Mechwarrior 4

Sdílej
 
VENGEANCE CO SE HRAJE

Mechwarrior 4Ve čtvrtém tisíciletí je kolonizováno mnoho planetárních systémů. O vládu nad nimi soupeří Inner Sphere (Vnitřní mocnosti) a Klany, které mimo společný boj proti Inner Sphere válčí i mezi sebou. Jedním z klanů je také rod Dresari a synem vévody Dresari jste vy. Vracíte se z klanových válek a zjišťujete, že vaše planeta byla napadena rodem Steinerů. Váš palác byl dobyt, rodina vyvražděna. Kontaktujete poslední zbytky odporu, rozhodnuti vyhnat Steinery z planety. Nástrojem vaší pomsty jsou Mechové, vrchol konvenční válečné techniky čtvrtého tisíciletí. Až 15 metrů vysocí kráčející bojoví roboti - alfa i omega této hry.

Usedněte do kokpitu

Mechwarrior 4 Ovládání je zpočátku téměř pekelné, zvláště váš orientační smysl dostane kvůli oddělenému řízení nohou a trupu Mecha pořádně zabrat. Než ze svého robota učiníte smrtící zbraň, budete muset mnohokrát okusit hořkost porážky. Naštěstí kampaň není přehnaně obtížná, a tak se vám ovládání dostane postupně do krve (k dispozici je i jedna tréninková a mnoho "instantních" misí). Nedílnou součástí hry je také upravování robotů v dílnách. Měníte zbraně, přidáváte elektroniku, upravujete pancéřování, vylepšujete motory. Vše závisí na tonáži daného stroje - můžete si vytvořit rychlého průzkumníka, či pomalou kráčející pevnost.

Hele Mech, to bude Battletech!

Mechwarrior 4 Série simulátorů Mechwarrior (jíž je tato hra čtvrtým dílem) i strategie Mechcommander jsou situovány do světa Battletech, který byl původně stolní hrou s velice propracovanými pravidly. Ta jsou ovšem dost složitá a jejich zvládnutí vyžaduje značnou dávku úsilí a trpělivosti. V počítači vše obstarává hra sama, a tak se můžete v klidu vrhnout do bitevní vřavy. Ovšem dříve než uslyšíte svištící projektily, dusot Mechů, výkřiky spolubojovníků, kvílení drcených šasi i ohlušující exploze, musíte se naučit svůj stroj dokonale ovládat.

Chytří bojovníci, hloupé povely

Mechwarrior 4 Nepřátelé nejsou žádné padavky a nejsilnější roboti vás (na vyšší obtížnost) mohou zničit jednou dobře mířenou salvou do kokpitu. Jejich inteligence je poměrně dobrá, pokud se k vám blíží, jsou připraveni ihned spustit palbu, což vás nutí vymýšlet nové postupy pro každou misi. Slušná je i inteligence vašich spolubojovníků, ovšem povely, které jim lze zadávat, jsou dost jednoduché, takže jejich vykonání není vždy ideální. Můžete třeba zavelet do útoku, ale nemůžete určit jakému. Když například povedete útok na obranné věže, které by bylo nejlepší zničit z dálky, vaši spolubojovníci přijdou až k nim a střílí z nebezpečné blízkosti (není tu žádný režim jako agresivní, normální či opatrný útok).

Povedená hra

Grafika je na velmi vysoké úrovni - terén, světelné efekty i modely Mechů jsou skvěle propracované. Hudba hraje jen druhé housle, hlavní jsou zvuky, jež jsou všudypřítomné, velmi barvité a povedené. Mechwarrior 4 předčil má očekávání, čekal jsem další akci, ale místo toho je zde akční simulátor se silnou atmosférou. Systém hry a prostředí jsou vymyšleny opravdu precizně, jen to ovládání občas trochu pozlobí a kampaň by také mohla být trochu delší než jen 25 misí. Přesto se jedná o opravdu povedený kousek.