ElectraFly: Osobní kvadrokoptéra s turbínou

ElectraFly: Osobní kvadrokoptéra s turbínou
Sdílej
 
Drony a kvadrokoptéry pro osobní přepravu už dnes vyvíjí kde kdo. Ale postavit vzdušnou motorku s turbínou, to už chce umění a hlavně odvahu.

 

O Johnu Manningovi možná ještě hodně uslyšíme. Podobně jako Elon Musk nemá daleko od myšlenky k činu a to je také důvod, proč vymyslel a postavil létající motorku ElectraFly. Vycházel z teorie, že drony a RC modely mohou dosahovat velkých rozměrů, tím pádem, že by něco takového mohlo sloužit k přepravě lidí. A jak si řekl, tak to udělal.

Turbína pro kvadrokoptéru

Kvadrokoptéra, tedy stroj se čtyřmi vrtulemi a kolmým startem, spotřebuje na udržení ve vzduchu hodně energie. Dnešní baterie ještě nemají tak vysokou kapacitu a výkonnost, aby umožnili třeba přelet z Prahy do Ostravy na jedno nabití. Proto se Manning rozhodl podpořit vrtule malým generátorem, který by byl přímo součástí stroje. Jako zkušený modelář došel k tomu, že nejideálnější bude benzínem poháněný tryskový motor. Jednak bude pomáhat vrtulovému pohonu s letem a pak také může generovat elektřinu!

Prototyp ElectraFly •  ElectraFly

ElectraFly letí kupředu

ElectraFly je díky tomu koncipována pro let dopředu. Turbína totiž směřuje šikmo dolů a ve stejném směru tedy i vytváří tah. Tím pomáhá v pohybu dopředu a zároveň celý stroj tlačí i nahoru. Zajímavá jsou i ramena, která drží jednotlivé motory s vrtulemi. Mají tvar křídel a vytváří vztlak při dopředném letu, čímž pomáhají ElectraFly udržet ve vzduchu. Dá se tedy říci, že John a jeho tým se zaměřili na skutečně maximální efektivitu a využívají všech možností, jak prodloužit dolet svého stroje.

John Manning připravuje ElectraFly ke cvičnému letu •  ElectraFly

Nadějný projekt

V roce 2017 vznikla firma ElectraFly a v současnosti by mělo probíhat testování v americkém Utahu. John způsobil rozruch i na veletrhu CES, kde se od ostatních podobných konceptů odlišoval především onou palivem poháněnou turbínou. Ovládání by taktéž mělo být velice jednoduché, verze na CESu neměla žádné páky nebo joystick, ale vše probíhalo přes iPad umístěný v zorném poli pilota. Je docela dobře možné, že pokud projektu vyjde kampaň na serveru Indiegogo, která má zjistit dostatek financí pro dokončení, tak za nějaký čas bude ElectraFly k dostání i u nás. Takže až nad sebou uslyšíte bzučení doprovázené zvukem podobným stíhačce, víte s čím máte tu čest.

Všimněte si detailu držáku motoru, který má tvar křídla •  ElectraFly


Přečtěte si také:

ABC TV: Čeští inženýři loví pirátské drony

ABC TV: Čeští inženýři loví pirátské drony

Z her na reálná bojiště: kvadrokoptéra Parrot AR.Drone

Z her na reálná bojiště: kvadrokoptéra Parrot AR.Drone

Taxi dron: Jak bude fungovat droní taxislužba?

Taxi dron: Jak bude fungovat droní taxislužba?

Nebezpečné hráze: Bobří stavby otravují vodu

Nebezpečné hráze: Bobří stavby otravují vodu

 

Články odjinud