Mazané Memoto: Mezi GoPro a špionskou výbavou

Mazané Memoto: Mezi GoPro a špionskou výbavou
Sdílej
 
Plastová krabička s klipsem. 1 fotka za 30 sekund, 1440 fotek za půl dne. Seznamte se, tohle je Memoto – miniaturní fotoaparát určený k tomu, aby zaznamenal váš den.

 

Malé mazané Memoto

Malé mazané Memoto

 

 

Podívejte se na fotografie, které fotíte na telefon – jsou jich už stovky? Nebo tisíce? Anebo zatím jen desítky? Ať tak nebo onak, je jich hodně, stále přibývají a Instagram vám v jejich roztřídění nepomůže. Chytrý telefon sice dokáže přišpendlit fotografie na virtuální mapu, abyste alespoň věděli, kde jste co fotili, ale třídění je nedokonalé a spousta okamžiků se v něm ztratí – anebo jste je zapomněli vyfotit.

Fotka každých třicet sekund

Švédská společnost Memoto proto přišla s na první pohled primitivním zařízením – miniaturním foťákem, který si připnete na límec... A to je všechno. Na krabičce nenajdete žádná tlačítka, žádný displej – jen jeden nezoomovací objektiv. Každých třicet sekund Memoto vyfotí fotku a uloží ji do zabudované paměti společně s GPS souřadnicemi. Za dvanáct hodin vyfotí 1440 fotek a dokonale tak obrazově zdokumentuje, jaký jste měli den.

 

Nejdůležitější momentky

Pracovat s tolika fotkami zní jako za trest. Memoto vám ale vychází vstříc – všechny fotografie nahraje na centrální server, kde se do nich pustí chytré algoritmy. Fotky roztřídí podle místa a času do jednotlivých alb tak, abyste se v nich snadno orientovali. Pak dostanete kolem třiceti fotek, na kterých jsou zachyceny ty nejdůležitější okamžiky vašeho dne. Alba každého dne obsahují pochopitelně více fotek než třicet a můžete si mezi nimi vybrat i ty, které algoritmus nevybere jako reprezentativní. S pomocí speciálního softwaru je manuální organizace, která následuje tu automatickou, intuitivní a rychlá. Momentky z vašeho života jsou prakticky okamžitě na dosah – a nezáleží na tom, jestli je Memoto vyfotilo před rokem nebo včera.

Obrázková paměť

Jednou z největších výhod Memota je zachycení okamžiku – jednoho konkrétního okamžiku, který si skrz fotku rádi připomenete. Problém je, že mnohdy ani nestačíte vytáhnout foťák nebo mobil. A to nemluvíme o tom, že když už začnete fotit, tak kamarádi „ztuhnou“ nebo se podívají do objektivu a okamžik je v háji. Memoto tohle vyřeší za vás – fotí jako by se nechumelilo každých třicet sekund, ať už jste na party, na přednášce, na výletě v Benátkách anebo třeba na vodě.

 

Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu

Fotíme na mobil: Slušná fotka vyleze i z telefonu

Inteligentní spáč

Solidně postavená krabička odolá podle slov výrobců nárazům zvýšené vlhkosti (potápět se s ní ale nemůžete) a hodí se i na delší výlety. Baterie vydrží až 48 hodin a pro nabití stačí Memoto spojit s počítačem. Bez zajímavosti není ani inteligentní šetření baterie – Memoto rozpozná, že je už příliš velká tma na focení a automaticky se uspí. K tomu dochází nejen v noci, ale také když dáte krabičku do kapsy anebo ji položíte objektivem dolů na stůl.

Stejně jako v případě jakékoliv jiné technologie, i zde najdete minusy. Především nižší rozlišení kamery a nutnost spojovat se s centrálním serverem, na kterém běží podpůrné algoritmy. Bez nich je Memoto prakticky nevyužitelné, takže potřebujete mít stabilní a rychlé připojení k internetu. Jsou to ale jen malé vady na kráse – samotné Memoto jinak působí jako parádní gadget.

 

 

 

Do akce s GoPro •  GoPro

 

 

Akční okamžiky vašeho života

Memoto je prima věc, ale na lyžování anebo skoky padákem si ho asi brát nebudete. Od toho tu je kamera GoPro, která dokáže natáčet i v extrémních situacích a prostředích. Pevná konstrukce je připravena i na velké nárazy a video natáčí na snímač s rozlišením 12 Mpx. Stačí „goupročko“ připevnit na přilbu nebo popruh, zapnout a máte celý svůj adrenalinový kousek zaznamenaný. Hlavně nespadněte...

 

 

Marge a Maggie se ksichtí na skatu

Marge a Maggie se ksichtí na skatu

Tablet z papíru? Ohýbá se a tak!

Tablet z papíru? Ohýbá se a tak!

Credit card bulb: Kreditka a žárovka jdou dohromady

Credit card bulb: Kreditka a žárovka jdou dohromady

Klíčová slova:
foceni, technika, memoto
 

Články odjinud