Jízdenka na Mars: Chcete bydlet na jiné planetě?

Jízdenka na Mars: Chcete bydlet na jiné planetě?
Sdílej
 
Na začátku letošního roku jsme se dozvěděli, že společnost Mars One začíná vybírat lidi, kteří za deset let poletí na Mars! Ale zpáteční cesta se nekoná.

 

Jízdenka na Mars

Jízdenka na Mars

 

 

Za celou svoji existenci dokázali lidé dobít jedno jediné vesmírné těleso a ještě to ani nebyla planeta – byl to Měsíc. Naposledy se podrážka skafandru otiskla do jeho povrchu roku 1972. Od té doby se vedou debaty, zda se na oběžnici Země vrátit anebo si radši nedat vzdálenější cíl: Mars. A proč na něj jen létat na výlet, když se na něm můžeme zabydlet?

Mars je od země vzdálen dvě stě milionů kilometrů, tedy dvojnásobek vzdálenosti mezi Zemí a Venuší. I přesto je mnohem způsobilejší ke kolonizaci než Venuše s jedovatou atmosférou a teplotami nad několika sty stupni Celsia. Se svojí relativně neškodnou atmosférou i teplotami je Mars oproti Venuši hotovým rájem.

Jednosměrná cesta

Když je řeč o marťanských koloniích, nepředstavujte si, že by se na planetě dočasně zabydlely stovky lidí a jako ve sci-fi filmu se po čase vrátili na Zemi. První lidé na Marsu možná zůstanou doživotně. Právě tak totiž uvažuje nizozemská společnost Mars One, která hodlá vyslat čtyřčlennou posádku na Mars a nechat ji tam dožít. Zní to jako jednosměrná letenka do vyhnanství na pustý ostrov, jenže Mars One to myslí vážně a první lidi hodlá na rudou planetu dopravit již roku 2023 – tedy za pouhých deset let!

 

Panorama Marsu z pohledu sondy Curiosity

Panorama Marsu z pohledu sondy Curiosity

Jak osídlit Mars?

Podle současných plánů společnosti Mars One přistane za tři roky na Marsu první kontejner s dvou a půl tunami součástek a zásob. V následujících letech budou následovat další kontejnery a terénní rovery podobné marťanským průzkumníkům od NASA, které kontejnery přesunou na místo budoucí kolonie. Pod pojmem kontejner si nepředstavujte železnou krabici, ale soběstačný obytný modul naplněný zásobami. Po vyprázdnění vznikne obytný prostor pro marsonauty. Samotné práce na místě nebudou z logistického hlediska zdaleka představovat takový problém jako přeprava marsonautů z modré planety na rudou.

Marsonauti v kukani

Lidé stráví na cestě kolem sedmi měsíců, během nichž je bude ohrožovat nejen potenciální selhání techniky, ale také vesmírné záření. Místa v raketě bude málo. Pokud zafouká vítr ze Slunce, který nese silnou radiaci, budou se lidé muset na několik dní stěsnat do opancéřované kukaně. Před zářením se tak budou moci chránit. Mnohem nebezpečnější bude pro budoucí marsonauty jejich psychika. I když bude technika fungovat, jak má, tak může selhat lidský faktor. Filmy o tom, jak to dopadá, určitě znáte – teče v nich hodně krve a nikdo není úplně příčetný.

 

Kdo chce být Marťanem? Osídlení Rudé planety

Kdo chce být Marťanem? Osídlení Rudé planety

Žádné ženy!

Určující pro jakékoli cesty na Mars jsou výsledky mezinárodního experimentu Mars-500, na kterém se podílela i česká Akademie věd. Šest lidí strávilo 520 dní v izolaci, která simulovala podmínky letu na Mars. Vyplynulo z toho, že pro úspěch mise zřejmě bude nejdůležitější psychická odolnost, schopnost koncentrace, sebekontroly a udržování přátelských vztahů s ostatními marsonauty. Experiment potvrdil, že psychicky je možné nástrahy studeného vesmíru přečkat. Některým věcem ale bude lepší se vyhnout – třeba mít v izolovaném kolektivu s převahou mužů ženy. Muži se před nimi začnou vytahovat a průšvih je na spadnutí.

Projekty na obzoru

Mars One má pouze několik let na to, aby se sen mnoha milionů lidí stal realitou. A kdyby to nevyšlo? Ani to by neznamenalo konec všech snah o dobytí Marsu. V současnosti zažívá vesmírný průzkum opatrnou renesanci. Společnosti soukromých investorů už posílají lidi na oběžnou dráhu a plánují těžit minerály z asteroidů v okolí Země. Jejich počet stejně jako touha objevovat nejbližší vesmír roste, a tak může mít Mars One v blízké době další konkurenci. Kapitán Kirk by měl určitě radost. Zvolal by jistě: K Marsu a ještě dál!

 

 

Jak Curiosity zkoumá rudou planetu

Jak Curiosity zkoumá rudou planetu

7 minut hrůzy: Curiosity přistála na Marsu

7 minut hrůzy: Curiosity přistála na Marsu

Mise zvídavého robota

Mise zvídavého robota

Klíčová slova:
vesmir, mars
 

Články odjinud