Hyperloop na obzoru: První prototyp je tady!

Hyperloop na obzoru: První prototyp je tady!
Sdílej
 
O super rychlém překonávání vzdáleností se hodně mluví. Quintero One ale konečně ukazuje budoucnost přepravy v praxi.

 

Dopravní systém hyperloop má šanci přinést revoluci do způsobu, jakým se přesunujeme z místa na místo. Proč? Odpověď hledejte v porovnání rychlostí současných běžně dostupných dopravních prostředků. Letadla uletí maximálně kolem 900 km/h, rychlovlaky se dostanou na 400 km/h a rychlost aut omezují dopravní předpisy a stav silnic. Vlaky hyperloop ale útočí na 1200 km/h, tedy na rychlost šíření zvuku.

Elon Musk si začal

Souprava hyperloop se pohybuje na magnetickém polštáři skrz dlouhé potrubí. Z jeho vnitřku je odčerpán vzduch, čímž se snižuje tření a vlak doslova letí kupředu. S nápadem přišel vizionář Elon Musk roku 2013. Rovnou přitom uspořádal mezi studenty technických škol a konstruktéry soutěž. Vítězem by byl ten, kdo systém skutečně vytvoří. Soutěž stále pokračuje a kromě studentských týmů se jí zúčastnilo i několik specializovaných firem s vlastním řešením.

Vlaky mají dosáhnout rychlosti 1200 kilometrů v hodině, ze začátku budou však jezdit pomaleji •  HyperloopTT

Quintero One

Společnost HyperloopTT je zatím ve všech směrech nejdál. Po celém světě plánuje inženýrská centra, staví testovací okruh poblíž francouzského Toulouse a letos představila Quintero One – první pasažérský vlak vyvinutý jen a pouze pro systém hyperloop. Jde o výsledek pětiletého bádání v laboratořích a dílnách, který bude po přibližně půl ročním testování nasazen do ostrého provozu během příštího roku.

Pilíře a potrubí odolají nepřízni počasí i drobnému zemětřesen •  HyperloopTT

Skutečné vibranium

Quintero One má tvar doutníku, na délku měří 32 metrů, vnitřní prostor je 15 metrů dlouhý a celé to váží jen 5 tun. Důvodem tak nízké hmotnosti je kompozitní materiál z uhlíkových vláken vyvinutý v dílnách slovenské společnosti c2i, specialisty na součástky pro automobilový a letecký průmysl. Nový materiál se jmenuje vibranium podle slitiny, ze které má štít Captain America nebo brnění Black Panther. K názvu přispěly děti šéfa firmy, které mají rády filmy podle komiksů od vydavatelství Marvel. Na rozdíl od filmového vibrania jde však o skutečnou hmotu.

Potrubí, ze kterého se skládá testovací okruh ve Francii •  HyperloopTT

Chytrý vlak

Vlaky v soustavě hyperloop čelí enormním rychlostem a tlaku. Vibranium je tomu uzpůsobené, vydrží až desetinásobek toho, co by zvládla běžná hliníková nebo ocelová konstrukce. Skládá se ze dvou vrstev, přestože by stačila jedna jediná. Jde o bezpečnostní opatření, které má zabránit případnému neštěstí. Kromě odolnosti se vibranium pyšní označením "chytrý materiál". Vrstvy jsou prošpikovány senzory, které během jízdy bezdrátově posílají do hlavního počítače informace o stavu soupravy. Měří neporušenost a soudržnost povrchu, jeho teplotu a další parametry. Počítač vyhodnocuje bezpečnost provozu a v případě komplikací soupravu zastaví v nejbližší stanici. Podobné senzory mají být i v potrubí, skrz které se souprava řítí.

Elegantní a vysoce funkční stanice umožní odjezd vlaku každých 40 sekund •  HyperloopTT

Minuty místo hodin

A kde přesně to bude? Zájemců o hyperloop je víc, než byste si mysleli, a možná vás překvapí, o jaké země se jedná. V současnosti má společnost HyperloopTT více jak 12 partnerů z celého světa a nejprve začne stavět v Číně, Abú Dhabí a v Indii. Právě na posledním místě je vidět přínos rychlého přesunu lidí a zboží. Do milionového města Vijaywada dojíždí každý den za prací spousta lidí z menšího a pouze 40 kilometrů vzdáleného Amaravati. Cesta autem zabere hodinu a půl, zatímco hyperloop ji zvládne za šest minut.

Dopravní systém hyperloop má šanci přinést revoluci do způsobu, jakým se přesunujeme z místa na místo •  HyperloopTT

Po celém světě

A to je cílem projektu. Nejde v první řadě o velké vzdálenosti, ale o vybudování krátkých spojení, které rychlostí odbavení a kapacitou podpoří rozvoj regionu. Na takových trasách dokáže hyperloop přepravit až 160 tisíc lidí denně s odjezdy každých 40 sekund. Teprve časem se dopravní potrubí potáhnou na stokilometrové vzdálenosti. S výstavbou počítají Spojené státy, Brazílie, Indonésie a Ukrajina a mluví se také o tom, že Hyperloop propojí Brno a Prahu.


Hyperloop One

Hyperloop One představil na začátku roku vlastní soupravu, která je testována na půl kilometrovém okruhu v americkém státě Nevada •  Hyperloop One

Hyperloop není jedna společnost, ale název dopravního systému. Výrobců je celá řada, o prvenství spolu soutěží HyperloopTT a Hyperloop One. O HTT je celý náš článek, Hyperloop One však nestojí stranou. S pomocí miliardáře Richarda Bransona a jeho firmy Virgin představil na začátku roku vlastní soupravu, která je testována na půl kilometrovém okruhu v americkém státě Nevada. Stejně jako HTT má již připraveny stavební projekty po celém světě.


Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Hyperloop jede! Testování dopravy budoucnosti

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Město zítřka: Mrakodrapy pro kompy a drony

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Kolonizace oceánů: Život na vlnách

Plavečtí rekordmani: Nejrychlejší ryba, savec a pták

Plavečtí rekordmani: Nejrychlejší ryba, savec a pták

 

 

Články odjinud