Plecháč Igorek: Bojový mech zbrojovky Kalašnikov

Plecháč Igorek: Bojový mech zbrojovky Kalašnikov
Sdílej
 
Obrovští pilotovaní roboti jsou běžnou součástí vědecko-fantastických příběhů. Své drápy už ale zasekávají i do reality.

 

Ruský výrobce armádní techniky Kalašnikov uvedl na odborné zbrojařské výstavě svoji představu o budoucnosti války: Igorka. I když zní zdrobnělina roztomile, Igorek není žádný drobeček. Na výšku měří 4 metry a váží 4,5 tuny. Kabina na jeho hrudi pojme několik vojáků, kteří ovládají jednotlivé systémy. Od válečné vřavy okolo je přitom chrání bezpečnostní neprůstřelné sklo.

Robot Igorek v akci

Představte si to: robot Igorek dupe skrz rozbombardované město jako Terminátor, jeho chytré senzory mapují okolní situaci a napovídají pilotům, kam zaměřit pozornost. Kovovými pařáty na hydraulických končetinách odklízí z cesty železobetonovou suť a vraky aut. Funguje jako silný dělník, ale v případě nutnosti je na paže možné přimontovat i zbraně a Igorka vyslat přímo do středu válečného dění.

Igorkova kabina je opatřena neprůstřelným sklem •  Concern Kalashnikov

Dvounohé tanky

Igorek vypadá jako zhmotnělý sen příznivců futuristické armádní techniky. Možná k nim patříte a hráli jste na počítačích videohry Mechwarrior nebo BattleTech, ve kterých proti sobě stojí ohromní mechové. Anebo jste obdivovali ED209 ve filmu RoboCop či AT ST ve Star Wars, případně žasli na stránkách ábíčka nad rozměry mechů Eagle Prime a Kuratas v zápasnické aréně. Problém je, že všichni tito mechové jsou buď fiktivní, nebo nepraktičtí. A úplně stejné to může být i s Igorkem. Pojďme se podívat, proč.

Japonský záchranářský 3 mech Enryu má rozpětí 10 metrů a pohybuje se rychlostí 3 km/h •  Enryu

Tank vs. mech

Válečné mašiny pro pozemní boj musí být především praktické, stabilní a těžko zničitelné nepřátelskými střelami. Přesně kvůli tomu mají armády všech zemí rády tanky. Obrněný kolos na dvou pásech je extrémně stabilní a obrátit ho vzhůru nohama dá pořádnou práci. Oproti tomu dvounohý robot je v pohybu vratký a při došlapu na nerovnosti musí stabilitu kompenzovat skrz nejrůznější obvody. Už samotné schody představují pro konstrukce typu Igorek velký zádrhel, zatímco tank je vyjede celkem jednoduše.

Mechanické dlaně je možné vyměnit za jiné nástavce •  Concern Kalashnikov

Boj se ho!

I pro nepraktickou dvounohou konstrukci se ale v rámci ozbrojených sil najde řada jiných využití. Armády si uvědomují, že pro vítězství v boji nebo potlačení vzrůstajících nepokojů je důležité vytvořit v protivnících strach a respekt a podkopat tak jejich bojechtivost. Historie je takových případů plná, od obřích válečných slonů až po nafukovací tanky. Mechy tak mohou sloužit právě k zastrašování svojí přítomností – třeba v ulicích během demonstrací, které přerůstají v násilí.

Eagle Prime s kokpitem v horní části vypadá hrozivě, ale je určen pouze pro zápasy v aréně •  Megabots

Skladníci

Další využití mechů může být například v rychlém vystavění obranných pozic anebo v prostém přenášení materiálů ve skladech. Právě v civilním sektoru by mohly dvounohé stroje najít více příležitostí než v armádách. Jejich síla a pohyblivost by mohla nahradit například vysokozdvižné vozíky nebo jeřáby na stavbách. Jestli to bude osud i Igorka, to se dozvíme za několik let. Podle dostupných informací plánuje zbrojovka Kalašnikov ukázat jeho novou verzi v roce 2020.


Maxi versus mini

I když dvounozí obří roboti s posádkou uvnitř sudovitého těla vypadají hezky na pohled, pracují armádní výzkumníci především na menších robotických a napůl robotických zařízeních. Americká vojenská agentura DARPA vidí budoucnost válečného hardwaru v dronech schopných rušit přenos nepřátelských informací, v záchranářských robotech (často s pásy nebo koly) a v systémech vybavených základní umělou inteligencí, které na dálku asistuje lidský operátor.


Oblečte si robota: Skutečný stroj jako ze sci-fi

Oblečte si robota: Skutečný stroj jako ze sci-fi

5 vojenských technologií blízké budoucnosti

5 vojenských technologií blízké budoucnosti

Moderní vojenská technika: Neviditelný tank

Moderní vojenská technika: Neviditelný tank

 

Klíčová slova:
robot, technika, mecha, vynález, vojenství, Igorek
 

Články odjinud