Robopsi a kyberkočky: Protézy pro zvířata

Robopsi a kyberkočky: Protézy pro zvířata
Sdílej
 
Když zvíře v přírodě přijde o končetinu, je s ním konec. Naši domácí mazlíčci jsou na tom lépe. S pomocí moderní medicíny jim nohy dokážeme nahradit.

 

3D tisk, moderní materiály, experimentální zákroky i jednoduchá mechanická náhrada. To všechno jsou způsoby, jak můžeme vytvořit náhradu za chybějící končetinu. Možností je bezpočet a často se jich dočkají nejen lidé, ale i zvířata. A nezáleží na tom, jestli jim chybí packa, blána nebo ploutev!

Pryskyřník ve 3D

Kačer jménem Buttercup (Pryskyřník) se vylíhnul s levou nohou obrácenou dozadu. Naštěstí se narodil ve Spojených státech, tedy v zemi neomezených možností. Když místní ochránce zvířat spatřil nebožátko, které nemohlo pořádně chodit ani plavat, spojil se hned s místní firmou zabývající se 3D tiskem a společně začali hledat řešení. Nejprve naskenovali nohu jeho sestričky Minnie a vytvořili její přesný trojrozměrný model. Ten pak vytiskli a nasadili Pryskyřníkovi místo jeho nemocné nohy. Kačer teď vesele běhá i plave.

Čivava na kolečkách

Čivava na kolečkách

Obr s protézou

Slonice jménem Motala žije v Thajsku a je jí padesát let. Místním dřevorubcům pomáhá tahat kmeny stromů a všichni ji mají rádi. Jednoho dne, když hledala v pralese potravu, šlápla na zapomenutou vojenskou minu a přišla o přední nohu. Naštěstí nedaleko stojí speciální nemocnice pro zraněné slony. Motale v ní vyrobili protézu, se kterou chodí zcela přirozeně, ale už nepracuje – vysloužila si invalidní důchod.

Nová ploutev pro delfína

Zvířata nejsou před lidmi v bezpečí ani pod vodou. Delfín Winter se jako mládě zamotal do pasti na chytání krabů u floridských břehů a stálo ho to ocasní ploutev. Život mu zachránil jeden rybář. Odvezl ho do jednoho floridského akvária, kde mu zvěrolékaři společně s ortopedy vyrobili umělou ploutev z plastu a silikonu. Nebylo to nic jednoduchého, testy a výroba trvaly rok a půl. O Winterovi pak vznikl celovečerní film Můj přítel delfín.

 

Čivava na kolečkách •  Profimedia.cz

Čivava na kolečkách

Loni v létě dostal jeden americký veterinář nečekaný balíček – maličkou čivavu, které chyběly přední packy. Zvěrolékař si ji zamiloval a rozhodl se jí pomoci znovu chodit. Nechal proto na míru vyrobit vozík podle 3D modelu. A čivava, kterou pojmenoval TurboRoo, už je zase plná života! Mimochodem podobné vozíky pro psy brzy budou ke koupi v každém obchodu pro domácí mazlíčky.

Želví vozík

Všimnout si želvy v trávě není snadné a může to snadno vést k neštěstí. Třeba jako v případě izraelské želvice Cviky, na kterou omylem najela sekačka na trávu. Nehoda jí poškodila páteř a ochromila zadní nohy. Veterinář jí proto na břicho přilepil podvozek s kolečky. Cvika si na nový způsob pohybu okamžitě zvykla a lékař jí dokonce musel časem přimontovat silnější konstrukci, protože tu starou želva svým dranděním brzy odrovnala.

Kočka-kyborg

Kocour Oscar přišel při srážce s kombajnem o zadní packy. Veterinář mu zastavil krvácení a majitelům nabídl experimentální řešení kocouřího problému. S Oscarem se vydali do anglického Shacklefordu, kde kocour podstoupil jedinečnou operaci. Do holení mu zapustili umělé končetiny, které časem vrostou do kostí a stanou se pevnou součástí těla. Operace dopadla úspěšně, kocour chodí a originální lékařská metoda se brzy možná rozšíří i do lidské medicíny.

Z kočky je robokočka: Umrzly jí packy, dostala titanové protézy

Z kočky je robokočka: Umrzly jí packy, dostala titanové protézy

Obři dnešních moří se živí nejmenšími "trpaslíky"

Obři dnešních moří se živí nejmenšími "trpaslíky"

Páření v amplexu: Vzpomínka na zlaté žáby

Páření v amplexu: Vzpomínka na zlaté žáby

Klíčová slova:
zvire, proteza
 

Články odjinud