Kurýr budoucnosti: Renault EZ-PRO

Kurýr budoucnosti: Renault EZ-PRO
Sdílej
 
Má to čtyři kola. Co to je? Náklaďák, taxík, sanitka, kavárna, květinářství a spousta dalších věcí!

 

Odhaduje se, že v roce 2030 bude v Evropě bydlet 78 % všech lidí ve velkých městech. Tou dobou už bude mít většina z vás řidičák. Na co se můžete těšit? Vývojáři z francouzské automobilky Renault věří, že města budoucnosti se nebudou rozrůstat do šířky, nýbrž do výšky: Čím dál častěji budeme bydlet v mrakodrapech. Každý mrakodrap přitom bude sloužit jako svět sám pro sebe. V jednom patře objevíte zahradu, ve druhém obchoďák a pod zemí velký parkovací dům. Do něj si ale nebudete parkovat svůj bourák. Namísto toho si prostě objednáte samořídící modul, kdykoli se budete potřebovat svézt.

Renault na cestě k samořízení

Auta bez řidiče se nezastavitelně blíží. Už dnešní vozy disponují asistenčními systémy, které za vás samy zaparkují, udržují vás v jízdním pruhu nebo automaticky zabrzdí při riziku. Postupem času za nás začnou přebírat i samotné řízení. Renault k myšlence autonomního řízení dodává, že auta budoucnosti mohou být také sdílená. Jak by taková budoucnost mohla vypadat, ukázal na autoshow v německém Hannoveru, kde představil svůj koncept EZ-PRO.

Při jízdě se můžete kochat výhledem nebo třeba hrát na počítači •  Renault

Konvoj kapslí EZ-PRO

EZ-PRO jsou samořídící kapsle, které mají sloužit zejména pro převoz zboží a potravin. Navenek vypadají stejně, uvnitř je ale každá trochu jiná. Některé mají sloužit prostě jako nákladní prostor třeba pro poštovní zásilky, v jiných naleznete desítky speciálních přihrádek například pro léky a vybavení do nemocnic. Kapsle jezdí zcela autonomně za pomoci umělé inteligence, senzorů, GPS navigace a aktuální dopravní mapy celého města. Zároveň jsou propojené a dovedou spolupracovat. Jakmile se potkají na silnici, seřadí se pro maximální plynulost dopravy do konvoje.

Cukrárna na kolečkách? Není problém! •  Renault

Lidský dohled

Mají i místo pro člověka, ale ne za volantem. Součástí systému je speciální typ kapsle, která bude ukrývat kancelář pro koordinátora. Ten má za úkol řídit veškeré dodávky, vyřizovat problémy s objednávkami a hlídat kapsle ve svém okolí. Pokud dojde třeba k poruše, může se na dotykovém displeji připojit k jakémukoli blízkému vozu a ručně ho zkontrolovat – nebo s ním pomocí joysticku odjet do nejbližší garáže.

Pojízdné buňky EZ-PRO mohou mít spoustu podob. Záleží jen na tom, co od nich budeme potřebovat! •  Renault

Pojízdné buňky EZ-PRO mohou mít spoustu podob. Záleží jen na tom, co od nich budeme potřebovat! •  Renault

Obchod budoucnosti? Na kolech!

Kromě toho se s člověkem počítá také v kapslích, které budou sloužit jako pojízdné občerstvení. Takzvané food trucky se těší oblibě na festivalech a slavnostech už dnes. Zatím ale vznikají spíše na koleni přebudováním klasické dodávky. Kapsle EZ-PRO nabídnou jednoduchou a pohodlnou platformu pro občerstvení na kolečkách. Veřejné parky a zahrady oživí kavárny, restaurace a bistra. Poslouží i pro prodej drobného zboží, jako jsou květiny nebo časopisy. Bude se za deset let prodávat ábíčko v elektrickém roboautě? My bychom se nezlobili!


Luxus bez řidiče

Nástup samořidících aut nemusí znamenat to, že budeme jezdit v anonymních plastových krabicích bez nápadu a ducha. Dokládá do další aktuální koncept z dílen Renaultu EZ-Ultimo. Je to autonomní taxík té nejluxusnější třídy.

Autonomní limuzína EZ-Ultimo •  Renault

Naleznete v něm mramorový stůl, dřevěné obložení interiéru i prvotřídní kožené sedačky. Takový koráb je 5,7 metrů dlouhý a váží bezmála dvě tuny. Renault je přesvědčen, že to bude podobné, jako když si dnes objednáte taxíka Uber a můžete si vybrat obyčejné nebo luxusní auto, bude i v budoucnosti na výběr svezení v kapsli nebo limuzíně.


Auto s dronem: K vozu miniaturní helikoptéra

Auto s dronem: K vozu miniaturní helikoptéra

Trumpovo a Putinovo auto: Čím jezdí nejmocnější muži světa?

Trumpovo a Putinovo auto: Čím jezdí nejmocnější muži světa?

Kočičí plemena: Skotská klapouchá kočka - kdo jí ohnul uši?

Kočičí plemena: Skotská klapouchá kočka - kdo jí ohnul uši?

Podivuhodná místa: Magic Mountain Lodge

Podivuhodná místa: Magic Mountain Lodge

Klíčová slova:
auto, technika, vynález, Renault, EZ-PRO
 

Články odjinud