Foťák, nebo dron? Jak se háže s kamerou Squito

Foťák, nebo dron? Jak se háže s kamerou Squito
Sdílej
 
Dnešní technologie umožňuje propojovat nečekané věci. Jeden americký vynálezce se rozhodl spojit tenisák s kamerou. A jaké to je? Skvělé!

 

 

 

 

 

Všimli jste si, jak se v poslední době začaly všude objevovat outdoorové kamery? Každý druhý cyklista nebo snowboarďák ji nosí na helmě a dokumentuje si jízdu. Doby, kdy mít digitální foťák znamenalo střežit ho před vodou, prachem a pískem, jsou konečně pryč. Ale opravdová revoluce teprve přijde. Čekají nás přístroje s vlastní inteligencí, schopné fungovat v extrémních podmínkách. Jejich průkopníkem je panoramatická kamera Squito. Stojí za ní americká firma Serveball, založená vizionářem Stevem Hollingerem.

Vymakaný míček

Tenhle přístroj vypadá jako tenisák, je ale napěchovaný nejmodernější elektronikou. Krytka z odolného plastu ukrývá tři miniaturní kamery, inerciální měřicí jednotku (senzor pro výpočet přesné orientace v prostoru), čip a program na zpracování obrázků. Přestože výpočty uvnitř kamery jsou složité, asi neexistuje foťák s jednodušším ovládáním. Zapomeňte na spoušť, prostě ji hodíte do vzduchu a ona začne snímat všechno okolo. Záznam přitom bezdrátově posílá do vašeho notebooku nebo tabletu, kde si ho můžete hned prohlížet.

 

Podívejte se na Squito v akci (VIDEO):

 

Jak létá skrytá kamera Squito?

Jak létá skrytá kamera Squito?

Inteligentní skládání obrázků

Možná si říkáte, že je to sice hezký nápad, ale kvůli spoustě fleků se nevyplatí pořizovat si házecí foťák. Právě v tom je největší kouzlo Squita. Díky orientačnímu senzoru přesně ví, kdy má cvaknout, aby se daly jednotlivé obrázky složit do panoramatické fotky. Software je pak sám seskupí, a když přistane, je už nabitá parádními obrázky. Umí si ale výborně poradit i s videozáznamem. To je kvůli neustálému rotování kamery ve vzduchu ještě těžší. Jenže Squito si to opět umí spočítat – díky kamerám a třem senzorům nabízí takovou stabilizaci obrazu, že z koule svištící ve větru nakonec vypadne záznam stabilní jak z paluby dopravního letadla.

Pro koho se hodí?

Podle Steva Hollingera existuje spousta způsobů, jak kameru využít. Profesionální sportovci ji můžou používat pro zdokonalení tréninku. Existuje dokonce několik projektů, které tuto technologii instalují do fotbalových či ragbyových míčů. Squito může být skvělým pomocníkem i pro záchranáře. Díky noční vizi a schopnosti bezdrátově přenášet záznam z kamer může pár tenisáků v kapse posloužit třeba při mapování situace ve zbořeném domě po zemětřesení. Ze stejných důvodů po něm pošilhává i armáda, která by tak získala všestranný a dokonale mobilní dron. Squito je zatím stále ve fázi vývoje, ale už existuje funkční prototyp. Steve Hollinger slibuje, že bude běžně k sehnání a nepůjde o nic nákladného – mrkací tenisák bude moci dovolit každý nadšenec a hračička.

 

 

Mourisson to vyzkoušel za vás •  Lukáš Fibich

Aparáty zítřka

Netradiční inteligentní elektronika nám už hlasitě klepe na dveře. Jaké budou fotografické vychytávky budoucnosti? Bývalý ředitel firmy Olympus Cujoši Kikukawa před časem naznačil několik nápadů. Prý budou foťáky čím dál menší, až definitivně zmizí všechny tlačítka a zůstane jen displej. Namísto spouště se bude fotit mrknutím oka nebo hlasem. Díky miniaturním solárním článkům odpadne nutnost nabíjení. Není důvod nevěřit, že se těchto vymožeností dočkáme během příštích pěti let.

Ale ještě dál do budoucnosti zašli vědci z amerických Bellových laboratoří. Sestrojili aparát bez čočky a změnili tak způsob, jakým se fotí už sto padesát let. Tvrdí, že čočka snímá spoustu zbytečných informací z jednoho bodu, místo aby snímala více částí budoucího obrazu. Jejich technologie funguje pomocí LCD obrazovky a senzoru.

Obrazovka z tekutých krystalů zprůsvitňuje různé body a senzor zachycuje jejich světlo. Díky tomu dokáže vytvořit dokonale ostrý obraz, který je navíc všude perfektně osvícen. Systém je zatím složitý a pomalý, takže s ním lze fotit jen statické krajinky, ale není vůbec vyloučeno, že se jednou celý vejde do krabičky do kapsy.

 

 

Soutěž Moje nejhezčí fotka už běží

Soutěž Moje nejhezčí fotka už běží

Foťte jako profík!

Foťte jako profík!

Mazané Memoto: Mezi GoPro a špionskou výbavou

Mazané Memoto: Mezi GoPro a špionskou výbavou

Klíčová slova:
foceni, kamera, Squito
 

Články odjinud