Robopsí doručovatelé: Pošťáci na baterky

Robopsí doručovatelé: Pošťáci na baterky
Sdílej
 
Technologický vývoj se posouvá dopředu. Výjimkou nejsou ani doručovací technologie. Pošťáci budou brzy vypadat jako robopsi!

 

Čekají nás změny! Nejen, že v budoucnosti budou doručovat zásilky drony, ale podle německé firmy Continental to budou i roboti (o těch nejrychlejších si přečtete tady), kteří donesou balíček až k vašim dveřím a to jen krátce poté, co si něco objednáte. Zní to jako něco nepředstavitelného, jenže není moc důvodů, proč by robotičtí pošťáci nemohli nahradit ty lidské.

ANYmal zvládne vyjít do schodů i s balíkem •  Continental AG

Robopes ANYMal je tady

Při vymýšlení doručovacího systému budoucnosti se Continental spojila se švýcarskými inženýry z ANYBotics. Výsledkem jejich spolupráce je robot s názvem ANYMal. Od mnoha jiných robotů ho odlišuje především umění vyšplhat schody ke vchodovým dveřím, zazvonit na zvonek a položit balíček na zem. Nesmějte se! To je pro umělou inteligenci opravdu náročné!

Na druhou stranu způsob, jakým se tento pomocník plazí do schodů vypadá docela děsivě a kdybychom viděli, jak se nám tato robotická příšera plazí ke dveřím, asi by nás to pořádně vystrašilo. To je ale zřejmě věc zvyku a v budoucnosti se nemusí jednat o nic neobvyklého.

Autobus pro robotické doručovatele •  Continental AG

Drony jsou slabí pošťáci

Není to však první nápad takového druhu na světě. Vezměte si například firmu Amazon. Ta již před pěti lety zvěřejnila své doručovací drony, jenž měly zvládat doručovat balíčky až do váhy dvou a čtvrt kilogramů a do půlhodinové vzdálenosti letu. Ačkoliv nějaké pokusy proběhly, drony mají stále daleko k mainstreamu, převážně pak kvůli jejich křehkosti, výdrži baterie a s ní spojenou vzdáleností doletu či problémům s provozem ve vzdušném prostoru.

Doručovací roboti

To jsou všechno neduhy, které robopsí doručovatele absolutně netrápí. Jejich pohyb bude totiž hodně zvláštní. Všichni budou usazeni v autopilotem řízené dodávce, která bude automaticky zajíždět na doručovací adresy. Jakmile zastaví, robopes vyskočí a donese balík ke dveřím. V autě bude robo pošťáků jen několik, a tak bude doručování balíčků podstatně rychlejší. Tento princip vlastně připomíná fungování popelářského vozidla a jeho obsluhy, kdy vozidlo popojíždí a obsluha vysypává popelnice. Třeba se jednou dočkáme i robotockých popelářů!

Pošťáci na kolech

Čtyřnozí roboti tvoří jen zlomek všech robotů. Nejspolehlivější jsou totiž stále kola! S robodoručovateli na čtyřech kolech již experimentuje mnoho firem a nechybí zde například i giganti jako PepsiCo či americký fastfood Domino's, který se pokouší doručovat zásilky do vzdálenosti jedné míle právě pomocí těchto robotů.

Zatím stále čekáme

Nápad firmy Continental je však o něco složitější, ale firma celý projekt pojala pouze jako možnou vizi budoucnosti doručování, která má stále ještě velice daleko k realitě a žádné plány na realizaci takového projektu zatím nevznikly. Zdá se tedy, že u nás v České republice si budeme muset ještě pěkných pár (desítek) let na nějakou technologickou inovaci v tomto odvětví počkat.


Přečtěte si také:

Robot ANYmal: Soumrak poštovních doručovatelů

Robot ANYmal: Soumrak poštovních doručovatelů

Robopsi a kyberkočky: Protézy pro zvířata

Robopsi a kyberkočky: Protézy pro zvířata

Vejce špionem: Jak odhalit tajemství supího hnízda

Vejce špionem: Jak odhalit tajemství supího hnízda

Bumblebee: Transformers nejsou jen pro kluky!

Bumblebee: Transformers nejsou jen pro kluky!

 

Články odjinud