Šifra budoucnosti: 7 věcí, které musí mít QR kód

Šifra budoucnosti: 7 věcí, které musí mít QR kód
Sdílej
 
Ještě nedávno jsme na něj koukali jak na zprávu z kosmu. Dnes nás QR kód vůbec nepřekvapí. Jak takový kód funguje?

 

Vlaštovka nebo letadlo?

Vlaštovka nebo letadlo?

 

 

QR kód vzniknul před dvaceti lety v dílnách japonské Toyoty pro lepší orientaci při výrobě autodílů. QR je zkratka pro quick response (rychlá odezva). To sedí, neboť dokáže bleskově předat více než čtyři tisíce znaků, což je například dvoustránka v ábíčku. Pro představu, starý známý čárový kód dokáže pojmout zhruba dvacet znaků. Ohromnou výhodou je také jeho nezničitelnost. Čtečky ho dokážou rozluštit, i když je až třicet procent kódu stržených či nečitelných.

 

1 - Kód musí vždy lemovat bílý prostor, tzv. tichá zóna. Ta slouží jako základní identifikační prvek a odděluje text od okolního prostředí.

 

2 - Tři velké čtverce po obvodu (kotvící obrazce) umožňují čtečce identifikovat hranice kódu. Díky nim může odfiltrovat všechny nepodstatné grafické podněty z obrázku a rychle se zaměřit na to, co je ukryté pod šifrou.

 

3 – Důležitým vodítkem pro přečtení jsou zaměřovací značky. Tvoří je dva sloupce střídajících se modulů černé a bílé a pomáhají čtečce určit hustotu sítě v kódu.

 

4 – Menší čtverce, které se objevují uvnitř složitějších kódů, usnadňují jeho analýzu pro případ poškození. Podle jejich množství jde pouhým okem odhadnout délka zprávy – čím jich je víc, tím je delší a složitější.

 

5 – Prázdný prostor o rozměrech jednoho bodu se nazývá separátor a slouží k oddělení kódu od kotvících obrazců.

 

6 – První vrstva pod separátorem obsahuje základní údaje o kódu: jestli jde o text, číslo, odkaz na web a jakou abecedou je psaný.

 

7 – Jednotlivým bodům se říká moduly. Každý modul obsahuje jeden bit informací. Osm jich pak tvoří jeden bajt, který je základní datovou jednotkou pro počítače. K vytvoření jednoho znaku (písmena, čísla) jsou zapotřebí dva bajty, tedy šestnáct malých čtverců.

Co všechno ho přečte?

QR kód nemusíte načítat jen chytrým telefonem. Stejnou službu vám udělá i tablet nebo počítač s webkamerou a příslušným „čtecím“ softwarem. O trochu pracnější způsob je vyfotit kód obyčejným digitálním foťákem, snímek uložit do počítače a prohnat ho online čtečkou. A pozor, QR kódy nemusíte jen číst, ale taky vytvářet. Nám se nejvíc líbí stránka www.qrstuff.com.

 

 

R2-D2 ze Star Wars a tyranosaurus místo podpatků

R2-D2 ze Star Wars a tyranosaurus místo podpatků

Harry Potter má okouzlující kolekci DVD

Harry Potter má okouzlující kolekci DVD


Tablet z papíru? Ohýbá se a tak!

Tablet z papíru? Ohýbá se a tak!

Klíčová slova:
vychytavka, technika
 

Články odjinud