Auto s dronem: K vozu miniaturní helikoptéra

Auto s dronem: K vozu miniaturní helikoptéra
Sdílej
 
Indická divize automobilky Renault nedávno představila originální představu dopravy budoucnosti. Auto bude ve střeše ukrývat dron, který může sondovat dopravní situaci.

 

 

Nevšední indický koncept se nazývá Kwid. Vzhledově vychází z modelu Captur, který je v současnosti v prodeji. Zvenčí tedy nevypadá zvlášť výjimečně, o to zajímavější je ale zevnitř. Designéři se inspirovali ptačími hnízdy a chtěli interiér vytvořit jako takové hnízdečko pro posádku. Volant má Kwid umístěný originálně uprostřed palubní desky – to proto, aby se mohlo auto bez přestavby používat jak v zemích, kde se jezdí vlevo, tak i tam, kde jezdí vpravo. Navíc tak vzniknou dvě místa po stranách řidiče a dopředu se vejde o jednoho pasažéra víc. Bez zajímavosti není ani hybridní motor s elektrickými akumulátory.  

Vrtulník ve střeše

Tou nejlepší vychytávkou konceptu Kwid ale není ani design, ani motor. Tvůrci přišli s úžasným nápadem, jak řidiči zajistit plynulou cestu. Součástí výbavy vozu je malý dron -vrtulník. Slouží k průzkumu dopravního ruchu a situace na vozovce (třeba případné námrazy, nehod či překážek). Když zaparkujete, uloží se do miniaturního hangáru v zadním dílu střechy. Na povel ho však můžete vyslat do vzduchu. Nabízí buď automatický režim, kdy oblétne vůz a zmapuje situaci po přednastavené dráze pomocí GPS, nebo se dá ovládat ručně. K tomu slouží dotykový tablet, zabudovaný nalevo od volantu. Sice si nedovedeme představit, že by řidič sledoval situaci na silnici a ještě u toho kroužil s dronem po nebesích, ale vzhledem k tomu, že ve Kwidu lze sedět i nalevo od řidiče, může létat třeba spolujezdec.

 

Auto pro hráče

Dron nemá být jen praktickou vychytávkou pro pohodlnou jízdu. Řidiče má také zabavit. Autoři vozu Kwid tvrdí, že o nová auta má zájem čím dál víc mladých zákazníků. Od automobilu očekávají jiné funkce než starší generace a většina z nich má zkušenosti s počítačovými hrami. Designéři se proto snaží udělat jízdu bezpečnou a zároveň zábavnou. My s nimi souhlasíme. Řídit auto a u toho si pilotovat vrtulníček ve vzduchu? Takovou budoucnosti automobilismu si dovedeme snadno představit.

Výhody:

1 Při aktivaci dronu se vyklopí zadní část střechy, pod níž je vrtulník uložený

2 Interiér je vymyšlen jednoduše, ale efektivně. Základ tvoří pevná podložka, která je pro pohodlí potažená pružnými pásy ze syntetické gumy

3 Auto pohání úsporný motor o objemu 1,2 litru. Doplňuje ho však ještě elektromotor

4 Displej nalevo od volantu slouží k ovládání vrtulníku

5 Palubní deska je plně digitální a ovládá se dotykem

 

Chameleon z Japonska •  archiv

Chameleon z Japonska

Renault není jediným výrobcem aut, který chce oslovit mladou generaci. Před dvěma roky se o to pokusila i japonská Toyota s konceptem zvaným Fun Vii. Většina jeho funkcí se dá ovládat přes smartphone – a co víc, celý vůz je zevnitř i zvenčí potažený LED obrazovkami a jediným kliknutím může zcela proměnit svůj vzhled. Automobil tak připomíná chameleona lapeného ve virtuální realitě. A asi to není zase tak špatný nápad, neboť nedávno Toyota představila jeho druhou generaci, která se kromě digitálních efektů ovládá i nakláněním těla. Kromě virtuálního chameleona je to teď navíc takový futuristický skateboard.

 

 

Vodní drony ve výrobě: Místo vzduchu ovládnou moře

Vodní drony ve výrobě: Místo vzduchu ovládnou moře

Kamión nebo angličák? Prcek převáží obra

Kamión nebo angličák? Prcek převáží obra

Dron průvodce: Ztratili jste se? Zavolejte robota!

Dron průvodce: Ztratili jste se? Zavolejte robota!

Klíčová slova:
auto, dron, vynalez, Drony na Heureka.cz
 

Články odjinud