ATS Boeing: Robot pilotem stíhačky

ATS Boeing: Robot pilotem stíhačky
Sdílej
 
Společnost Boeing přichází s dronem řízeným umělou inteligencí pro piloty stíhaček. Robotí pilot má za úkol být tím nejlepším kámošem pilota při plnění náročných misí.

 

Boeing vyvíjí dron s umělou inteligencí primárně pro australské letectvo. Nepředstavujte si ale nějakého robota, který usedne do stíhačky. Kdepak, jedná se o bezpilotní letoun, který se jmenuje ATS. Inženýři při vývoji maximálně těží z toho, že ATS nemá místo pro pilota. To je výhoda především z ekonomického hlediska. Kabinu je možné vynechat a celý letoun je výrazně jednodušší a menší. Díky tomu má tělo i výrazně lepší aerodynamiku.

ATS kamarádem do nepohody

V budoucnu se počítá s nasazením čtyř až šesti ATS k jedné bojové stíhačce, jejíž pilot se díky tomu nemusí pouštět do nebezpečných úkolů. Stačí, když úkol zadá ATS letounu a ten už s pomocí umělé inteligence zařídí zbytek. S doletem až 3700 kilometrů se bude jednat o široce využitelný prostředek i pro průzkum. Může letět třeba napřed a včas varovat piloty za sebou před protivzdušnou obranou nebo radary.

ATS může být řízen i letounem včasného varování E-7A Wedgetail nebo P-8A Poseidon •  Boeing

Robot nad Pacifikem

Maximální rychlost ATS bude patrně pod hranicí rychlosti zvuku a pro vybavení bude k dispozici modulární šachta. Ta poslouží pro osazení výzbrojí dle účelu mise. Letoun je konstruován primárně pro operace nad vodami Tichého oceánu, kde je poslední dobou zvýšené napětí mezi Čínou a USA. Případného konfliktu by se pravděpodobně účastnila i Austrálie, jako spojenec Ameriky. A to je hlavní důvod, proč právě australský Boeing vyvíjí tohoto bezpilotního kolegu pro stíhací piloty. Opravdová stíhačka totiž stojí obrovské peníze, stejně jako výcvik pilota. Navíc pilot se v případě sestřelení nad nepřátelským územím může katapultovat a v případě jeho zajetí představuje cenný zdroj informací pro nepřítele. Sestřelená ATS toho nikomu moc nepoví.


Přečtěte si také:

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

Armádní drony Vector & Scorpion fungují jako transformer

BlackFly: Legální létající auto

BlackFly: Legální létající auto

ABC TV Gripeny: Kompozitní ptáci u armády v Čáslavi

ABC TV Gripeny: Kompozitní ptáci u armády v Čáslavi

Kočičí plemena: Ragdoll je experimentální plyšový medvídek

Kočičí plemena: Ragdoll je experimentální plyšový medvídek

 

Články odjinud