Robot ANYmal: Soumrak poštovních doručovatelů

Robot ANYmal: Soumrak poštovních doručovatelů
Sdílej
 
Už za několik let se může stát, že vám namísto pošťáka-člověka balík ke dveřím donese pošťák-robot. A možná bude vypadat jako pes!

 

Budoucnost poštovního systému je v robotech. O tom dnes nikdo nepochybuje, otázkou ale zůstává, jak ti roboti budou vypadat. Odpověď přináší ANYmal od společností ANYbotics a Continental AG. Přináší ji doslova na zádech, kde má na podlouhlém těle umístěnu korbu pro náklad. K vašim dveřím přiběhne, odevzdá balík a zase odběhne – jako robotický pejsek.

Zrozen pro nebezpečí: Robot ANYmal D

Zrozen pro nebezpečí: Robot ANYmal D

ANYmal vidí i bez očí

Roztomilý ANYmal je složen z moderních počítačových systémů, které řídí každý jeho krok. I když nemá oči, své okolí vnímá skrz lidary. Laserovými paprsky nepřetržitě měří vzdálenost od nejrůznějších objektů a data kombinuje s údaji z optických kamer. V každou chvíli tedy ví, kam má jít, aby nenarazil, a dokonce i to, kdy zvednout nožičku. Pro krok na schod, samozřejmě.

Přijde a zazvoní

ANYmalovy nohy jsou složené z několika kloubů, které se mohou zcela vytočit, aby se robot dokázal zapřít a vytáhnout nahoru. Pro poštovního robota jde o zásadní předpoklad, protože řada domů má vchodové dveře umístěné nad několika schody. Dalším využitím nohy s neomezenou pohyblivostí je – jak už možná tušíte – použití zvonku. Když se neobjevíte, tak klidně zazvoní dvakrát, jak to mají pošťáci ve zvyku.

Doručovací roboti vybíhají z autonomního poštovního autobusu •  ANYbotics, Continental AG

Autobus pro roboty

Baterie. Ta dělá všem konstruktérům robotů vrásky na čele. Nevydrží totiž dlouho. ANYmal se nedokáže pohybovat po městě déle než pár desítek minut a jeho rychlost kolem 4 km/h je tak nízká, že by se nevyplatilo nechat ho bloudit ulicemi. Proto inženýři přicházejí s neobvyklým řešením, ve kterém budou robotí doručovatelé parkovat v jakési poštovní dodávce.

Drsná Afrika: Životy v divočině zachraňují bezpilotní drony

Drsná Afrika: Životy v divočině zachraňují bezpilotní drony

Autonomní vozidlo se bude rychle pohybovat městem a v každé čtvrti zastaví na vyhrazeném parkovišti. Po otevření dveří roboti vyskáčou, rychle doručí náklad na "poslední kilometr" k zákazníkovi a vrátí se zpět k nabíječkám ve svém autobusu. 

Švýcarský robot ANYmal může být pošťákem i záchranářem •  ANYbotics, Continental AG

Chytré město

Podobný systém může fungovat jen za předpokladu, že autobus i roboti budou zcela napojeni na digitální infrastrukturu města, ve kterém se pohybují. Podmínkou je tedy neustálá konektivita a také městský "mozek", který bude upozorňovat autobus na možné dopravní komplikace a navrhovat objížďky. V chytrých městech, ve kterých jsou všechny systémy propojeny, pak budou ANYmalové a jejich autobusy jako doma.

Prototyp robota z předchozí generace •  ANYbotics, Continental AG

Robot záchranář

Pro švýcarskou společnost ANYbotics je doručovatel ANYmal jen špičkou dosavadního vývoje. Robota vyvíjí již řadu let a cílí na venkovní použití. Umí tedy překonávat překážky – ať už výškové, nebo nejrůznější trhliny – a nezadrhne se ani ve tmě, ani v dešti nebo v mrazu. Své okolí zvládne mapovat několika typy senzorů, hodí se tedy nejen jako pošťák, ale i jako ideální průzkumník anebo záchranář. S hmotností kolem 30 kilogramů je navíc dostatečně stabilní na to, aby unesl až 10 kilogramů nákladu.

Švýcarský robot ANYmal může být pošťákem i záchranářem •  ANYbotics, Continental AG

Vzduchem to nejde

Do nedávna se v debatách o nových způsobech doručování pošty nejvíc mluvilo o dronech, třeba od společnosti Amazon. Má to ale hned několik háčků. V první řadě už zmíněnou kapacitu baterií. Poštovní drony by mohly parkovat v dobíjecí vzducholodi, ale to neřeší další problém – váhu. Čím větší balík, tím energeticky náročnější jeho doručení bývá. A nikdo přece nechce, aby mu vysílený dron s bábovkou od babičky spadl na balkon. Varianta pozemních doručovatelů je tedy stále ve hře. Bude zajímavé sledovat, zda v dlouhodobém horizontu válku o doručení balíku vyhrají.


Pošťák na kolečkách

Na univerzitním kampusu v americké Kalifornii budou již letos jezdit snackboti od společnosti PepsiCo. Jde v podstatě o chladničky na kolečkách, které se budou umět promotat skrz kampus až ke studentovi, který si přes aplikaci objednal pití nebo jídlo. Studenti snackbotům již začali přezdívat Legenda a Hrdina. Na jedno nabití ujede takový robotický hrdina kolem 15 kilometrů.


Fantastické vynálezy Leonarda da Vinci 1: Robot, tank a kulomet

Fantastické vynálezy Leonarda da Vinci 1: Robot, tank a kulomet

Zelená tržnice: Příroda ve velkoměstě

Zelená tržnice: Příroda ve velkoměstě

Plastikové modely 3: Lepíme Marmon Herrington

Plastikové modely 3: Lepíme Marmon Herrington

 

 

Články odjinud