Zašpiněný led: Jak satelit nachytal tučňáky | Ábíčko.cz

Zašpiněný led: Jak satelit nachytal tučňáky

Zašpiněný led: Jak satelit nachytal tučňáky
Sdílej
 
Zdálo by se, že přes metr vysoké černobílé ptáky nelze na holé ledové pláni přehlédnout. Přesto byla jedna z největších kolonií tučňáků císařských objevena teprve na konci loňského roku.

 

Putování tučňáků: Nejmrazivější domov

Putování tučňáků: Nejmrazivější domov

 

 

Ta ledová pláň se totiž nachází v Antarktidě. Má tisíce kilometrů čtverečních a většinu z nich dosud lidské oko nespatřilo. Polovinu roku tu panuje tma, třeskutý mráz a prudké vichry. A když nastane léto a počasí přeje objevným výpravám, tučňáci odpochodují do moře, kde se vykrmují, aby byli připraveni na další krutou zimu strávenou na ledě.

Špína ze satelitu

V roce 2009 byla zveřejněna zpráva, že na Pobřeží princezny Ragnhildy nejspíš existuje početná kolonie tučňáků císařských. Zachytily ji totiž satelitní snímky. Přesněji řečeno – na snímcích nebyli vidět žádní ptáci, ale na bílém sněhu se daly zřetelně rozeznat špinavé skvrny od jejich trusu. Žádný člověk však kolonii nespatřil, takže „trus-netrus“, jednalo se o pouhý předpoklad.

 

Výprava do neznáma

V prosinci loňského roku ale přivedl výzkum polárního ledu na Pobřeží princezny Ranghildy tři vědce z Mezinárodní antarktické stanice princezny Elizabeth. Od místa zachyceného na satelitních snímcích je dělilo přibližně 50 km, rozhodli se proto odlehlou a dosud neprobádanou část pobřeží navštívit a prozkoumat. Přestože cestovali na motorových saních, nebyl to snadný výlet. V závěru cesty se navíc museli dostat z kontinentálního ledovce na pobřežní (tzv. šelfový) led o 200 metrů níž. Naštěstí se jim podařilo najít příkrou ledovcovou puklinu, kterou sestoupili dolů.

Domov na ledě

To, co objevili, předčilo všechna jejich očekávání. Vedoucí výpravy, zkušený polárník, později přiznal, že za celý svůj pobyt v Antarktidě něco takového neviděl – v kolonii napočítali 9000 ptáků, přibližně tři čtvrtiny z toho byla mláďata. Je to tedy jedna z největších kolonií tučňáků císařských v Antarktidě (je třeba připočítat nepřítomné rodiče – na každé mládě připadají dva dospělí). Zpráva o nově objevené kolonii byla zveřejněna letos v lednu s tím, že jde navíc o mimořádně výhodné místo pro odchov mláďat. Když se totiž led rozláme dřív, než se mláďata osamostatní, zahynou a budoucnost kolonie je ohrožena. Ale tady jsou mláďata shromážděna nad podmořským zlomem, kde led roztává pomaleji.

 

 

Tučňáci vyskakují na ledovec jako vystřelení

Tučňáci vyskakují na ledovec jako vystřelení

Krtek rýpe v nebezpečném podzemí

Krtek rýpe v nebezpečném podzemí

Tučňák je pitomec, protivná zákeřná malá potvora!

Tučňák je pitomec, protivná zákeřná malá potvora!

Klíčová slova:
tucnak, zvire, ptak, zima