přední nápravy 29. Osy vyrobíte z kulaté kuchyňské špejle podle dílu 30. Kolo rezervy sestavte z dílů 31, 32 a nalepte ho na vyznačené místo. Sestavování kol začněte zpracováním mezikruží 33. Lomovou hranu prolisu orýhujte odpichovadlem a potom slepte spoj. Pokračujte nalepením dezénu - díly 34. Vnitřní část kola tvoří disk 35, vnější disk 36, který nalepte podle návodné kresby dovnitř kola. Dále přikročte k montáži kol. Díly 41 2x představují zástěrky. Připravte si stěrače 42 a nalepte je na určená místa na dílu 8. Díly 43 představují větrací mřížky. Nalepte je na zadní stranu karosérie - díl 13. Pravé zpětné zrcátko zhotovte z dílů 44 až 46 podle návodné kresby a konzolou 46 ho vlepte do prostřihu bočnice 1. Stejně postupujte i při sestavování a montáži levého zrcadla - díly 45, 47, 48. Zbývá nalepit tabulky 49 a 50 na místa SPZ. Tím jste stavbu papírového modelu Fordu Transit dokončili. Mnoho úspěchů při práci přeje

PŘEDNOSTÍ JE SPOLEHLIVOST

Automobily značky Ford jsou všeobecně známé a můžete je pravidelně vídat i na našich silnicích. V kategorii užitkových vozů patří značka Ford k průkopníkům novodobé podoby. Jejich předností je především spolehlivost a na svou třídu nízké provozní náklady. Předlohou vystřihovánky je Transit s krátkým rozvorem (SWB) s polovysokou střechou.

Autor

Ing. L. Jakubčo