Jak se to dělá: Výsev rajčat v dubnu

Jak se to dělá: Výsev rajčat v dubnu
Sdílej
 
Nadešel duben a s ním i nejvyšší čas na výsev rajčat, zdroje výborné chuti i prospěšných antioxidantů. Ukážeme vám jak na to!

 

Jak se to dělá? Výroba svíčky

Jak se to dělá? Výroba svíčky

 

 

Budeme potřebovat:

kelímek větších rozměrů, mělký a z neprůhledného plastu (semínkům se lépe daří v temném prostředí)

zeminu smíchanou s pískem v poměru cca 1:1 (písek zeminu nadlehčuje, a umožňuje tak kořínkům a stonku lépe prorazit)

semínka

 

1) Do dna kelímku uděláme díru pro odvodňování.

2) Naplníme ho zeminou s pískem.

3) Na zeminu s pískem nasypeme několik semínek. (Do hlíny je nijak nezatlačujeme!)

4) Semínka necháme klíčit cca 14 dní v teplotě 20 ºC a zavlažujeme je vodou. K zavlažování je nejlepší používat rozprašovač. Konvičkou bychom mohli na semínka nalít příliš mnoho vody a utopit je v ní.

5) Po cca dvou týdnech, kdy semenáčkům vyraší dva děložní lístky a další dva pravé lístky se začnou klubat, je potřeba semínka přesadit. Tomuto kroku se říká pikýrování neboli přepichování.

 

 

 

 

6) Pikýrováním se míní vyjmutí semenáčků z původní zeminy a jejich následné přemístění do zeminy nové, vhodné pro pěstování plodících rostlin. (Takovou zeminu lze koupit v obchodě.)  Pikýrujeme pomocí špejle.

7) Substrátem pro plodící rostliny naplníme kelímky tentokrát menších rozměrů a hlubší, ovšem také z neprůhledného plastu (ideálně kelímky od jogurtu), do jejichž den jsme rovněž udělali díru pro odtok vody.

8) V hlíně vyhloubíme prstem důlek, do kterého vložíme semenáček, a jeho kořínky zahrneme hlínou. (Každý semenáček vložíme do vlastního kelímku!)

9) Po příchodu ledových mužů (12. – 14. května) přesadíme rostlinky do truhlíku (v případě keříčkových rajčat) nebo na záhon či do kbelíku (v případě tyčkových rajčat), kde se o ně nadále staráme, dokud nám nepřinesou červeňoučké, dobré a zdravé plody.

 

 

Jak se dělá F1

Jak se dělá F1

Šílená žirafa? Co to dělá???

Šílená žirafa? Co to dělá???

Jak vybrat domácí karaoke?

Jak vybrat domácí karaoke?

Autor

Bára Binovcová

Klíčová slova:
rostlina, jak se, rajcata
 

Články odjinud