Dron průvodce: Ztratili jste se? Zavolejte robota!

Dron průvodce: Ztratili jste se? Zavolejte robota!
Sdílej
 
Drony máme spojené hlavně s armádou. Přitom ale můžou skvěle sloužit i civilistům. Třeba na americké univerzitě teď pracuje jeden bezpilotní vrtulník jako průvodce.

 

 

 

 

Nejspíš si nedovedete představit, jak je možné zabloudit ve škole. Ale zkuste se vžít do role nového studenta na prestižní americké univerzitě MIT (Massachusettský technologický institut), která má více než deset tisíc studentů. Najít mezi desítkami ústavů a laboratoří tu správnou učebnu není žádná legrace. Naštěstí si můžete zavolat robotického pomocníka jménem Skycall, který za vámi přiletí a ukáže vám nejkratší cestu.

Nápadití výzkumníci

Dron vznikl v univerzitní laboratoři Senseable City Lab, která vymýšlí originální způsoby, jak pomocí chytrého použití moderní technologie lidem zjednodušit život ve městě. Posbírala už řadu prestižních cen a není vyloučené, že za projekt Skycall jim na poličce přistane ještě pár dalších. Dron totiž funguje naprosto naprosto perfektně.

Robot k službám

Postup v případě, že se na MIT ztratíte, je opravdu jednoduchý. Na smartphonové aplikaci si zavoláte o pomoc. Robot obdrží vaši GPS pozici a přiletí za vámi. Zeptá se, kam se potřebujete dostat, vy zadáte adresu a cesta může začít. Dron vyrazí rychlostí chůze vstříc cíli a neustále přitom kontroluje, zda jste mu v patách. Když se vzdálíte, zastaví a počká na vás, ale není problém, abyste ho zapauzovali i sami. A když budete chtít, může vám po cestě vyprávět zajímavosti o okolí.

Plynulý let

Nejúžasnější je ale jeho jistota při provázení. Inženýři Skycall testovali ve spletitých chodbách univerzitních laboratoří a nechali ho kličkovat po schodištích, mezi přístroji a potrubím. Jako správný autonomní letoun nové generace neměl s překážkami sebemenší problém a navigoval na jedničku. Pokud se nápad drona – průvodce uchytí, může to na velkých a zmatených místech (třeba na letištích!) ušetřit čas i nervy. Jen chudáci studenti MIT, kteří teď přišli o klasickou výmluvu, proč dorazili pozdě na přednášku!

 

PODÍVEJTE SE NA VIDEO S DRONEM SKYCALL V AKCI:

 

Dron průvodce SkyCall ukazuje zbloudilcům cestu

Dron průvodce SkyCall ukazuje zbloudilcům cestu

 

 

Vychytávky z laboratoří Senseable

 

Kodaňské kolo

V projektu The Copehagen Wheel představili výzkumníci speciální zadní kolo, které si připevníte na váš bicykl a proměníte ho na elektrokolo. Baterie i veškeré komponenty jsou ukryté v nápravě, takže se nemusíte starat o další úpravy. Motor a převody ovládáte pomocí smartphonu, na němž si můžete navíc nastavit i tréninkový plán.

 

Kodaňské kolo je nejen vychytaný vynález, ale i stylovka •  MIT Senseable City Lab

 

 

Robo-barman

Přístroj Makr Shakr vám namíchá koktejl podle vaší chuti. Ovládá se opět smartphonem: Vyberete si, co všechno ve svém drinku chcete mít, a on vám ho připraví. Nebo si můžete vybrat ten z nejpopulárnější databáze ozkoušených koktejlů, kde může jejich chuť hodnotit každý pijan.

 

Barman Makr Shakr předvádí svůj um v Itálii •  MIT Senseable City Lab

 

 

Index naštvaného řidiče

Vědci se též rozhodli prozkoumat emoce lidí při řízení. Srovnali si hustotu dopravy, počet nehod na silnicích a chování řidičů ve třiceti amerických městech. Jednoho člena týmu napojili na přístroj měřící hladinu stresu a vyslali na tu nejhorší trasu. Pak ho nechali se stejným přístrojem seskočit padákem. A zjistili, že ve chvílích největší řidičské krize byl stres vyšší, než při plachtění v tisících metrech nad zemí.

 

Výzkum emocí při řízení má jasný výsledek: za volantem se člověk mění v bestii •  MIT Senseable City Lab

 

 

Hydronaut: Vesmírná expedice na dně Slapské přehrady?

Hydronaut: Vesmírná expedice na dně Slapské přehrady?

Foťák, nebo dron? Jak se háže s kamerou Squito

Foťák, nebo dron? Jak se háže s kamerou Squito

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

STAR WARS TÝDEN: Vesmírní droni vznikli díky inspiraci od rytířů Jedi

Klíčová slova:
dron, Drony na Heureka.cz
 

Články odjinud